Jak jednoduše začít podnikat jako řidič?

Internet je v současné době plný pracovních inzerátů společností, které hledají kurýry nebo přepravce osob s vlastním automobilem a živnostenským oprávněním. Přemýšlíte i vy nad tím, že byste začali podnikat jako řidič? Přečtěte si, co musíte splňovat, jakou živnost si musíte založit a jaké povinnosti vás čekají.

Proč začít podnikat jako řidič?

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK pandemie připravila o práci zhruba osm procent lidí a další desetina lidí předpokládá, že v nejbližší době dostane výpověď. Nejvíce zasažené jsou oblasti gastronomie, služeb a cestovního ruchu. I přesto, že někteří zaměstnavatelé byli donuceni zaměstnance propouštět, jiní i v současné situaci zaměstnance nabírají. Vzhledem k velkému rozmachu e-shopů i enormnímu zájmu lidí o rozvoz nákupů nebo jídla společnosti hledají řidiče s živnostenským oprávněním, přičemž největší poptávka po řidičích je v Praze. Jde tedy o jednoduchý a jistý přivýdělek.

Začněte vydělávat jako kurýr nebo řidič taxi

Pokud si do vyhledávače zadáte nabídky práce pro kurýry a řidiče s živnostenským oprávněním, vyhledají se vám desítky nabídek. Kurýry napříč celou Českou republikou nabírá například známá společnost Dáme jídlo, která nabízí výdělek až 200 Kč na hodinu a flexibilní směny. Podle inzerátu můžete počítat s průměrným výdělkem 33 000 Kč měsíčně při standardní pracovní době. A jaké jsou požadavky na tuto pozici? Čistý trestní rejstřík, spolupráce formou DPP nebo OSVČ, vlastní chytrý telefon, řidičský průkaz skupiny B a uchazeč musí být aktivním řidičem minimálně dva roky. Doručovat jídlo můžete autem, skútrem, na kole nebo dokonce i pěšky, společnost nabízí i zapůjčení firemního vozidla k rozvozu.  

Další oblíbenou formou výdělku je přeprava osob například pro společnosti Bolt, Liftago nebo Uber. Zjednodušeně se jedná o alternativu běžné taxislužby. V případě, že se chcete stát řidičem těchto společností, musíte si opatřit koncesi na silniční motorovou dopravu, mít platný řidičský průkaz a zkušenosti s řízením, vlastnit vozidlo odpovídající kvality a stáří a mít průkaz řidiče taxislužby. A platové podmínky? Společnost Uber na svých stránkách uvádí, že si řidiči mohou vydělat až 50 000 Kč měsíčně. Na blogu společnosti Bolt se zase můžete dočíst, že si partnerští řidiči v Praze mohou měsíčně vydělat až 70 000 Kč. Výše výdělku se ale samozřejmě odvíjí od více faktorů, zejména pak od množství vyřízených zakázek.

Co musíte splňovat, když chcete podnikat jako řidič?

V předchozích řádcích jsme si nastínili, jaké požadavky mají některé z velkých společností, jež hledají řidiče s živnostenským oprávněním. Klíčovou podmínkou je obvykle koncese na silniční motorová vozidla a samozřejmě také řidičské oprávnění a zkušenosti s řízením. Jak získat koncesi na silniční motorovou dopravu a koncesovanou živnost?

TIP: Praktický průvodce tím, jak si založit živnost

Založení živnosti se liší podle toho, zda chcete založit živnost volnou, řemeslnou, vázanou nebo koncesovanou. V případě, že chcete podnikat jako řidič, musíte si založit živnost koncesovanou, s živností volnou si vystačíte v případě, že budete pracovat jako kurýr na kole. Náš nástroj Jak si založit živnost vás krok za krokem provede procesem vyřizování živnosti, seznámí vás s tím, jaké dokumenty budete potřebovat a na co po vyřízení živnosti nesmíte zapomenout.

Koncesované živnosti

Koncesované živnosti jsou takové živnosti, u nichž chce mít stát kontrolu nad jejich vykonáváním, například z důvodu bezpečnosti obyvatelstva nebo státních zájmů. Koncesované živnosti proto podléhají vydání státního povolení s jejich provozováním, které osvědčuje výpis. Pokud chcete začít provozovat koncesovanou živnost, musíte požádat živnostenský úřad o vydání koncese. Vydání koncesní listiny zpravidla trvá maximálně dva měsíce. Mezi koncesované živnosti patří například výroba a úprava kvasného lihu, výroba tepelné energie nebo právě silniční motorová doprava.

Koncese na silniční motorovou dopravu

Podle živnostenského zákona je silniční doprava rozdělena na čtyři druhy, a sice na:

  • Malou nákladní dopravu: nákladní autodopravu provozovanou vozidly nebo jízdními soupravami o nejvyšší povolené hmotnosti nepřesahující 3,5 tuny, pokud jsou určeny k přepravě zvířat nebo věcí.
  • Velkou nákladní dopravu: nákladní autodopravu provozovanou vozidly nebo jízdními soupravami o nejvyšší povolené hmotnosti přesahující 3,5 tuny, pokud jsou určeny k přepravě zvířat nebo věcí.
  • Malou osobní dopravu: osobní autodopravu provozovanou vozidly určenými pro přepravu nejvýše 9 osob včetně řidiče.
  • Velkou osobní dopravu: osobní autodopravu provozovanou vozidly určenými pro přepravu více než 9 osob včetně řidiče.

Pokud se chcete stát kurýrem nebo řidičem společností typu Bolt, týká se vás malá nákladní doprava a malá osobní doprava.

V případě malé nákladní dopravy se jedná o dopravu nákladu v osobním automobilu, pick-upu, malém nákladním automobilu nebo v dodávce do 3,5 tuny. Získání této koncese není nijak složité a je přidělovaná prakticky automaticky. Stačí pouze na živnostenském úřadě podat žádost a v případě, že nemá žadatel záznam v rejstříku trestů související s tímto podnikáním, úřad do 30 dnů vydá koncesi.

Malá osobní doprava je nejčastěji spojovaná právě s provozováním taxislužby. Při vyřizování koncese se jedná o totožný proces jako u malé nákladní dopravy. Provozování taxislužby však kromě koncese vyžaduje i další povolení obcemi, ve kterých je provozovaná.

Povinnosti řidičů (OSVČ)

Pokud se rozhodnete pracovat jako řidič (OSVČ), vzniká vám povinnost podat daňové přiznání a také platit silniční daň. V případě, že chcete pracovat například pro společnost Uber, budete potřebovat také průkaz řidiče taxislužby.

Daňové přiznaní OSVČ

Povinnost podat daňové přiznání se týká i kurýrů nebo řidičů taxi, kteří pracují na živnostenský list. Sazba daně z příjmu fyzických osob je 15 procent z daňového základu, sazba sociálního pojištění 29,2 procent z vyměřovacího základu a sazba zdravotního pojištění 13,5 procenta z vyměřovacího základu. Výslednou daň z příjmů snižuje daňová sleva na poplatníka ve výši 24 840 Kč a další slevy a odečitatelné položky.

Silniční daň

Pokud používáte auto k samostatné výdělečné činnosti, musíte platit silniční daň. K platbě silniční daně se musíte jako OSVČ registrovat sami, jakmile vám vznikne povinnost daň odvádět. Myslete také na to, že ve chvíli, kdy se zaregistrujete, musíte každý rok podávat daňové přiznání k silniční dani. Základní sazba silniční daně se u osobních automobilů stanovuje podle objemu motoru. Například roční sazba u motoru aut do 800 cm3 je 1200 Kč, u objemu motoru nad 3000 cm3 pak 4200 Kč. Výše daně se odvíjí také od stáří auta. V případě, že je vaše vozidlo pro podnikatelské účely registrované před méně než 9 lety, máte nárok na slevu.

Průkaz řidiče taxislužby

Jak získat průkaz řidiče taxislužby neboli žlutou kartu? Musíte podat žádost na místním magistrátu či úřadu dle trvalého bydliště, absolvovat zkoušku z místopisu a registrovat svůj vůz v evidenci vozidel taxislužby. Poplatek za vyřízení je 500 Kč a doba vyřízení je maximálně 30 dní.


Zpět