Digitální nomádství: splněný sen, módní trend nebo noční můra?

Možná jste i vy při brouzdání na sociálních sítích narazili na fotografie lidí, kteří pracují z pláže. Láká i vás představa, že strávíte celý den u moře a budete pracovat na dálku? Digitální nomádství je pro mnoho lidí životní sen. Vše má ale své výhody a nevýhody.

Co je to digitální nomádství

Digitální nomádství je v dnešní době stále rostoucím trendem, který může mít pro každého trošku jiný význam. Pro někoho může být kočovným stylem života, který charakterizuje přesouvání z místa na místo, pro jiné se může jednat jen o několikaměsíční zkušenost v cizí zemi.

Digitálním nomádem se označuje člověk, který pracuje v online prostředí nezávisle na místě a cestuje. Většinou jsou digitální nomádi spojováni s exotickými cestami po světě, ale digitálním nomádem může být i člověk, který cestuje pouze po Česku. Digitální nomádi si většinou při své práci vystačí pouze s notebookem a internetovým připojením.

Digitální nomádství není vhodné pro jakoukoliv profesi  

Jak už jsme nastínili, digitální nomádství je vhodné pro ty, kteří pracují v online prostředí. Nejčastěji se tak jedná o lidi, kteří se věnují online marketingu nebo IT, copywritingu, grafice, projektové činnosti, zákaznické podpoře nebo překladatelství. Často se jedná o podnikatele na volné noze, ale výjimkou nejsou ani klasičtí zaměstnanci, kteří mohou pracovat odkudkoliv.

Proč digitální nomádství láká stále více lidí?  

Není divu, že je digitální nomádství v současné době tak oblíbené, je totiž spojeno s řadou výhod. Jakých?

Můžete pracovat odkudkoliv a kdykoliv

Jednou z klíčových výhod digitálního nomádství je svoboda s ním spojená. Nejenže můžete pracovat z jakékoliv země, ale i z místa, kde jste nejproduktivnější, například z kavárny, z domu nebo z coworkingového centra. Můžete se také sami rozhodnout, v jakou denní dobu budete pracovat. Můžete například začít brzy ráno a odpoledne věnovat procházkám po okolí.

Naučíte se novým jazykům

Jedním z důvodů, proč někteří lidé vyjíždí na několik měsíců až let do zahraničí, je touha naučit se jazyku. I digitální nomádství vám může pomoci se zlepšením jazykových dovedností.

Poznáte sami sebe

Máte pocit, že děláte něco jen proto, že to po vás chtějí ostatní nebo se to od vás očekává? Digitální nomádství může být cestou, jak uniknout představám druhých a uvědomit si, co vlastně od života opravdu chcete.

Nové prostředí podporující kreativitu

Díky novému podněcujícímu prostředí se z vás může stát produktivnější a kreativnější profesionál. Mnohdy je totiž těžké přicházet s novými nápady, když zažíváte každodenní rutinu.

Seznámíte se s novými lidmi a kulturami

Cestování po cizích zemích je spojeno nejen s poznáváním nových míst a s novými zážitky, ale také se seznamováním s novými kulturami a lidmi, ať už s místními nebo s dalšími Čechy. Pokud se rozhodnete pro destinaci, která je mezi českými digitálními nomády oblíbená, můžou nové kontakty vést například k novým pracovním příležitostem.

Ušetříte peníze

Pokud se rozhodnete pracovat v zemi, ve které jsou nižší životní náklady než u nás, můžete ušetřit spoustu peněz. Češi často jezdí právě kvůli nízkým cenám bydlení, potravin nebo služeb do Asie, která láká i na exotickou krajinu.

Komunity pro digitální nomády

Výhodou digitálního nomádství je také skutečnost, že dnes existuje řada online komunit pro digitální nomády, ve kterých lidé sdílejí své zkušenosti a mohou vám poskytnout i cenné rady, například kde sehnat v dané zemi levné ubytování.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Vše má ale své ALE   

I přesto, že digitální nomádství zní mnoha lidem jako sen, je třeba si uvědomit, že není pro každého. Kromě výhod je totiž spojeno i s některými nevýhodami, které lidé velmi často podceňují.  

Představa mnohdy neodpovídá realitě

Představujete si, že budete několik hodin denně pracovat z pláže, užívat si moře a cestovat po zemi? Pak si dejte pozor, abyste se nespálili. Vzhledem k tomu, že si musejí i digitální nomádi vydělat dostatek peněz, často pracují mnohem více, než cestují. Kvůli horku a písku navíc často není možné pracovat přímo na pláži, takže digitální nomádi stejně pracují většinou z domu nebo z kaváren.  

Podcenění nákladů

Ne všechny země jsou spojeny s nižšími životními náklady než u nás. I v případě zemí, které jsou z pohledu Čechů levné, je třeba počítat s náklady navíc, například za pojištění nebo letenky. Je také nutné počítat s dostatečnou rezervou, například pro případ, že by se vám rozbil notebook, který je nezbytný pro práci.

Pocit osamělosti

Jednou z klíčových nevýhod, kterým digitální nomádi čelí, je pocit osamělosti. I přesto, že jste obklopeni novými podněty, můžete se po nějaké době cítit sami a může se vám začít stýskat po rodině a po přátelích. Při práci na dálku je navíc velmi důležitá sebekázeň a dobrá organizace času. Člověk musí být stále motivovaný a zároveň se nestresovat, aby nevyhořel.

Prokrastinace

Někdy je velmi obtížné přimět se pracovat i v prostředí, které dobře znáte, natož pak v prostředí, které toužíte objevovat. Digitální nomádi tak často naráží na prokrastinaci, kdy namísto práce cestují po zemi. Prokrastinace však může být přímou cestou k tomu, že vám dojdou peníze nebo přijdete o zakázky.

Riziko nespolehlivého internetu

Dalším mínusem, jež je třeba vzít v potaz, je riziko nespolehlivého a pomalého internetu. Ne všude je totiž internet tak rychlý, jak jste zvyklí a internet, který je pomalý nebo se seká, může značně zkomplikovat vaši práci.

Stručně
  • Digitálním nomádem se označuje člověk, který pracuje v online prostředí nezávisle na místě a cestuje. Nejčastěji se tak jedná o lidi, kteří se věnují online marketingu nebo IT, copywritingu, grafice, projektové činnosti, zákaznické podpoře nebo překladatelství.
  • Za největší výhody digitálního nomádství se považuje možnost pracovat odkudkoliv a kdykoliv a naučit se nové jazyky, prostor pro sebepoznání, objevování nových prostředí, kultur a lidí a mnohdy i finanční úspory z důvodu nižších životních nákladů.
  • Mezi úskalí naopak patří fakt, že představa mnohdy neodpovídá realitě, lidé podceňují náklady, jsou často osamělí a prokrastinují.

Zpět