19. díl: Jak vybrat webhosting a doménu pro váš firemní web nebo e-shop?

Poslední měsíce měly výrazný dopad na svět podnikání. Čím dál tím více obchodů totiž probíhá online. A pokud chcete, aby si vás zákazníci na internetu našli, potřebujete svou webovou stránku, která je nedílně spojená s webhostingem a doménou. Jak webhosting a doménu vybrat?

Co je webhosting?

Webhosting je službou, díky které si můžete pronajmout prostor pro vaše webové stránky. Díky webhostingu se dají webové stránky umístit na internet a mohou být online i přesto, že nemáte vlastní server. Takzvaný poskytovatel webhostingu vám na svém serveru vyhradí místo a váš web na něj uloží, díky tomu budou vaše webové stránky fungovat 24 hodin denně.

Jak vybrat webhosting?

Active24, Onebit, Savana, Wedos, Forpsi nebo třeba Web4u. Právě jsme uvedli jen zlomek z poskytovatelů webhostingu, mezi kterými si můžete vybírat. Jak se tedy v této nabídce orientovat? Zaměřte se na níže uvedené parametry.

Cena

Mnoho podnikatelů se při výběru webhostingu řídí zejména cenou. Stejně jako v případě jiných služeb však platí, že nejlevnější varianta nemusí být nejvýhodnější. Měsíční náklady se navíc liší pouze v řádu desítek korun, takže se kromě ceny zaměřte i na další neméně důležité parametry.

Dostupnost

Významným parametrem při výběru by měla být dostupnost. Dobré webhostingy garantují minimálně 99% dostupnost a upozorní vás předem na případnou odstávku.

Velikost prostoru

Požadavky na velikost prostoru pro web nebo e-maily by se měl odvíjet od toho, k jakému účelu chcete stránky využívat. Je velký rozdíl mezi tím, jestli chcete založit jednostránkový web, blog nebo velký e-shop. V posledním případě rozhodně oceníte neomezený prostor pro web. Většině uživatelů však obvykle stačí méně než 1 GB dat. Zaměřte se také na velikost prostoru pro e-maily.

Přenos dat

Důležité je zaměřit se i na přenos dat, takzvaný traffic. Vzhledem k tomu, že poskytovatelé webhostingu platí za přenos dat nemalé peníze, zavádějí přenosové limity, které mají vliv na to, kolik uživatelů se bude moci v jednu chvíli připojit na váš web a také jak rychle se bude stránka zobrazovat

Někteří poskytovatelé nabízejí i neomezené přenosy dat, ale i ty však mají své hranice. Čtěte proto pečlivě podmínky – někdy například není možné prostor využít k zálohování nebo nahrávání souborů, které přímo neslouží k prezentaci na webu. 

Kvalitní podpora

Kvůli různým potížím s webhostingem mohou podnikatelé přijít o nemalé částky. V případě, že tedy nastane nějaký problém, budete rádi, když bude poskytovatel nabízet podporu 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Při výběru se také seznamte s tím, jakým způsobem můžete poskytovatele kontaktovat, oceníte nejen možnost e-mailové komunikace, ale také telefon nebo live chat.

Redakční systém

Pokud chcete vytvořit webové stránky sami, oceníte i redakční publikační systém, který v některých případech bývá součástí webhostingu. To je výhodné zejména pro technicky méně zdatné jedince. 

Takovou službu poskytuje například český Webnode, ze zahraničí uveďme například Wix. Pokud potřebujete specializované e-shopové řešení, na českém trhu patří mezi nejrozšířenější například Shoptet. Kromě jednoduchého prostředí pro tvorbu webů a e-shopů vám tato řešení umožní zakoupit webhosting a nastavit doménu na pár kliků.

TIP: Zjistěte v našem článku, jak snadno a rychle vytvořit vlastní web nebo e-shop, a to zcela bez nutnosti technických znalostí.   

Zkušební doba zdarma

Pokud nedokážete odhadnout, co vše váš web potřebuje, můžete zvolit takový webhosting, který nabízí zkušební dobu zdarma. Během této doby snadno zjistíte, zda vám vyhovuje, nebo ne.

Myslete na zabezpečení

Bezpečnost na internetu je v posledních letech často skloňovaným pojmem. Podle společnosti Check Point, která pravidelně sestavuje žebříček zemí s nejvíce zachycenými škodlivými kódy a kybernetickými útoky, se Česká republika nachází na 90. místě. Digitalizace podnikání tedy bohužel nerozlučně souvisí s rostoucím počtem kyberútoků.

Je proto nesmírně důležité na bezpečnost myslet už ve chvíli, kdy budete vybírat webhosting. Webhosting by měl v první řadě umožňovat provoz domény na https, tedy na zabezpečeném protokolu umožňujícím bezpečnou komunikaci mezi návštěvníkem a webovou stránkou. Zjistěte si také, jak často se data zálohují, jak dlouho se uchovávají a jak se v případě potřeby k těmto zálohám dostanete. Vaše data by ideálně měla být uložena na několika na sobě nezávislých datových centrech a poskytovatel webhostingu by vám měl také zajistit dostatečnou antivirovou a antispamovou ochranu.

Co je doména?

Doména neboli doménové jméno je adresa webových stránek a je slovním ekvivalentem pro IP adresu, která se používá k identifikaci počítačů v síti. Dalo by se říci, že je doména vaší adresou na internetu, pokud si ji zákazníci zapamatují, mohou vás snadno na internetu najít. Doména se skládá ze tří částí, jež jsou oddělené tečkami (www.pruvodcepodnikanim.cz). Koncová část je takzvanou doménou prvního řádu, ta může být jednak národní (.cz, .sk atd.) a jednak generická (.com, .org atd.). O národní doménu se stará správce domén, v České republice se jedná o sdružení CZ.NIC. Doména druhého řádu (pruvodcepodnikanim) je tvořena libovolnými písmeny, číslicemi a pomlčkami, jiné znaky nejsou povoleny. Doménou třetího řádu je www na začátku domény.

Jak vybrat název domény

Název domény je pro vaše podnikání zcela klíčový, proto byste mu měli věnovat velkou pozornost. Dobrá doména by měla být jednoduchá, krátká a snadno zapamatovatelná. Ideálně by měla mít souvislost s vaším zaměřením, v případě osobních webových stránek se může jednat o jméno a příjmení. Doména by ideálně měla obsahovat jen 6 až 11 znaků a měla by se dát jednoduše napsat a vyslovit. Důležité je také vybrat správnou koncovku, v českém prostředí jsou nejoblíbenější koncovky .cz, .info a .com.

TIP: Ověřte si, jestli je doména volná

Na internetu najdete řadu webových stránek, na kterých je možné ověřit si, jestli je vámi zvolená doména volná. Vyzkoušet můžete například domeny.cz.

Jak probíhá registrace domény?

Jak už jsme nastínili výše, v první řadě je klíčové vymyslet název domény. Následně byste měli doménu zaregistrovat a zařídit webhosting. Doménu si můžete zaregistrovat u některého z registrátorů domén. Registrátora domén vybírejte nejen podle ceny, ale také doplňkových služeb zdarma a dalších výhod.

Zakupte doménu společně s webhostingem

Možností, jak na svých nových webových stránkách ušetřit, je zakoupení domény společně s webhostingem. Domény totiž bývají obvykle k webhostingu za zvýhodněnou cenu. Ideální je kombinace “vše v jednom” – doména, webhosting i redakční systém. V takovém případě můžete ušetřit nemalé částky i čas. 


Zpět