38. díl: Placené ověření účtu na Facebooku a Instagramu: jaké přinese výhody?

Společnost Meta Platforms, pod kterou spadají sociální sítě Facebook a Instagram, nově zavede funkci Meta Verified neboli možnost placeného ověření účtu. Co získáte za měsíční předplatné?

Ověření účtu bude nově placenou službou

Facebook nabízí možnost bezplatného ověření účtu pro veřejně známé osobnosti, média, značky nebo firmy již od roku 2018. Nově bude tato služba zpoplatněna a rozšířena o další benefity pro předplatitele. Službu Meta Verified ovšem mohou prozatím využít pouze individuální profily. Rozšíření na firemní profily je naplánováno, zatím bez jasného harmonogramu.   

Meta zkušebně službu spustila na konci února 2023 v Austrálii a na Novém Zélandu, v půlce března pak v USA. Postupně se bude rozšiřovat do dalších zemí. Termín spuštění v ČR zatím společnost neohlásila, a tedy firmy mohou nadále využívat původní bezplatnou verzi ověření. Po zavedení služby Meta Verified bude ovšem neplacené ověření profilu deaktivováno.    

Jaké jsou výhody ověřeného profilu?

Jak jsme zmínili výše, Meta Verified není pouze zpoplatněnou verzí stávajícího ověření profilu, ale nabízí i rozšířené možnosti a další benefity pro uživatele. Jaké?   

  1. Vyšší autenticita: Ověřené profily budou označeny modrým odznáčkem (stejným jako dosud). Uživatelé sociálních sítí Facebook a Instagram tedy budou mít jistotu, že jde o skutečně autentický profil konkrétní osobnosti (nebo později firmy).
  2. Nadstandardní ochrana proti zneužití účtu: Pokud existuje nebo vznikne profil, který se bude vydávat za vás nebo vaši značku, Meta slibuje neprodlenou reakci a smazání falešného účtu. Společnost bude falešné profily, které se vydávají za ověřené profily, navíc proaktivně monitorovat.
  3. Přímý přístup k zákaznické podpoře: Žádosti a dotazy uživatelů směřující na zákaznickou podporu společnosti Meta často dlouho čekají na vyřízení a většinou dostanou pouze automatizovanou odpověď od chatbota. Ověřené profily ale budou mít k zákaznické podpoře prioritní přístup, a to formou živého chatu s operátory. To značně usnadní práci všem digitálním marketérům.  
  4. Vyšší dosah příspěvků: Meta také slibuje vyšší viditelnost příspěvků od ověřených profilů, upřednostnění ve vyhledávání, v komentářích a také exkluzivní funkce ve Stories a Reels. Není ovšem jasné, o kolik procent tyto funkce zvýší dosah příspěvků.

A co od služby očekávají správci sociálních sítí? “Všechny výhody, které Meta slibuje, zní dobře a rozhodně se nám mohou hodit. Otázkou zůstává, do jaké míry Meta své sliby skutečně naplní. Já osobně jsem k tomu mírně skeptická, ale necháme se překvapit. Pokud dojde k rozšíření i na firemní profily, tak mě především zajímá vyšší ochrana proti zneužití účtu a také prioritní přístup k zákaznické podpoře. Kdo pracuje s Meta produkty, tak jistě ví, že v obojím má Meta velké mezery. Ztráta pracně spravovaného profilu na Facebooku či Instagramu s dlouhou historií je něco, čeho se obávají naši klienti i my jako správci. Proto o této možnosti budeme rozhodně informovat naše klienty, ale zároveň také budeme sledovat, zda se to našim klientům skutečně vyplatí, zda to nejsou ze strany Mety jen plané sliby a pouhá snaha zvýšit snadno zisky,” říká specialistka na sociální sítě Petra Ondráčková z agentury Expertia

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Jak získat ověřený profil?

Placený ověřený profil je zcela dobrovolný. Využít jej v současnosti mohou fyzické osoby starší 18 let v USA, Austrálii a na Novém Zélandu. Podmínky pro získání ověření jsou následující:

  • Uživatel musí splňovat podmínky používání dané sociální sítě a zásady komunity.
  • Musíte mít rovněž aktivované dvoufázové ověřování.  
  • Podmínkou k získání ověření je předložení platného průkazu totožnosti (pas nebo OP) a natočení selfie videa.
  • Vaše jméno na sociální síti musí být totožné se jménem na dokladu totožnosti a vaše profilová fotka musí zřetelně zobrazovat váš obličej. Pracovníci Meta budou totiž porovnávat vaši profilovou fotku s fotkou na dokladu.

Proces ověření můžete provést v mobilní aplikaci sociální sítě nebo přes internet. V nastavení zvolíte možnost „Meta Verified“ (zatím není v ČR dostupná). Poté nahrajete fotku svého dokladu totožnosti. Po ověření identity pouze zvolíte způsob platby a do 48 hodin získáte modrý odznáček a všechny další funkce.

Kolik bude ověření profilu stát?

Služba Meta Verified bude stát 14,99 dolarů měsíčně (zhruba 320 Kč). Tato sazba platí pro ověření profilu na Instagramu (všechny typy zařízení včetně ověření přes internet) a pro ověření profilu na Facebooku na mobilních zařízeních iOS a Android. Snížená sazba 11,99 dolarů (zhruba 260 Kč) bude účtována pouze při ověření profilu na Facebooku přes internet.

Pro každý profil je nutné částku uhradit zvlášť; pokud tedy chcete ověřit svůj profil na Facebooku i Instagramu, musíte zaplatit dvakrát.  

Stručně
  • Facebook nabízí možnost bezplatného ověření účtu pro veřejně známé osobnosti, média, značky nebo firmy již od roku 2018. Nově bude tato služba zpoplatněna a rozšířena o další benefity pro předplatitele.
  • Placený ověřený profil je zcela dobrovolný. Využít jej v současnosti mohou pouze fyzické osoby starší 18 let v USA, Austrálii a na Novém Zélandu při splnění podmínek. Rozšíření do dalších zemí a na firemní profily je naplánováno.
  • Mezi benefity služby patří vyšší autenticita (ověřené profily budou označeny modrým odznáčkem), nadstandardní ochrana proti zneužití účtu, přímý přístup k zákaznické podpoře i vyšší dosah příspěvků.
  • Služba Meta Verified bude stát 14,99 dolarů měsíčně (zhruba 320 Kč), resp. 11,99 dolarů (zhruba 260 Kč) při ověření profilu na Facebooku přes internet. Pro každý profil je nutné částku uhradit zvlášť.

Zpět