Jak dát podnikání nový impulz? Zaměstnejte studenty!

Chcete vnést do svého podnikání čerstvý vítr a nevíte kudy kam? Zkuste zaměstnat studenty. Přehlížená pracovní síla dokáže přinést do kanceláře či obchodu novou energii a vám usnadní práci. Přinášíme pět hlavních důvodů, proč se vám zaměstnávání studentů vyplatí.

1. Chytřejší smlouvy

Stát sice pro zaměstnavatele žádnou přímou daňovou úlevu za zaměstnávání studentů nenabízí, i přesto však ušetřit lze – nepřímo. Navrhněte svým stážistům, aby pracovali třeba na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti. První jmenovaná se vztahuje na kratší činnosti, kdy student odpracuje maximálně 300 hodin ročně, ale zato má tu výhodu, že se z ní často nemusí odvádět sociální a zdravotní pojištění. Dohoda o pracovní činnosti je omezena 20 hodinami týdně (tedy totéž, co poloviční úvazek) a pojištění se z ní odvádí při odměně vyšší než 3000 Kč. Podrobně jsme obě smlouvy rozebrali zde.

2. Volnější ruce

Vaši kmenoví zaměstnanci vám za přijetí studentů poděkují. Stážisté jim pomohou od části pracovní zátěže, a oni se tak budou moci více soustředit na práci s vyšší přidanou hodnotou. V ideálním případě vytvoří řádní zaměstnanci se studenty efektivní tandem, kdy pro ně student bude připravovat rešerše a další podklady a oba pracovníci se budou přirozeně pracovně posouvat.

3. Dlouhodobá investice

Je zřejmé, že míra nezaměstnanosti je v Česku jedna z nejnižších v celé Evropě, a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla brzy zvýšit. Zatímco mzdové náklady rostou a produktivita práce stagnuje, zaměstnavatelé a podnikatelé přebírají vybraný pracovní trh, případně se marně snaží přetáhnout zaměstnance od konkurence. Jednou z možností, jak tuto patovou situaci „hacknout“, je vychovat si zaměstnance už od dob jejich studia. Na přijetí stážistů se proto dívejte jako na dlouhodobou investici, která vám přinese konkurenční výhodu.

4. Nový impulz

Studentská léta patří k tomu nejkreativnějšímu období v životě člověka. A přestože chcete, aby se v práci zejména učili od svých zkušených kolegů, buďte si jistí, že stážisté budou přirozeně chtít přispívat svými neotřelými nápady do chodu firmy; vylepšovat zažité procesy. Studenti jsou navíc často technologicky zdatnější než předchozí generace a bourají ustrnulé a neefektivní pracovní procesy.

5. Studenti se chtějí učit

Studenti často touží po tom, neustále se zlepšovat a s nadšením přijímají všechny příležitosti pro profesní růst. Máte k dispozici různé kurzy pro osobní rozvoj, přebytečné vstupy na zajímavé konference a eventy či tarif na hodiny konverzace v cizím jazyce? Výborně, vaši stážisté za tyto možnosti, jak se posunout dál, budou vděční. A protože budou mít zprvu na starosti nejspíše základní administrativu, budou se rádi vzdělávat v různých oblastech. Vaše firma v nich získá příležitost vychovat si budoucí zaměstnance dle svých představ.

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a žádný nový článek na Průvodce podnikáním vám neunikne.


Zpět