Zakládáte s.r.o.? Zjistěte, jak na to

Společnost s ručením omezeným, ve zkratce s.r.o., je nejrozšířenější formou obchodní společnosti v České republice a je samostatnou právnickou osobou. Mezi klíčové výhody s.r.o. patří skutečnost, že společníci firmy neručí za závazky společnosti celým svým majetkem a také její poměrně jednoduché založení. Co tedy k založení s.r.o. potřebujete, kolik založení stojí a jak dlouho trvá?

Na co se před založením s.r.o. zaměřit?

Před tím, než se se pustíte do zakládání společnosti s ručením omezeným, měli byste se zamyslet, jak chcete svou firmu pojmenovat. Měli byste mít také kvalitně vypracovaný obchodní plán a v neposlední řadě připravené dokumenty, které budete k založení s.r.o. potřebovat.

Název firmy

Jednou z výhod společnosti s ručením omezeným je možnost zvolit si název firmy, který vás může odlišit od konkurence, a pomoci tak vašemu podnikání. Vymyšlení názvu, který bude vaši firmu reprezentovat, proto věnujte dostatek času. Název by měl být poutavý a snadno zapamatovatelný a nesmí být klamavý a zaměnitelný s jinou firmou. V názvu firmy musí být uvedeno „společnost s ručením omezeným“ nebo zkráceně „s.r.o.“ či „spol. s r.o.“.

Obchodní plán

Co se týče obchodního plánu, měli byste ho mít vypracovaný alespoň na následující tři roky. Vzhledem k tomu, že má často obchodní plán významný vliv na úspěch podnikání, ideálně by ho měl vypracovat někdo zkušený, kdo má reálné představy a vyzná se v oboru.

Potřebné dokumenty

Jaké dokumenty budete k založení s.r.o. potřebovat?

  • Občanské průkazy společníků a jednatelů,
  • výpis z trestního rejstříku budoucích jednatelů společnosti,
  • souhlas majitele budoucího sídla společnosti s umístěním sídla (zařídit si můžete i virtuální sídlo firmy, například zde),
  • společenskou smlouvu nebo jinou zakladatelskou listinu,
  • potvrzení o vkladu základního jmění,
  • živnostenské nebo jiné podnikatelské oprávnění.

Váháte nad tím, jestli podnikat jako OSVČ, nebo si založit s.r.o.? Pak vám přijde vhod tento článek.

Založení s.r.o. krok po kroku

Pojďme si nastínit, jak probíhá založení společnosti s ručením omezeným.

Návštěva notáře

Při zakládání společnosti s ručením omezeným se neobejdete bez notáře. Ten vám jednak může poradit se zněním společenské smlouvy i s odsouhlasením názvu firmy, ale především musí společnost založit formou notářského zápisu. S notářem se můžete také dohodnout na tom, že po předložení všech potřebných dokumentů provede přímý zápis do obchodního rejstříku. Tato varianta je totiž levnější i rychlejší než podání návrhu na příslušný soud.

Zakladatelská listina nebo společenská smlouva

Zakladatelská listina, případně společenská nebo zakladatelská smlouva, patří k dokumentům nezbytným k založení s.r.o. Zakladatelská listina se používá v případě, že společnost zakládá jen jeden zakladatel a zakladatelská nebo společenská smlouva, pokud společnost zakládá více společníků. Tento dokument je nutné sepsat u notáře. Co vše musí zakladatelská listina nebo společenská smlouva obsahovat?

  • Název firmy,
  • adresa sídla společnosti,
  • určení zakladatelů a společníků,
  • určení správce podílu,
  • předmět podnikání,
  • výše základního kapitálu a výše vkladu,
  • jména a bydliště jednatelů společnosti.

Založení bankovního účtu a vkladová povinnost

Bankovní účet pro složení základního jmění můžete založit až poté, co budete mít hotové smlouvy. Banka totiž bude vyžadovat poskytnutí originálu zakladatelské listiny nebo společenské smlouvy a posléze vydá potvrzení, že u ní byl vklad složený.

Výše vkladu začíná už na jedné koruně v případě jednoho zakladatele. Myslete však na to, že je výše vkladu zapsaná v obchodním rejstříku a příliš nízká částka nemusí působit na vaše obchodní partnery důvěryhodně.

Získání živnostenského oprávnění

Získání živnostenského oprávnění se bude lišit podle typu podnikání. V případě volné živnosti, kde není vyžadovaná odborná způsobilost, je průběh vyřizování živnostenského oprávnění poměrně rychlou a jednoduchou záležitostí. V případě, že však vaše podnikání spadá například pod koncesované živnosti, průběh vyřízení bude složitější a delší, protože se může prodloužit o přípravu dodatečných dokumentů.

Zápis do obchodního rejstříku

V okamžiku, kdy máte vyřízené všechny dokumenty, můžete notáře nebo soud požádat o provedení zápisu do obchodního rejstříku, přičemž společnost s ručením omezeným vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku.

Kolik stojí založení s.r.o.?

Podnikatele samozřejmě často také zajímá, kolik založení s.r.o. stojí. Při zakládání společnosti s ručením omezeným je potřeba počítat hned s několika položkami. V první řadě počítejte s tím, že za služby notáře zaplatíte minimálně 4 800 Kč. Abyste získali živnostenské oprávnění, musíte uhradit poplatek 1 000 Kč za založení živnosti. V neposlední řadě vás čeká poplatek rejstříkovému soudu ve výši 6 000 Kč nebo poplatek notáři 2 700 Kč. Celkově si tak připravte minimálně 8 500 Kč.

Jak dlouho založení s.r.o. trvá?

Celý proces založení společnosti s ručením omezeným obvykle trvá od dvou do šesti týdnů, v některých případech se však může tato doba ještě protáhnout. Podle studie Světové banky Doing Business 2020 zabere založení s.r.o. v České republice v průměru 24,5 dní. Je však třeba dodat, že tato doba zahrnuje i dobrovolnou registraci k DPH, která trvá nejdéle.

Dobu založení s.r.o. můžete výrazně zkrátit tím, že její založení svěříte do rukou specializovaným společnostem, v tomto případě se jedná zhruba o pět dnů. Se založením s.r.o. se můžete obrátit například na společnost SidloFirmyPraha5.cz, u které za založení zaplatíte od 8 990 Kč.


Zpět