Stručně a jasně o autech v podnikání

Toužíte po reprezentativním vozu, kterým budete jezdit na schůzky? Nebo potřebujete menší nákladní auto na zboží? Tak si u nás přečtěte, zda se vám nákup firemního vozidla vyplatí. A pokud ano, jaké máte možnosti si ho pořídit.

Stěžejní je právní forma vašeho podnikání 

Mít či nemít auto psané na firmu, to je ta otázka. V případě, že jako podnikatel přemýšlíte o novém voze, je rozhodující, jaká je vaše právní forma podnikání. Pro přehlednost to uvedeme hned na začátek, protože ne všem se nákup firemního auta vyplatí, tak ať hned víte, na čem jste. 

OSVČ, která je neplátce DPH s paušálními výdaji

Pokud jste OSVČ, nejste plátcem DPH a uplatňujete paušální výdaje, tak se vám nákup nového auta na firmu nevyplatí. Jakkoliv to pro vás zní lákavě či auto dokonce potřebujete ke své práci, nevyužijete reálné náklady za vůz a navíc ještě budete muset zaplatit silniční daň. 

OSVČ, která je plátce DPH s paušálními výdaji

Zde není odpověď jednoznačná. Musíte prostě dobře počítat. Firemní vůz se vám totiž vyplatí pouze v případě, že odpočet DPH za pohonné hmoty bude vyšší než částka za silniční daň. Tu je totiž nutné za auto v podnikání platit. 

Uplatňujete reálné náklady? Skvělé!

Nezáleží na tom, zda jste či nejste plátcem DPH, pokud uplatňujete skutečné náklady, pak se vám auto vyplatí. Můžete si totiž díky němu zvýšit náklady minimálně o 60 000 Kč za rok. 

Jste právnická osoba? Taky skvělé!

I v případě, že například vlastníte s.r.o., se vám pořízení auta vyplatí. Opět nezáleží na tom, zda platíte či neplatíte DPH. Daňovou povinnost si pak díky firemnímu vozu snížíte o skutečné náklady či paušálem. 

Náš TIP: Komu se vyplatí vedení daňové evidence a komu paušální výdaje? To se dozvíte v našem článku ZDE. 

Uplatnění nákladů na auto paušálem

Oblíbená forma, jak uplatnit náklady spojené s užíváním firemního vozu, je tzv. paušál. 

V případě, že auto používáte jen pro potřeby podnikání, můžete uplatnit výdaje až do 5 000 Kč za měsíc. Pokud jej používáte i pro soukromé účely, tak si musíte odečíst 20 %, tedy můžete uplatnit výdaje jen do výše 4 000 Kč za měsíc. 

Mezi výhody paušálu na auto patří především méně „papírování“, například nemusíte mít doklady od pohonných hmot (pouze, pokud platíte DPH, tak ano). 

Naopak odradit vás od paušálního uplatňování nákladů na auto může fakt, že je možné jej uplatnit maximálně na tři auta a z toho jen jedno z nich může být použito i k soukromému užití. U paušálu také není možné auto půjčovat. Můžete jej řídit jen vy, vaši zaměstnanci či spolupracující osoby. 

Kdy musíte platit silniční daň?

Tato daň se vás dotkne v případě, že jste poplatníkem daně z příjmů právnických a fyzických osob a používáte auto k podnikání. Tato daň je pak daňově uznatelným nákladem a je splatná vždy k 31. lednu následujícího roku. 

Pro výpočet silniční daně potřebujete znát tyto informace:

  • druh vozidla, 
  • objem motoru vozidla,
  • měsíc a rok registrace vozidla. 

Více o výpočtu a platbě silniční daně najdete v našem článku zde.

Jak můžete vůz na firmu pořídit? 

Pěkně v hotovosti

Vaše firma vysází v autosalonu na stůl nemalý objem peněz a firemní vozidlo se dnem nákupu stává majetkem firmy. Vy si pak můžete jednorázově odpočítat DPH za pořízení firemního pomocníka na čtyřech kolech. Auto pak můžete neomezeně používat a půjčovat. Nevýhodou ale je, že v roce, kdy se auto do firmy pořídí, půjde do nákladů jen 20 % z jeho ceny, i když zaplatit jste samozřejmě museli plných 100 %

Spotřebitelský úvěr

I zde se vůz stane majetkem vaší firmy ihned po nákupu a můžete s ním nakládat, jak je vám libo. Také zde uplatníte jednorázový odpočet DPH při pořízení auta. Nevýhodou jsou pak samozřejmě úroky, auto se tak může snadno prodražit až o desítky procent. 

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Finanční leasing

Pokud nemáte hotovost a pro své podnikání auto potřebujete, pak leasing bývá jednodušší cestou než úvěr. Navíc také prostřednictvím leasingové společnosti většinou získáte nižší pojištění a budete mít postaráno o servis vozu. Splátky jsou pak daňově uznatelným nákladem. Tím ale výhody končí. Auto až do poslední splátky bude majetkem leasingové společnosti. Budete na něj muset dávat pozor a leasingová společnost vás také možná bude omezovat v tom, zda můžete auto používat pro osobní potřeby či jej zapůjčovat. 

Operativní leasing

Jedná se vlastně o pronájem vozu s fixní měsíční splátkou a v tomto případě se tak budete těšit z nového firemního auta jen s minimálními či dokonce s žádnými vstupními náklady. „Operák“ je momentálně u firem velmi oblíbený a měsíční splátka operativního leasingu je  také daňově uznatelným nákladem. Pokud jste plátcem DPH, pak je DPH z měsíční splátky 100% odpočitatelné. S operativním leasingem se nemusíte o nic starat, což je skvělé, ale nevýhodou je, že auto nikdy nebude patřit vaší firmě. Společnost, která vám ho pronajme, vám tak bude diktovat podmínky. Ty budou uvedeny ve smlouvě. Může se jednat o omezení najetých kilometrů, ale také o to, kdo bude moci auto řídit a další specifikace služby. 


Zpět