14. díl: Jak vypadá český startupový rybníček?

Startupy jsou důležitými hybateli ve světě inovací. Právě proto je ČSOB ve svém akceleračním programu Start it @ČSOB už skoro 3 roky podporuje. Svět startupů je dynamický, zajímavý, ale taky nepřehledný pro lidi zvenku. Rádi bychom vám ho trochu přiblížili.

Startupová komunita má několik důležitých hráčů:

Startupy

Co to vlastně startup je? Je to začínající firma, která přináší na trh úplnou novinku. Inovace může spočívat v samotném produktu, ale i ve způsobu distribuce, způsobu obsluhy nebo se může jednat třeba jen o inovativní způsob stanovení ceny (např. pay per use).

Startupy mají oproti běžným firmám několik specifik. Na začátku často ještě hledají, jak na svém řešení vydělat. Nevědí, komu to budou prodávat, za kolik nebo jak přesně má produkt vypadat. Zpravidla je pro dosažení ziskovosti potřeba získat velké počty uživatelů apod. Snaží se často dosáhnout tzv. škálování – tj. stavu, kdy výnosy rostou nepoměrně rychleji než náklady.

Startupy často k plnému rozjetí potřebují získat peníze od investorů. Firmy jako Google nebo Rohlik.cz byly původně startupy, dnes už jsou to ale zajeté firmy. O startupech v pravém slova smyslu se zpravidla dozvídáme, až když mají nakročeno k přerodu na běžnou firmu. Startupy mají úmrtnost přes 90 % a berou jakoukoli pomoc, co se naskytne.

Akcelerátory a inkubátory

Jsou to organizace/programy, které pomáhají startupům uspět. Někdo to dělá jako charitu, někdo hledá inovace pro svou korporaci a někdo provozuje akcelerátor jako způsob investování. Start it @ČSOB je akcelerátor ČSOB a klade si za cíl podpořit inovace v ČR. Podíl ve startupech si tedy nebere. Některé akcelerátory požadují za své služby malý podíl ve firmě a dávají startupům malý kapitálový vklad. CzechInvest například dává finanční pomoc ve formě využití na marketing, právníky a podobně. Seed Starter od ČS investuje do vybraných startupů a rozšiřuje tak své portfolio služeb, preferuje tedy fintech startupy. Žádná z cest není špatná, všichni pomáhají startupům a na těch záleží, co si vyberou. Za svůj „život“ mohou projít vícero akcelerátory.

Investoři

Na začátku se startupy nejčastěji rozjíždí z peněz z okolí – tzv. FFF (family, friends and fools). Později využívají investic od andělských investorů (lidé, kteří mají peníze a zahoří pro daný nápad) nebo venture kapitálových fondů. Venture kapitálové fondy sice poskytují „rizikový kapitál“, ale ve skutečnosti chtějí vidět schopný tým, pořádný průzkum trhu a často i narůstající tržby. Získat financování pouhého nápadu je v Česku velmi obtížné.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Jak to funguje ve Start itu?

  • 2-3x za rok vypíšeme nové kolo akcelerace.
  • Hlásí se kolem 80 startupů, cca 30 jich pozveme na osobní prezentaci (tzv. pitch).
  • Porota je složená z expertů z byznysu, investorů i zástupců banky.
  • S vybranými 10 startupy pak pracujeme 5 měsíců na správném nastavení business modelu, marketingu, finančním plánu, ověření zájmu na trhu apod.
  • Start it nemá preference oboru, důležitá je inovativnost a produkt nemusí být pouze pro potřeby banky. Podpořili jsme např. mladý tým FlockLocku, který vytvořil chytré ušní známky pro dobytek a monitoruje jeho zdravotní stav, Tangle s chytrými světly, ale taky InstaCover, který digitalizuje procesy v pojišťovnách.

Zpět