35. díl: Odborníci radí podnikatelům: Jak zvládnout druhou vlnu pandemie?

V Evropě propukla druhá vlna pandemie a s ní přichází další nejistota pro všechny podnikatele. O možných scénářích dalšího vývoje ekonomiky a doporučeních pro tuzemské podnikatele diskutovali v pořadu Ranní káva hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš, vrchní ředitel korporátního bankovnictví ČSOB Marek Loula a expert ČSOB na finanční trhy Martin Mráček. Přinášíme vám přehled nejdůležitějších závěrů z této diskuse.

Rozdíly mezi jednotlivými odvětvími jsou propastné

Výrazným specifikem stávající krize je fakt, že některá odvětví ekonomiky jsou postižena téměř fatálně, ale jiná si dokonce polepšila. Lepší nálada panuje obecně v průmyslu než ve sužbách, jelikož karanténní opatření se týkají více služeb.

I v rámci služeb ale můžeme pozorovat velké rozdíly. Nejhůře postiženou oblastí je bezpochyby cestovní ruch a pohostinství. Na druhé straně sektor e-commerce a informačních technologií skokově roste. Zákazníci si navykli online služby využívat během jarní karantény ještě více, a mnohdy u tohoto trendu zůstávají.

Naproti tomu zhruba 60 procent výrobců v automobilovém průmyslu očekává 20procentní pokles poptávky, pouze 10 procent firem očekává 30procentní nebo vyšší pokles.

Vyhlídky české ekonomiky pro podzim 2020 a rok 2021

Dnes již s jistotou můžeme říct, že ani v nejbližších měsících se nevyhneme zpomalení ekonomické aktivity. Důvodem jsou především nová opatření proti šíření nákazy, ale i nejistota a změna spotřebitelského chování.

Vyhlídky na následující období proto nejsou nijak pozitivní, a to zejména z toho důvodu, že druhá vlna pandemie přichází s koncem většiny vládní pomoci podnikatelům. Podnikatelé tak již nemohou využít například úvěrové moratorium, ochranu před insolvencí (tzv. lex covid), odklady či prominutí plateb.

Na druhou stranu jisté oživení ekonomiky může v roce 2021 přijít s investicemi, které podnikatelé letos odkládají.  

Co může ohrozit restart ekonomiky?

Přes veškeré snahy znovu nastartovat ekonomiku existuje mnoho faktorů, které mohou vývoj ekonomiky výrazně ovlivnit. Především jde o sílu druhé (případně i další) vlny pandemie, míru lockdownu a rychlost finálního řešení pandemie, kterým by mohla být vakcinace.  

Navíc existují ještě další faktory, které nesouvisí s pandemií, a to zejména brexit, klimatická krize, či obchodní války. To vše se podepisuje na poměrně negativních vyhlídkách, které předpokládají zejména odliv zahraničního kapitálu a slabší korunu, která by mohla klesnout na úroveň 28 Kč za euro.

Jak zlepšit svou likviditu?

Odborníci radí si v této nejisté době především zajistit finanční polštář. K tomu vám mohou posloužit státní programy COVID III a COVID plus, které jsou ještě stále otevřené. Jestli zjistíte, že získané finance nakonec nebudete potřebovat, můžete je jednoduše vrátit.

Dalším způsobem, jak zlepšit svou likviditu, je čerpat investiční dotace, které nejsou přímo určené pro zmírnění ekonomických dopadů pandemie. Nyní jsou otevřené tyto státní programy:

Všechny výzvy najdete na stránkách Informačního portálu o dotacích pro podnikatele.

Vláda rovněž schvaluje pokračování programu Antivirus, který umožňuje zaměstnavatelům čerpat příspěvky na mzdy zaměstnanců, jejichž pracovní místa jsou z důvodu pandemie ohrožená. Tzv. kurzarbeit ovšem zcela určitě nebude tak štědrý jako během první vlny pandemie.

Finanční trhy: Jak je na tom koruna?

Na začátku roku koruna posilovala a dostala se až pod 25 kč za euro, což byly nejsilnější úrovně za posledních 8 let. Během první vlny pandemie však skokově oslabila až na 28 Kč za euro, což jsou naopak nejslabší úrovně za posledních 6 let. 

Po mírném posílení v létě koruna znovu oslabila nad 27,00 EUR/CZK s nástupem 2. vlny pandemie. Nejistota spojená s budoucím vývojem zůstává extrémní. V základním scénáři počítáme v roce 2021 se zastavením ztrát koruny a lehké zisky díky tomu, že se objeví “finální” řešení pandemie. Pokud však ve hře zůstanou další vlny pandemie, bude českou měnu zatěžovat i nadále odliv zahraničního kapitálu.

Do čeho investovat v roce 2021?

Extrémně nízké úrokové sazby v tuto chvíli nepokryjí ani míru inflace. I proto investoři dál nakupují i relativně drahé akcie a riziková aktiva a ženou jejich ceny dál výš. Do budoucna se proto musí investoři smířit s kombinací vyššího rizika a nižších výnosů.  V takové chvíli bude čím dál víc zapotřebí promyšleně rozkládat riziko v relativně pestrých portfoliích

Investice do nemovitostí, které byly v posledních letech velice bezpečné a výnosné, rovněž ztrácí na své atraktivitě. Mnoho kancelářských prostorů zůstává i po karanténě opuštěných, protože zaměstnavatelé zjistili, že home office může být pro ně výhodný dlouhodobě. Trend home office se promítl do poptávky po větších bytech.

Na trhu s nemovitostmi k bydlení se navíc objevilo mnoho bytů, které majitelé využívali ke krátkodobým pronájmům turistům. Na realitním trhu proto lze očekávat spíše stagnaci. 

Celý záznam debaty s dalšími tipy pro podnikatele najdete na tomto odkazu.


Zpět