4. díl: Jak na tvorbu vizuálního obsahu s pomocí AI

Umělá inteligence se v poslední době hodně skloňuje v souvislosti s tvorbou textového obsahu. Věděli jste ale, že umí stejně dobře posloužit při tvorbě toho vizuálního? Přestože nástroje na tvorbu a úpravu fotografií či grafických návrhů stále mají své mouchy, již dnes vám mohou ušetřit spoustu práce.

S čím vám pomůže AI?

Grafické nástroje s umělou inteligencí můžete využít na:

  • tvorbu realistických fotografií, stylizovaných fotografií či ilustrací, grafických návrhů, videí apod.,
  • automatickou úpravu fotografií a videí, např. jejich retušování či vytváření vizuálních efektů,
  • návrhy produktového designu, webových stránek, vizualizací atd.

Velkou výhodou těchto nástrojů je, že k nim nic dalšího nepotřebujete – tedy profesionální programy ani know-how. Jednoduše vlastními slovy popíšete, jaký výsledek si představujete, a během chviličky dostanete první návrhy. Ty můžete dál upravovat zpřesňováním zadání.

S pomocí AI tedy můžete vizuální obsah vytvořit rychleji a efektivněji, ale také díky těmto nástrojům načerpat inspiraci. Navíc nemusíte řešit autorská práva, jelikož vygenerované obsahy můžete volně používat pro jakékoliv komerční účely.

Jaká omezení má AI v oblasti grafiky?

Stejně jako v případě tvorby textového obsahu, i v případě toho vizuálního je nezbytné pro finální úpravu využít zkušeného grafika. Umělá inteligence totiž nikdy nezvládne přesně a do detailu obsáhnout vaši představu, ale co je ještě důležitější, jednoduše nemá pro vizuální obsah cit. Unikátní styl a pečlivé sladění obsahu s vaší značkou tedy nadále zůstane v režii grafiků, ilustrátorů a fotografů.

AI pracuje pouze s vizuálním obsahem, který má k dispozici, což je značně omezující. Pokulhává i samotná kvalita zobrazení některých prvků. V současné době si dostupné programy nedokážou dost dobře poradit s lidskými obličeji a nejrůznějšími detaily, často se zmiňuje například fakt, že na vygenerovaných obrázcích mají lidé jiný počet prstů.

Programy mají samozřejmě také etická omezení, nepracují například s fotkami známých osobností a nezobrazují násilí či erotický obsah.

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Jaké nástroje můžete vyzkoušet?

V dnešní době existuje již celá řada programů, které s pomocí AI generují vizuální obsah. Mezi ty nejoblíbenější a nejpropracovanější patří:

  • Midjourney: V současnosti nejpoužívanější program na generování a úpravu vizuálního obsahu zvládne kromě obrázků a fotografií vytvořit i grafické návrhy (např. loga a weby), produktový design či nejrůznější vizualizace. Čím více detailů při zadávání poskytnete, tím přesnější bude výsledek.
  • Dall-e: Dall-e je program od firmy Open AI, která stojí za textovým generátorem ChatGPT. Jednoduše popíšete, jaký obrázek chcete – tedy co na něm má být, jaký má mít layout a styl. Stejně jednoduše dokáže obrázky a fotky upravovat, tedy přidávat nebo mazat různé prvky, upravovat styl či retušovat nedokonalosti.
  • D-ID: Tento program je určen na generování videí, konkrétně „mluvících avatarů“. Nejdříve vytvoříte postavu, a to buď nahráním portrétní fotografie, výběrem z přednastavených avatarů, nebo využitím animace přímo od D-ID. Poté zadáte text (psaný nebo audionahrávku), požadovaný výraz v obličeji a program vám vytvoří video, v němž bude vámi vytvořená postava text číst.

Generátor obrázků je také součástí textového generátoru Bing AI chat nebo nově i oblíbeného programu Canva. Lze předpokládat, že automatické generování vizuální obsahu se stane čím dál běžnější součástí dalších programů i pracovní náplně kreativců.  

Stručně
  • Grafické nástroje s umělou inteligencí můžete využít na tvorbu a úpravu realistických fotografií, stylizovaných fotografií či ilustrací, grafických návrhů, videí apod.
  • Jednoduše vlastními slovy popíšete, jaký výsledek si představujete, a během chviličky dostanete první návrhy. Ty můžete dál upravovat zpřesňováním zadání.
  • Umělá inteligence ovšem nikdy nezvládne přesně a do detailu obsáhnout vaši představu a nemá pro vizuální obsah cit, navíc pokulhává i samotná kvalita zobrazení některých prvků. Programy mají samozřejmě také etická omezení.
  • V dnešní době existuje již celá řada programů, které s pomocí AI generují vizuální obsah. Mezi ty nejoblíbenější a nejpropracovanější patří Midjourney, Dall-e nebo D-ID. Generátor obrázků je také součástí textového generátoru Bing AI chat nebo nově i oblíbeného programu Canva.

Zpět