Pandemie změnila i business dress code. Zjistěte, jaké jsou trendy pro rok 2022

Pandemie koronaviru měla vliv na celou řadu oblastí, zcela zásadní dopad měla na podnikatelské prostředí, podepsala se například na způsobu práce zaměstnanců. Od vypuknutí pandemie začalo více než 30 % zaměstnanců v Evropské unii využívat home office. A právě práce z domova ještě urychlila trend rozvolnění stylů oblékání. I vy se tak můžete tomuto trendu přizpůsobit a vykročit do nového roku s novým (pohodlnějším) oblečením.

Dress code směřuje k většímu pohodlí

Již před pandemií koronaviru zažil dress code rozvolňování a směřoval k většímu pohodlí. Řada firem a bank svým zaměstnancům umožnila v horkých letních měsících odložit kravaty a punčocháče a obléct si oblečení, ve kterém se budou cítit dobře. Například ČSOB svým zaměstnancům v létě umožňuje nosit i šortky v případě, že nemají naplánované schůzky. Některé firmy pravidla pro odívání na kancelářských pozicích ani nenastavují. Řada z nich také přistoupila k neformálním pátkům, kdy není nutné dodržovat v kanceláři klasický business dress code.

Jak se změnilo oblékání v době koronaviru

Podle deníku Guardian vedla práce z domova během pandemie koronaviru k častějšímu nošení sportovního a pohodlného oblečení. Což ostatně dokazují i oděvní firmy, které zaznamenaly pokles prodeje pánských obleků, a naopak větší zájem o teplákové soupravy a pohodlné pletené svetry. Podobnou zkušenost mají i prodejci obuvi, kteří potvrzují, že se prodalo méně bot na vysokých podpatcích a elegantních modelů, lidé měli větší zájem o sametové papuče.

Koktejlky na večírek? Zkuste raději kitchen disco dress code

Jak už název kitchen disco dress code napovídá, jedná se o styl, který je určený na domácí party. Zatímco dříve se silvestrovské a další večírky nesly ve znamení koktejlových šatů a podpatků, dnes čím dál tím více lidí sahá právě po pohodlném domácím oblečení. Podle odborníků tato móda bude přetrvávat i po skončení pandemie, vzhledem k tomu, že si lidé zvykli na pohodlí, které jim domácí oblečení nabízí.

Už jste slyšeli o pyžamových oblecích?

Pracujete z domu a nejraději byste celý den pracovali v pohodlném pyžamu, ale nemůžete, protože vás čekají videohovory s vedením a kolegy? Na tento zapeklitý problém reagovaly hned dvě japonské oděvní firmy, které na trh uvedly pyžama určená pro lidi pracující na home office. Co je na těchto pyžamech výjimečného? Horní část pyžama, která je vidět při videohovorech, vypadá jako košile s límečkem, zatímco spodní část je klasické pyžamo z příjemného materiálu.

Jak ovlivnil uvolněnější styl oblékání práci lidí

Možná si také pokládáte otázku, zda mělo nahrazení elegantního oblečení neformálním vliv na práci zaměstnanců. Podle některých ano – ovšem v dobrém. Zkušenosti zaměstnanců totiž dokazují, že se mezi kolegy uvolnily vztahy. Lidé měli možnost nahlédnout do domácího prostředí svých kolegů a také díky neformálnímu oblečení k nim byli otevřenější a kladli jim více osobních otázek.

Vede neformální oblečení k nižší produktivitě?

I když by se mohlo zdát, že práce v tričkách a kraťasech mohla negativně ovlivnit produktivitu zaměstnanců, opak je pravdou. Podle 82 % vedoucích pracovníků byli jejich zaměstnanci pracující na home office stejně produktivní nebo dokonce produktivnější než před pandemií. Jedna studie provedená v roce 2017 dokonce ukázala, že je více než 60 % respondentů produktivnějších, když pracují v neformálním oblečení.

Vše má své hranice: kdy je nutné dodržovat dress code

I přesto, že je neformální oblečení velmi pohodlné, existují situace, kdy je třeba vsadit na klasiku a neexperimentovat. Jedná se například o formální společenské akce nebo obchodní schůzky.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Styly oblékání – od smart casual po black tie  

V pracovním prostředí se nejčastěji setkáte se styly smart casual, business casual, semi formal a black tie.

Smart casual

Smart casual je nejuvolněnějším stylem z našeho seznamu. Tento styl umožňuje obléct si džíny a tenisky, je ale třeba dodržet několik pravidel. Zvolené oblečení musí být elegantní, pokud tedy sáhnete například po riflích, vyvarujte se roztrhaným modelům. Druhým požadavkem je, aby bylo oblečení čisté, to samozřejmě platí i pro obuv. A třetí zásada? Přiznat svou siluetu, nepřípustné je proto vytahané a oversize oblečení.

  • Příklady oděvu pro muže

Muži neudělají krok vedle s černými nebo klasickými modrými riflemi a bílou košilí. Obléct si také můžou polotriko nebo polokošili. Oblíbená jsou i trička se sakem. A jaké boty k danému outfitu zvolit? Ty, které jsou elegantní, ale zároveň pohodlné – třeba černé tenisky.

  • Příklady oděvu pro ženy

Ženy mohou vybírat mezi sukněmi, kalhotami a šaty. Kalhoty a sukně je možné kombinovat s klasickou košilí nebo polokošilí a v chladnějších dnech si navíc obléct svetr nebo kardigan. Co se týče bot, vysoké podpatky mohou nahradit botami bez podpatků.

Business casual

Business casual by se dal nazvat elegantnější variantou smart casual. Tento styl byste měli zvolit v případě, že vás čeká obchodní schůzka.

  • Příklady oděvu pro muže

Pokud událost vyžaduje styl business casual, můžete si obléct klasické kalhoty s košilí s dlouhým rukávem, případně polotričko s neformálním sakem. Kravata v tomto případě není nutná. Ideálně volte decentnější barvy oblečení i bot.

  • Příklady oděvu pro ženy
  • Ženy si mohou obléct šaty, sukňové a kalhotové kostýmy nebo společenské kalhoty zkombinované s košilí nebo halenko. Je však třeba věnovat pozornost délce šatů i sukní, měla by vždy dosahovat až ke kolenům. Vyhnout byste se měly i hlubokým výstřihům a výrazným barvám a vzorům. Obout si můžete lodičky, oxfordky nebo mokasíny.

    Semi formal

    Nyní se dostáváme k formálnějšímu stylu oblékání, kterým je semi formal. Správně se obléct v tomto stylu je trošku náročnější, protože je třeba volit oblečení podle denní doby. Jiný oděv je vhodný na akce začínající před šestou hodinou večerní a jiný zase na pozdější akce.

    • Příklady oděvu pro muže

    Co se týče oblečení na odpolední příležitost, zvolit můžete oblek ve světlé barvě a mokasíny. Na večerní akce však sáhněte po tmavém obleku a kožených polobotkách.

    • Příklady oděvu pro ženy

    Pokud vás čeká odpolední akce, můžete si vzít například delší šaty společně s otevřenými botami na nízkém podpatku. Večerní akce vyžadují formálnější oblečení, například malé černé šaty nebo kalhotový kostým s lodičkami.

    Black tie dress code

    Nakonec se dostáváme k jednomu z nejformálnějších dress codů, který je spojený s přísnými pravidly a nenabízí prostor pro extravaganci. Nejčastěji se s ním setkáte na večerních akcích, jako jsou plesy, opery nebo galavečery.

    • Příklady oděvu pro muže

    U mužů není třeba nad správným oděvem příliš dlouho přemýšlet. Vyžadovaný je totiž černý smoking se smokingovou košilí. Chybět by vám neměly ani manžetové knoflíčky a motýlek. A boty? Jedině černé lakované.

    • Příklady oděvu pro ženy

    Ženy si mohou obléct malé černé šaty, odborníci však doporučují vsadit na dlouhé večerní šaty v tmavší barvě. K šatům je vždy třeba nosit silonky a lodičky s uzavřenou špičkou.

    Stručně
    • Již před pandemií koronaviru zažil dress code rozvolňování a směřoval k většímu pohodlí.
    • Oděvní firmy zaznamenaly pokles prodeje pánských obleků, a naopak větší zájem o teplákové soupravy a pohodlné pletené svetry.
    • Pandemie přinesla i trendy jako pyžamové obleky nebo kitchen disco dress code.
    • I když by se mohlo zdát, že práce v tričkách a kraťasech mohla negativně ovlivnit produktivitu zaměstnanců, opak je pravdou.
    • I přesto existují situace, kdy je třeba vsadit na klasiku a neexperimentovat. Jedná se například o formální společenské akce nebo obchodní schůzky.

    Zpět