18. díl: Online finanční úřad aneb Vyřešte daně moderně a jednoduše

Ministerstvo financí na konci letošního února spustilo online finanční úřad, který lidem umožňuje jednoduše komunikovat s finančním úřadem prostřednictvím internetu. Jaké funkce online finanční úřad přináší? Na jaké výhody se mohou podnikatelé těšit a jak se k online finančnímu úřadu přihlásit?

Co je online finanční úřad?

Online finanční úřad, jenž umožňuje všem, kteří mají daňovou povinnost, snadno vyplnit daňové formuláře a tiskopisy pro finanční správu, byl nově spuštěný od 28. února 2021. Záměr vybudovat nový daňový portál však vznikl podstatně dříve. Resort financí o něm mluvil již v roce 2016 a opětovně v roce 2019 při příležitosti přípravy nového daňového řádu.

Online finanční úřad, známý také pod názvem MOJE daně (Moderní a Jednoduché) přináší zjednodušení, zrychlení a vyšší komfort elektronické komunikace s finančními úřady bez nutnosti kamkoliv chodit. Předpokládá se, že online finanční úřad bude do konce roku využívat půl milionu uživatelů, zejména OSVČ, zaměstnanci a majitelé nemovitostí a společností.

Výhody online finančního úřadu

Výhodou online finančního úřadu pro podnikatele je bezesporu zjednodušení daňových povinností. OSVČ například oceňují, že mohou formuláře rozpracovat a dokončit je později se svým účetním nebo finančním poradcem, fyzické osoby mohou navíc kromě daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob jednoduše vyplnit také daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a právnické osoby mohou snadno vyplnit i daň silniční nebo kontrolní hlášení.

Jaké jsou funkce online finančního úřadu?

Funkce finančního úřadu jsou nazývané jako 7P, jedná se totiž o předvyplnění, podání, pověření, připomenutí, placení, potvrzení a přihlášení.

Předvyplnění

Online finanční úřad minimalizuje zdlouhavé vyplňování osobních údajů, nabízí automatizaci vyplnění údajů ve formulářích, průvodce vyplňování a také kontrolu případných chyb.

Podání

Po vyplnění formulářů je možné potřebné údaje jednoduše odeslat jediným kliknutím na finanční úřad.

Potvrzení

Pokud vše správně vyplníte, obdržíte potvrzení o úplnosti podání a také informace k nedoplatku nebo přeplatku daně. V potvrzení najdete také všechny informace k zaplacení, včetně QR kódu.

Placení

Pomocí vygenerovaných platebních informací můžete také snadno daně zaplatit a stav svého daňového účtu si kdykoliv zkontrolovat.

Pověření

Online finanční úřad také umožňuje pověřit správou svých daňových povinností jinou osobu, například svého účetního.

Připomenutí

Praktický osobní kalendář přináší dokonalý přehled o daňových povinnostech a nabízí také možnost nastavení upozornění na daňové povinnosti.

Přihlášení

K online finančnímu úřadu se můžete přihlásit hned několika bezpečnými způsoby, výběr je přitom zcela na vás.

Jak se k online finančnímu úřadu přihlásit?

Přihlášení skrze datovou schránku

Přihlásit se můžete například skrze datovou schránku, kterou v loňském roce používalo přes půl milionu podnikatelů. Datová schránka funguje podobně jako e-mailová schránka, ale garantuje maximální ověření totožnosti odesílatele. Přes datovou schránku je možné komunikovat s úřady a za poplatek také s ostatními podnikateli. Úřady mají povinnost datové schránky používat v komunikaci se všemi, kteří ji mají zařízenou.

Přihlášení pomocí bankovní identity

Do online finančního úřadu se můžete přihlásit také pomocí bankovní identity. Pokud ji už u své banky máte zařízenou, můžete se přes ni snadno přihlásit a nemusíte řešit další identifikaci. A co to bankovní identita je? Bankovní identitou se rozumí digitální identita, kterou vydávají některé z bank a kterou je možné využívat k ověřování totožnosti v digitálním prostředí.

TIP: Bankovní identita ČSOB

K ověření totožnosti v online světě slouží i bankovní identita od ČSOB. V praxi funguje jako elektronická občanka, pomocí níž se můžete na internetu bezpečně prokázat. S ČSOB Identitou se můžete bezpečně přihlásit k některým službám ČSOB, ale také k portálům státní správy (Portál občana, Mojedane.cz, Sčítání 2021) a k službám různých firem. Budete tak mít jen jedny přihlašovací údaje pro různé účely a během pár kliknutí se dostanete i ke svému daňovému přiznání. ČSOB Identita je zcela zdarma.

Přihlášení prostřednictvím přihlašovacích údajů vydaných na finančním úřadu

V případě, že se nemůžete přihlásit prostřednictvím bankovní identity nebo datové schránky, můžete Finanční správu ČR požádat o přidělení přístupových údajů pro přístup do datové informační schránky.

Přihlášení s využitím elektronického podpisu

V neposlední řadě se můžete do online finančního úřadu přihlásit také s využitím uznávaného elektronického podpisu. Pro tento typ přihlášení je nutné mít nainstalovanou aplikaci ePodpisFS.


Zpět