3. díl: Bezpečnost ve světě bankovnictví

Podle statistik počet kybernetických útoků rok od roku roste a velké množství útoků na internetu se týká právě bankovnictví. Jakými způsoby banky své klienty chrání před kybernetickými zločinci? Jak bankovní identita souvisí s bezpečností? A co je to CEB a CEB Plus?

Směrnice Evropské unie PSD2

Podle směrnice Evropské unie, označované jako PSD2 (Payment Services Directive), která vešla v platnost na konci minulého roku, mají platby na internetu probíhat v režimu takzvaného silného ověření. Tato směrnice vznikla na základě potřeb zvýšit bezpečnost transakcí a vytvořit jednotný integrovaný trh pro platební služby. Nově tak bude vyžadované silné ověření klienta pomocí dvoufaktorové autentizace. Pro klienty bank to znamená například zadání speciálního hesla, PIN kódu nebo skenu obličeje. 

Více o autentizaci a bezpečnostních certifikátech se dozvíte v tomto článku.  

ČSOB CEB a CEB Plus

Na požadavky legislativy spojené se silným ověřením klienta reagovala také ČSOB, která zavedla bezpečnější přihlášení do služby ČSOB CEB. Nově se tak klienti přihlašují nejen prostřednictvím kombinace jména a hesla, ale také potvrzením v aplikaci Smart klíč. ČSOB CEB je službou, která nabízí komplexní obsluhu firemních účtů a dalších produktů v bance. Tato služba umožňuje rychlé a především bezpečné placení a velkou variabilitu při nastavování oprávnění. ČSOB CEB je určena především pro menší firmy a podnikatele a její rozšířenější varianta CEB Plus pro větší firmy a korporace. 

Bankovní identita

Sněmovna v loňském roce schválila novelu bankovního zákona, která umožňuje využít bankovní identitu. Bankovní identita, jež by měla začít platit od roku 2021, bude nástrojem sloužícím k digitálnímu ověřování totožnosti klientů bank pomocí bezpečnostních metod, které umožňuje jejich elektronické bankovnictví. 

Díky tomuto nástroji se budou moci občané ČR a právnické osoby využívající elektronické bankovnictví připojit ke službám eGovernmentu, jakožto alternativě k eObčance a Datovým schránkám a online službám soukromého sektoru. Podobný systém, pracující s principem již jednou ověřené identity, už funguje v některých evropských zemích, například ve Švédsku. Bankovní identita umožní milionům lidí v ČR, kteří využívají elektronické bankovnictví, snadnější přístup k online komunikaci se státními úřady. 

Tato úprava umožňuje nejen otevření trhu se službami v oblasti elektronické identifikace, ale dojde prostřednictvím ní i ke změně fungování takzvaného národního bodu pro identifikaci a autentizaci (NIA).

SONIA

Banky na začátku roku 2020 představily projekt SONIA, jehož název je zkratkou pro soukromoprávní bod pro identifikaci a autorizaci. Cílem tohoto projektu, označovaného někdy také jako „Bankovní identita jako nová digitální občanka“, je usnadnění vyřizování záležitostí se soukromými společnostmi a úřady elektronicky. Tento projekt má podporu všech členských bank ČBA. 

Příklady použití bankovní identity

Díky bankovní identitě se budete moci například přihlásit do elektronického bankovnictví a potvrdit transakce, podepisovat oficiální dokumenty z pohodlí domova nebo se snadno přihlásit do klientské zóny například u vaší pojišťovny. Jednoduše tak budete zdarma a bezpečně komunikovat se soukromými společnostmi a úřady z pohodlí domova. 

TIP: Služba ČSOB Identita

Bankovní identita od ČSOB slouží k ověření totožnosti klienta v online světě. Využijete ji při přihlašování a potvrzování plateb. ČSOB Identitu je tak možné nazývat bezpečným klíčem k digitálním službám banky a zároveň ke službám vybraných obchodních partnerů. 


Zpět