Jste rozený podnikatel, nebo spíše zaměstnanec? Výhody a nevýhody podnikání a zaměstnání

Budete příští rok pokračovat ve svém zaměstnání, nebo se rozhodnete pro změnu a začnete podnikat? Je na vás podnikání velké sousto a přemýšlíte o zaměstnání? Nový rok je plný výzev. Zkuste se pro svoji novou cestu rozhodnout podle toho, co vám nabízí práce na vlastní pěst, nebo zaměstnanecký poměr.

Zaměstnání s sebou přináší jistoty, ale také malou míru svobody

Pokud se rozhodnete nechat se zaměstnat, sepíšete se zaměstnavatelem pracovní smlouvu. V pracovní smlouvě se zavazujete k tomu, že budete vykonávat dohodnutou práci, za kterou dostanete mzdu nebo plat. Můžete se nechat zaměstnat na hlavní, nebo vedlejší pracovní poměr.

Být zaměstnaný má řadu výhod, ale také nevýhod. S čím byste měli počítat, než nastoupíte do zaměstnání?

Co si pochvalují zaměstnanci?

Jestliže se rozhodnete pro zaměstnanecký poměr, čekají na vás tyto výhody:

  1. Jistota – říká se, že nic v životě není jisté. Tak je to i se zaměstnáním. V porovnání s podnikáním je však zaměstnání o něco jistější. Víte, že do práce budete chodit tak dlouho, dokud se nerozhodnete odejít nebo nedostanete výpověď. Zároveň víte, jaká práce na vás čeká. Pro výpověď musí mít zaměstnavatel pádný důvod. Mnohdy se s odchodem ze zaměstnání pojí výplata odstupného.
  2. Pracovní doba od-do – vaše pracovní doba začíná a končí v dohodnutý čas. Občas se objeví práce přesčas, ale za tu vám zaměstnavatel může dát náhradní volno nebo příplatek.
  3. Pravidelný příjem – každý měsíc víte, kdy a kolik peněz vám přistane na účet. Navíc se v některých zaměstnáních můžete těšit i na pravidelné odměny, bonusy nebo příplatky.
  4. Placená nemocenská – pokud onemocníte nebo se zraníte tak, že nemůžete vykonávat svoji práci, zaměstnavatel a následně stát vám nemocenskou uhradí. Do práce se vrátíte, až se budete cítit fit.
  5. Dovolená – v zaměstnání víte, kolik placené dovolené můžete ročně čerpat. Vaše pracovní povinnosti přejdou částečně na kolegy, případně na vás práce počká, dokud se nevrátíte z dovolené.
  6. Zaměstnanecké benefity – někteří zaměstnavatelé nabízí svým zaměstnancům řadu výhod, které je motivují k loajálnosti a lepším pracovním výkonům. Může se jednat o příspěvky na jídlo, dny dovolené navíc, sick days, home office atd.

Co vás může od zaměstnaneckého poměru odrazovat?

Mezi nevýhody práce na pracovní smlouvu patří:

  1. Předepsaná pracovní doba – nejste pány vlastního času. V práci musíte být dohodnutou pracovní dobu.
  2. Stanovená dovolená – můžete vyčerpat jen tolik dovolené, kolik vám zaměstnavatel umožní.
  3. Stereotyp – práce v zaměstnání bývá stereotypní, málokdy se dostanete k něčemu novému. To může vést k syndromu vyhoření.
  4. Jste neustále v kolektivu a pod dohledem – jestliže nemáte povolený home office, jste v neustálém kontaktu s kolegy a pod dohledem nadřízeného, což nemusí být výhra, zejména pokud si s nimi nerozumíte.

Podnikání je pro odvážné, kteří se o sebe musí umět postarat

Podnikání je soustavná činnost, kterou provádíte pod vlastním jménem a na vlastní odpovědnost. To všechno za účelem zisku. Podnikání může být vaše hlavní, ale také vedlejší pracovní činnost.

Pokud s nápadem podnikat „koketujete“ už delší dobu, ale zdráháte se opustit jistoty zaměstnání, můžete si k zaměstnání zřídit živnostenský list na vedlejší pracovní činnost a vyzkoušet si, zda by vás váš nápad v budoucnu uživil, pokud byste se z práce rozhodli odejít. Ideální doba pro nový začátek je nový rok.

Výhody, které na podnikatele čekají

Pokud se rozhodnete živit na vlastní pěst, čekají vás tyto vyhlídky:

  1. Lepší výdělek – pokud budete šikovní a pracovití, čeká na vás vyšší finanční odměna než v klasickém zaměstnání. Výše výdělku záleží na vašich zkušenostech, vůli pracovat a schopnosti si říct o adekvátní odměnu.
  2. Maximální svoboda a flexibilita – pracovní dobu si plánujete podle toho, jak zrovna potřebujete. Nemusíte se nikde odhlašovat ani přihlašovat nebo se dovolovat o svolení přijít do práce později nebo jít k lékaři. Svůj časový harmonogram si přizpůsobujete tomu, jak se vám to hodí. Nikdo vám neurčuje, kolik dovolené si za rok můžete vzít.
  3. Rozhodování je na vás – jste sám sobě šéfem, nikdo vás nekontroluje a nestojí vám za zády. Za všechna rozhodnutí nesete plnou odpovědnost. Neřešíte nepříjemné kolegy nebo nabubřelého vedoucího.
  4. Věnujete se práci, která dává smysl – věnujete se činnosti, která vás baví, naplňuje a dává vám smysl.
  5. Můžete pracovat odkudkoliv – pokud pracujete v online prostředí, můžete se své práci věnovat kdekoliv. Stačí jen počítač a internet. Nemusíte sedět doma, ale klidně můžete pracovat z pláže v zahraničí nebo sdílené kanceláře.

Nevýhody, na které je potřeba se připravit

S velkou svobodou se v podnikání pojí také velká zodpovědnost. Navíc budete muset oželet řadu benefitů, které čekají na zaměstnance. Mnohým podnikatelům však i nevýhody za svobodu v podnikání stojí. Na co se připravit?

  1. Více administrativy a byrokracie – musíte si vést evidenci o svých příjmech, případně výdajích. Pracujete s fakturami a každý rok vás čeká daňové přiznání. Pokud jste plátce DPH, je agenda ještě náročnější. Musíte si hlídat termíny nejrůznějších plnění a odevzdání. Velkou pomocí vám může být účetní, fakturační a případně účetní program.
  2. Neustále vám „jede“ hlava – konec pracovní doby pro vás neznamená, že zavřete počítač a přestanete o práci přemýšlet. Vaše práce se vám honí hlavou prakticky neustále, a to i o dovolené.
  3. Neplacená dovolená a mnohdy ani nemocenská – vaše zisky by měly pokrýt i výpadek příjmů během dovolené nebo nemoci. Proto si musíte správně nastavit cenu, která bude zahrnovat nejen odměnu za vaši práci, ale také pokrytí dovolené a nečekaných výpadků. Pokud si neplatíte nemocenskou, nedostanete od státu ani korunu v případě nemoci. Jestliže si nemocenskou platíte, stát vás finančně podpoří až od 15. dne nemoci. U zaměstnanců hradí prvních 14 dní nemoci zaměstnavatel a následně stát.
  4. Méně jistot – za cenu velké svobody a většího výdělku zaplatíte tím, že máte méně jistot. Nikdy nevíte, zda vám klient zaplatí včas. Když nebudete mít zakázky, nevyděláte. Ženy nemají po odchodu na mateřskou jistotu návratu do svého „zaměstnání“.
  5. Více stresu – vzhledem k tomu, že jste za celý svůj byznys odpovědní sami, pravděpodobně budete vystaveni většímu stresu v porovnání se zaměstnáním.
TipČSOB Online konfigurátorem podnikatelských financí získáte nabídku přímo pro své podnikání, ať už se jedná o financování vašeho podnikání, zhodnocení vkladů či zkrátka vše kolem financí. Žádost vyřídíte rychle a online. Od začátku jednáte přímo se zkušeným bankéřem pro firmy a podnikatele.

Chcete podnikat? Tyto vlastnosti by vám neměly chybět

Abyste jako podnikatelé uspěli, měli byste mít určité vlastnosti, návyky a postoje. Alfou a omegou úspěšného podnikání je produkt nebo služba, se kterými přicházíte na trh. Musíte být konkurenceschopní a musíte vědět, že je o vaši nabídku zájem.

Důležitá je ale také vaše povaha. Odpovězte si, zda jste:

  • Flexibilní – během podnikání se věnujete nejen své činnosti, ale musíte zvládnout zařídit i další povinnosti, které se s prací na volné noze pojí. Musíte komunikovat s úřady, naučit se být obchodníkem a umět se prodat. Budete se muset umět přizpůsobit požadavkům trhu a vašim klientům. Nesmí vám vadit práce přesčas a někdy třeba i o víkendu či dovolené.
  • Disciplinovaní – dokážete dodržovat deadliny, organizovat si čas a neprokrastinovat.
  • Vizionáři – umíte myslet dopředu. Dokážete vytvořit podnikatelský plán a následně jej upravovat podle vývoje situace. Umíte si stanovit krátkodobé i dlouhodobé cíle.
  • Ochotní riskovat – jste připraveni na nové výzvy a dokážete žít s představou, že nemáte žádné záruky. Počítáte s tím, že vaše výdělky mohou být každý měsíc jinak vysoké.
  • Sebevědomí – sebevědomí je důležitým faktorem, který vás bude motivovat a posouvat na vaší cestě k úspěchům.
  • Realisti – měli byste mít realistický pohled na věc a měli byste se umět připravit i na neúspěch, ze kterého se ale dokážete poučit. Počítejte se zpožděnými platbami, problematickými klienty, překážkami ze stran úřadů.

Jaké vlastnosti by neměly chybět žádnému podnikateli?

  • Chuť přicházet s novými řešeními,
  • znalost oboru, ve kterém podnikáte,
  • aktivita a pracovitost,
  • smysl pro organizaci,
  • vášeň a zvědavost,
  • houževnatost a psychická odolnost.

Máte pocit, že vás něco tlačí v botě? Rozhodněte se udělat změnu. Bude mít podobu podnikání, nebo zaměstnání?

Stručně
  • Jestliže se rozhodnete pro zaměstnanecký poměr, čekají na vás výhody v podobě jistoty, pravidelného příjmu, placené nemocenské, zaměstnaneckých benefitů a dovolené.
  • Mezi nevýhody práce na pracovní smlouvu patří předepsaná pracovní doba, stanovená dovolená, mnohdy také stereotyp a neustálý dohled nadřízených.
  • Pokud se rozhodnete podnikat, můžete dosáhnout lepšího výdělku, získáte svobodu a flexibilitu a můžete se věnovat práci, která vás baví, naplňuje a dává vám smysl.
  • S velkou svobodou se v podnikání pojí také velká zodpovědnost. Čeká vás více administrativy a byrokracie, méně jistot a více stresu. Navíc nemáte nárok na placenou dovolenou a mnohdy ani nemocenskou.
  • Abyste jako podnikatelé uspěli, měli byste mít určité vlastnosti, návyky a postoje. Odpovězte si, zda jste flexibilní, disciplinovaní, ochotní riskovat, sebevědomí, realisti, ale zároveň vizionáři.

Zpět