Průvodce pro začínající podnikatele: vaše první kroky k vlastnímu byznysu

Lákají vás výhody podnikání, ke kterým patří zejména časová svoboda, možnost ovlivnění výše výdělku či seberealizace, a chcete se do podnikání pustit? Pak je tento článek určen právě vám. Dozvíte se, jak krok po kroku úspěšně zahájit podnikání.

Krok 1: Příprava na podnikání

Abyste co nejvíce zvýšili šance, že bude vaše podnikání úspěšné, je třeba se na něj dostatečně připravit a dopředu podchytit všechny případné problémy. Jak by měla vypadat příprava na podnikání?

Podnikatelský nápad

Chtěli byste podnikat, ale nemáte ještě úplně jasnou představu o tom, v jakém oboru, aby vám podnikání generovalo zisk? S rozhodováním vám může pomoci článek Jak najít díru na trhu a začít úspěšně podnikat, ve kterém na vás čeká řada tipů a doporučení.

Průzkum trhu

I sebelepší podnikatelský nápad nemusí fungovat, pokud po něm na trhu není poptávka nebo třeba pokud jsou náklady na něj vyšší, než kolik jsou zákazníci ochotni utratit. Abyste tedy zbytečně nemarnili svůj čas a neutráceli peníze, před tím, než se do podnikání pustíte, vsaďte na zevrubný průzkum trhu. O tom, jak by měl průzkum trhu vypadat, se dočtete v tomto článku.

Seznámení se s konkurencí

V čem je váš produkt nebo služba lepší oproti konkurenci? Jaká je cenová politika konkurenčních firem? A kolik konkurenčních firem na trhu v současné době existuje? To jsou důležité otázky, které vám pomůže zodpovědět analýza konkurence.

Podnikatelský plán

Každému podnikání by měl předcházet kvalitně zpracovaný podnikatelský plán. Pokud ho připravíte opravdu poctivě, odhalíte klady i rizika svého podnikání a budete mít jasnější představu o tom, zda bude podnikání úspěšné. Pokud budete žádat o podnikatelský úvěr, pravděpodobně po vás banka podnikatelský plán bude také vyžadovat. Vzor podnikatelského plánu zdarma ke stažení najdete zde.

Finanční plán

Kromě podnikatelského plánu byste měli vypracovat také finanční plán, který bývá často součástí podnikatelského plánu, a ve většině případů ho vyžadují také investoři. Finanční plán slouží k odhadnutí vašich budoucích příjmů a výdajů. Jak ho vypracovat? To zjistíte v našem článku Jak vytvořit kvalitní finanční plán.

Krok 2: Založení živnosti nebo s.r.o.

Už víte, v čem budete podnikat a jak svůj podnikatelský nápad zrealizujete? Výborně. Nyní přichází na řadu rozhodnutí o tom, zda začnete podnikat jako OSVČ, nebo si založíte s.r.o. Obě tyto formy podnikání mají svá pro a proti. Jaká? Hlavní výhody a nevýhody OSVČ a s.r.o. shrnuje tento článek.

Krok 3: Další administrativa při založení živnosti

Se začátkem podnikání je kromě samotného založení živnosti spojeno několik povinností, mimo jiné vůči finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. V současné době se můžete přímo na živnostenském úřadu registrovat jako osoba samostatně výdělečně činná pomocí Jednotného registračního formuláře a ŽÚ vás automaticky zaregistruje také u finančního úřadu, zdravotní pojišťovny a příslušné správy sociálního zabezpečení.

V prvním roce zahájení činnosti nemá OSVČ povinnost platit zálohy na daň z příjmů fyzických osob. Během prvního roku musí ale platit minimální měsíční zálohy na zdravotní pojištění (pro rok 2023 ve výši 2 722 Kč) a pokud se jedná o OSVČ hlavní, tak i zálohy na důchodové pojištění. Platba záloh na nemocenské pojištění je dobrovolná, pro rok 2023 činí minimálně 168 Kč měsíčně.

Krok 4: Vstupní kapitál

Zatímco některé podnikatelské nápady nevyžadují takřka žádný nebo minimální kapitál, v případě jiných se bez vysoké vstupní částky neobejdete. Pokud nemáte peníze naspořené, máte hned několik možností, jak je získat. Jedná se například o půjčku od rodiny či přátel, půjčku od banky, využití dotací nebo oslovení investora. Tyto a další možnosti vám přiblíží článek Jak získat peníze na rozjezd podnikání.

Krok 5: Průběžná administrativa a daně

Ve chvíli, kdy už se podnikání rozjede, čeká na vás další nutná administrativa a také placení daní. To, jaké administrativní úkony budete muset dělat, se odvíjí jednak od toho, zda vedete účetnictví nebo daňovou evidenci a jednak od toho, jestli máte nějaké zaměstnance či služební automobily a podobně.

Co se týče daňového přiznání, musí ho podat každý, jehož roční příjmy, jež jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč. Nově mají podnikatelé také povinnost mít datovou schránku a podávat daňová přiznání elektronicky právě prostřednictvím datové schránky.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Krok 6: Dodavatelsko-odběratelský řetězec

Pokud chcete přeprodávat zboží nebo potřebujete například pravidelně nakupovat součástky na výrobu svého produktu, budete muset navázat spolupráci s dodavateli. Dodavatele můžete vyhledat například v katalozích, databázích firem nebo navštívit veletrhy a výstavy zaměřené na váš obor podnikání.

Že se sami chcete stát dodavatelem velké firmy nebo řetězce? Pak se pusťte do čtení článku 6 kroků, jak se stát dodavatelem velké firmy

Krok 7: Marketing

Chcete se dostat do povědomí svých zákazníků? V tom případě se neobejdete bez reklamy. Ta by měla vycházet z analýzy trhu, poznání konkurence i poznání chování vašich cílových zákazníků.

Marketing dělíme na online marketing (ten, který probíhá ve virtuálním prostředí) a offline marketing. Mezi nástroje online marketingu, jehož výhodou je dostupnost i dobrá měřitelnost a flexibilita, patří zejména:

Nezapomeňte, že základem úspěchu je kromě dobrého nápadu také nadšení, trpělivost a chuť učit se novým věcem.

Stručně
  • Aby bylo vaše podnikání úspěšné, je třeba se na něj dostatečně připravit. Kromě podnikatelského nápadu budete potřebovat průzkum trhu a konkurence, ale také detailní podnikatelský a finanční plán.
  • Rozhodněte se, zda budete podnikat jako OSVČ, nebo s.r.o. Jako OSVČ se můžete na živnostenském úřadu registrovat pomocí Jednotného registračního formuláře a ŽÚ vás automaticky zaregistruje také u finančního úřadu, zdravotní pojišťovny a příslušné správy sociálního zabezpečení.
  • Pokud nemáte vlastní kapitál, můžete požádat o půjčku od rodiny či přátel, půjčku od banky, využít dotace nebo oslovit investora.
  • V neposlední řadě musíte navázat spolupráci s dodavateli a odběrateli a zvolit vhodné marketingové kanály.

Zpět