Jak odměnit své zaměstnance po letošním náročném roku

Základem každé úspěšné firmy jsou spokojení zaměstnanci. Pokud i vy chcete, aby byli vaši zaměstnanci ve firmě motivovaní a věděli, že si jich vážíte, nezapomeňte je na konci roku odměnit. Jak je odměnit jinak než jenom finančně a jak uspořádat nezapomenutelný vánoční firemní večírek?

Proč je důležité odměnit své zaměstnance?

Odměňování zaměstnanců má zásadní vliv na jejich motivaci a spokojenost. A nejen to, odměňování se může odrazit také v pověsti firmy. Mezi lidmi se totiž rychle rozšíří, jestli si svých zaměstnanců vážíte a umíte ocenit jejich práci.

6 způsobů, jak odměnit své zaměstnance

Asi první, co vás v souvislosti s odměnou pro zaměstnance napadne, je finanční bonus. Mnoho firem však vzhledem k pandemii koronaviru prožívá krizi a nemůže si vysoké finanční odměny dovolit. Naštěstí však existují i jiné možnosti, jak svým zaměstnancům poděkovat a potěšit je.

Zajímejte se o své zaměstnance

Zaměstnanci potřebují vědět, že vám na nich záleží. Zeptejte se jich, zda jsou u vás spokojení a dejte jim prostor podílet se na změnách, které mohou zlepšit pracovní atmosféru. Názory zaměstnanců můžete zjistit například pomocí dotazníků. Díky odpovědím snadno zjistíte, co se jim v práci líbí a také co by šlo změnit k lepšímu.

Chvalte je, když se jim něco povede

Pochvala nic nestojí, ale může být pro vaše zaměstnance velmi důležitá, mnoho zaměstnanců totiž z firem odchází, protože se necítí dostatečně oceňovaní. Řiďte se známou radou odborníků, podle které byste měli chválit nahlas a přede všemi a kritizovat v soukromí.

Pochvala nic nestojí, ale může být pro vaše zaměstnance velmi důležitá, mnoho zaměstnanců totiž z firem odchází, protože se necítí dostatečně oceňovaní. Řiďte se známou radou odborníků, podle které byste měli chválit nahlas a přede všemi a kritizovat v soukromí. Pokud chcete zaměstnance zvláštně ocenit, můžete darovat plaketu s logem vaší firmy a potiskem s titulem zaměstnanec měsíce, Obchodník roku apod.

Umožněte jim skloubit rodinný a pracovní život

Pro mnoho zaměstnanců je možnost vyvážit pracovní a rodinný život podobně důležitá jako mzda. Pokud budou zaměstnanci brzy ráno přicházet do práce a odcházet pozdě večer, je velmi pravděpodobné, že brzy ztratí motivaci a přestanou být produktivní. Nabídněte jim výhody v podobě pružné pracovní doby, možnosti práce z domova nebo zkrácených úvazků.

Nabídněte jim dovolenou nad rámec zákona

Týden nebo dva dovolené navíc – odměna, která bezesporu potěší každého zaměstnance. Výhodou tohoto benefitu pro zaměstnavatele navíc je, že jsou dny volna poskytované nad zákonnou dobu dovolené daňově uznatelným nákladem v případě, že je tento benefit sjednaný v pracovní nebo kolektivní smlouvě.

Investujte do vzdělávacích kurzů

Jedním z velmi oblíbených a často využívaných benefitů jsou vzdělávací kurzy, které rozvíjejí profesní dovednosti. Tyto kurzy jsou velmi výhodné pro obě strany. Zaměstnanci oceňují, že se mohou dále vzdělávat a zaměstnavatelé získají kvalifikované odborníky.

Uspořádejte společné setkání

Další možností, jak své zaměstnance odměnit za dobrou práci, je společné setkání, které může mít nejrůznější formy. Ať už je řeč o teambuildingu, herním večeru nebo třeba oblíbených vánočních večírcích.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Tipy na vánoční večírek, který bude zaměstnance opravdu bavit

Jak už jsme nastínili, vánoční večírky jsou skvělou šancí, jak poděkovat svým zaměstnancům za uplynulý rok a motivovat je do dalších pracovních dnů. Navíc jsou cestou, jak sblížit své zaměstnance, zasvětit je do budoucnosti firmy a vytvořit lepší pracovní atmosféru ve firmě. Jak letos vánoční večírek pojmout?

Večírek s degustací

Vánoční večírky jsou nerozlučně spojeny s dobrým jídlem i pitím. Naplánujte pro zaměstnance degustaci jídla a nápojů, velmi oblíbené jsou degustace sýrů, čokolád nebo také rumu, vína či whisky.

Tematický večírek

Velmi populární jsou i tematické večírky. Téma se může týkat třeba oboru vaší firmy. Postarejte se o tematickou výzdobu a vyzvěte své zaměstnance, aby přišli v maskách. Vyhlaste soutěž o nejlepší masku a výherce odměňte cenou.

Míchání drinků

Vaši zaměstnanci také jistě ocení míchané drinky. O zábavu se postará nejen barmanská show, ale také možnost vyzkoušet si namíchat vlastní drink pod vedením zkušeného barmana.

Firemní talentová show

Firemní večírek můžete také oživit tím, že uspořádáte talentovou show, do které se budou moci zapojit zájemci z řad zaměstnanců. Ostatní zaměstnanci pak budou hlasovat, kdo předvedl nejlepší výkon a vítěz si odnese zaslouženou výhru.

Tombola vždy potěší

Jen málokomu neudělá radost tombola, která je zajímavým zpestřením každého večírku. Lístky do tomboly můžete buď rozdávat, prodávat nebo také dávat za splnění úkolů, které zajistí další zábavu.

Nezapomenutelný večírek díky fotokoutku

Chcete, aby vaši zaměstnanci na večírek vzpomínali ještě dlouho po tom, co skončí? Vsaďte na fotokoutek. Ideální je, když je pozadí fotostěny tematicky laděné a zaměstnanci si můžou fotku vytisknout rovnou na místě.

Virtuální realita

Hitem posledních let jsou večírky s virtuální realitou. Svět virtuální reality jistě vaše hosty pobaví a některým z nich umožní vyzkoušet něco zcela nového.

Online vánoční večírek

Co dělat v případě, že vám večírek stejně jako v loňském roce překazí pandemie koronaviru a nebudete se moci setkat osobně? Vyřešte to virtuálním večírkem. Můžete například uspořádat večer plný online her nebo naplánovat online sledování filmu. Možností je i v online světě nespočet.

Závěr

Konec roku 2021 se pomalu ale jistě blíží a s ním i doba, kdy byste měli odměnit své zaměstnance za uplynulý, velmi náročný rok. Možností, jak svým zaměstnancům poděkovat, je celá řada. Jednou z nich je i uspořádání vánočního večírku, na kterém se pobaví a odpočinou od pracovních povinností.


Zpět