4 tipy, jak zorganizovat nejlepší zimní teambuilding

Teambuildingy jsou dnes nedílnou součástí většiny firemních kultur. Nezáleží přitom na tom, zda pracujete ve velkém korporátu, nebo řídíte malou firmu s několika zaměstnanci. Zkušení zaměstnavatelé vědí, že pracovní výkon souvisí s atmosférou na pracovišti a se vztahy v kolektivu. Pokud chcete, aby se vaši pracovníci v zaměstnání cítili dobře, neměli byste teambuildingy vynechávat ani vy. Jak správně tuto akci zorganizovat?

1. Nezapomínejte, proč je stmelování kolektivu důležité

Teambuilding je slovo, které pochází z angličtiny. Do češtiny jej můžete přeložit jako budování týmu. Toto budování spočívá v zapojení kolegů do různých aktivit, které se obvykle odehrávají mimo pracovní prostředí. Zaměstnanci by si tyto aktivity měli nejen užít, ale také se při nich naučit vzájemné spolupráci.

Mnozí zaměstnanci považují teambuilding za odpočinkovou aktivitu, při které dobijí baterie a odpočinou si. Z pohledu byznysu by ale tato akce měla splňovat i cíle, kterých chcete dosáhnout. Jaké výhody s sebou teambuilding přináší?

Schopnost lépe řešit problémy a lépe komunikovat

Díky připraveným akcím dostanou zaměstnanci prostor pro diskuzi. Mohou se lépe naučit komunikovat s managementem, což může vést ke zlepšení vztahů a vyšší produktivitě práce. Kromě toho spolu musí kolegové spolupracovat, což zlepšuje schopnost myslet racionálně a strategicky. Pokud se tým naučí definovat problémy a určit kroky k jejich řešení, pozitivně to ovlivní i jejich pracovní život.

Podpora kreativity a inovací

Aby byznys vzkvétal, je potřeba do něj neustále přinášet inovace a kreativní řešení. Právě teambuilding může tyto schopnosti probudit i u zaměstnanců, kteří se za kreativní nepovažují. Příliv nových nápadů pak mohou zaměstnanci uplatnit v práci.

Lepší produktivita práce

Přínosem teambuildingu je zvyšování morálky, která může pozitivně ovlivnit celkovou produktivitu zaměstnanců. Při aktivitách můžete odhalit problematické body, které se týkají produktivity práce a najít způsob, jak je překonat.

Stmelení kolektivu

Velkým přínosem této hromadné akce je stmelení kolektivu. Zaměstnanci totiž dostanou možnost se poznat jinak než jen z pracovní stránky. Teambuilding tedy může vyřešit řadu problémů, které uvnitř kolektivu panují a vytvořit pevnější vazby.

Poznání silných a slabých stránek

Zejména u nových nebo reorganizovaných kolektivů je teambuilding skvělou příležitostí, během které můžete poznat, jak jednotlivci reagují v určitých situacích, jak přemýšlejí nebo jak se v rámci týmu chovají. Na akci můžete odhalit slabé stránky, ale také rozvíjet stránky silné, které jsou potřeba k tomu, aby vaše firma zůstávala konkurenceschopná.

2. Teambuilding by měl mít stanovený cíl

Aktivity, kterým se na teambuildingu chcete věnovat, byste měli vybrat tak, aby váš tým poutavým způsobem zabavily. Aby byla akce úspěšná, je potřeba přihlédnout k tomu, co zaměstnance baví. Uspořádejte anketu, ve které se zeptáte, jaká z nabízených variant by je bavila. Samozřejmě nezapomínejte ani na cíl, za kterým akci pořádáte. Chcete:

  • stmelit kolektiv,
  • podpořit loajalitu k firmě,
  • motivovat k většímu pracovnímu nasazení,
  • odměnit zaměstnance,
  • vzdělávat zaměstnance interaktivně?

Podle toho, jaký cíl si zvolíte, budete skládat i program a harmonogram.

3. Správný výběr aktivit

Program teambuildingu by neměl mít pracovní charakter. Jde především o to, aby se členové týmu lépe seznámili a poznali. Aktivity by měly prohloubit a podpořit jejich spolupráci. Akce by měla probíhat mimo pracovní prostředí, ve kterém by se zaměstnanci mohli cítit svázaní. Mnohem lepší je zvolit neutrální půdu.

Na co se zaměřit při výběru konkrétních aktivit?

  • Fyzická zdatnost zúčastněných – ne každý je adrenalinový a sportovní nadšenec.
  • Zájmy – zjistěte, co vaše zaměstnance baví a jak rádi tráví svůj volný čas.
  • Jak velký máte budget – podle finančních možností se rozhodněte, kolikadenní akci chcete organizovat, případně jaké aktivity si můžete dovolit.
  • Kde se bude akce odehrávat – místo zvolte podle toho, kdy a kde se bude akce konat. Může probíhat venku i uvnitř. V případě vícedenního teambuildingu bude potřeba vybrat i vhodné ubytování.
Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

4. Jaké aktivity jsou nejlepší pro zimní období?

Typ aktivit vybírejte podle osazenstva týmu. Zaměstnanci vyššího věku ocení spíše poklidnější, mladí naopak více akčnější charakter akce. Teambuilding může probíhat venku i vevnitř.

  1. Dobrovolnictví – zkuste spojit příjemné s užitečným a podívejte se po dobrovolnických akcích ve svém okolí. Pokud vám to finanční možnosti dovolí, můžete uspořádat i vlastní charitativní akci, kterou navíc podpoříte své PR. Před Vánocemi se často hledají dobrovolníci pro přijímání darů pro charity nebo pro pomoc lidem bez domova.
  2. Zimní sporty – vybírejte takové, které zvládne skutečně každý. Rozhodnout se můžete například pro curling, chůzi se sněžnicemi, jízdu se psím spřežením pod dohledem. Osvědčenou klasikou je sáňkování. Oblíbená je také stavba iglú nebo ledového baru.
  3. Tajný Ježíšek – aktivita, která je vhodná těsně před Vánocemi. Na kus papíru napište jména všech zaměstnanců, kteří se akce účastní. Papírky přeložte, vložte do klobouku a nechte každého člena, ať si jeden vybere. Jeho úkolem bude koupit dárek osobě, kterou si vytáhl. V den rozdávání dárků každý zaměstnanec otevře svůj dárek a bude hádat, od kterého tajného Ježíška nadílku dostal.
  4. Degustace – degustace jsou vděčnou akcí, která probíhá uvnitř, takže je jako stvořená pro zimní měsíce. Nejoblíbenější jsou degustace vín, ale také čokolády, exotického ovoce nebo piva.

Efektivní teambuilding vám pomůže mít spokojenější, loajálnější a pracovně výkonnější zaměstnance.

Stručně
  • Teambuilding můžete přeložit jako budování týmu. Toto budování spočívá v zapojení kolegů do různých aktivit, které se obvykle odehrávají mimo pracovní prostředí.
  • Díky teambuildingu se zaměstnanci naučí lépe řešit problémy a lépe komunikovat, zlepší se jejich kreativita i produktivita, kolektiv se stmelí a pozná své silné a slabé stránky.
  • Program teambuildingu by neměl mít pracovní charakter. Při výběru konkrétních aktivit zohledněte fyzickou zdatnost zúčastněných a jejich zájmy, váš rozpočet, místo a čas konání akce.
  • V zimě můžete vyzkoušet dobrovolnictví, nenáročné zimní sporty, tajného Ježíška nebo různé degustace.

Zpět