25. díl: Karolína Barič a Kateřina Eklová: V architektuře je potřeba rychle inovovat směrem k udržitelnosti, změnit stavební techniky i zažitou estetiku

Karolína Barič a Kateřina Eklová společně založily organizaci Rethink Architecture, která se věnuje osvětě o udržitelné architektuře. Přečtěte si rozhovor o tom, co přesně znamená udržitelné stavebnictví a jakými způsoby pomáhají svým klientům stavět ohleduplněji k životnímu prostředí.

Vaše organizace se snaží o udržitelnější stavebnictví. Jakými přesně způsoby?

Karolína: V Rethink Architecture vzděláváme architekty a investory o tom, jak se dá stavět a rekonstruovat udržitelněji. Pořádáme přednášky, školení, workshopy a další vzdělávací aktivity. Navíc právě spouštíme online databázi udržitelných technologií a řešení pro budovy. 

Kateřina: Jsme expertní organizací, která má podnikatelskou i neziskovou větev. Do té podnikatelské patří školení, konzultace či databáze pro developerské či architektonické firmy. Osvětové aktivity financujeme z grantů a bývají často zdarma, proto se jich účastní i studenti.

Jak vznikla myšlenka dělat osvětu o udržitelné architektuře? Co vás motivovalo?  

Karolína: Obě jsme studovaly na Fakultě stavební ČVUT, také v zahraničí a máme praxi z mezinárodních developerských společností. Tam jsme zjistily, že architektům a developerům chybí informace i inspirace, jak tvořit udržitelné budovy a města. 

Kateřina: Proto jsme se začaly věnovat vzdělávání v této oblasti a pořádat přednášky a školení. Na nich ukazujeme, že udržitelnost zahrnuje jak environmentální parametry, jako je energie, materiály, voda či zeleň, tak i sociální aspekty, aby se lidi v budovách a městech cítili dobře. A zásadní je také finanční udržitelnost, protože v soukromém sektoru se nakonec zrealizuje právě to, co dává smysl i ekonomicky.

Kdo jsou vašimi typickými klienty a jak probíhá spolupráce?

Kateřina: Našimi klienty jsou developerské, investorské i konzultační firmy v real estate. Pro ně připravujeme školení o udržitelných inovacích, ESG, o certifikacích, jako jsou BREEAM, LEED, WELL, o dekarbonizaci, cirkulární ekonomice a dalších oblastech udržitelnosti. Právě také spouštíme naši novou službu: databázi udržitelných technologií a řešení pro budovy, kde klienti najdou informace o jejich nákladech i návratnosti a seznamy dodavatelů. Je to know-how mnoha konzultantů udržitelnosti na jednom místě a dostupné kdykoliv.

Karolína: Klientům také pomáháme nastavit strategii udržitelnosti pro jednotlivé projekty či ESG strategii pro celou firmu ve spolupráci s naší sesterskou firmou ZERO Architecture. Celá spolupráce začíná tak, že si na úvodní schůzce zmapujeme potřeby klienta v oblasti udržitelnosti a navrhneme mu vhodné řešení pro jeho situaci, ať už to jsou školení, osobní konzultace, přístup k know-how v databázi či další služby.

Podle čeho vyhodnocujete úspěšnost spolupráce?

Karolína: V prvé řadě podle spokojenosti klienta. Zároveň také cílíme na pozitivní dopad na životní prostředí i na komunitu, takže sledujeme, zda klienti naše doporučení realizovali na svých projektech a opravdu jsme přispěli k pozitivní změně. 

Kateřina: Ve stavebnictví trvá vývoj i výstavba projektu několik let, a tak si na realizaci našich myšlenek musíme počkat. Víme ale, že to má smysl a tato snaha se nám, klientům i planetě vyplatí.

Co považujete za největší výzvu současnosti ve stavebnictví?  

Kateřina: Nutnost rychle inovovat směrem k udržitelnosti a změnit stavební techniky i zažitou estetiku. Už nemůžeme dál stavět administrativní budovy s celoprosklenými fasádami jen proto, že je to estetický trend. Zapomínáme na to, že navrhnout okna normální velikosti by bylo ekologičtější i levnější. 

Karolína: Když se mluví o udržitelných budovách a o tom, jak snížit dopad stavebnictví na životní prostředí, často se diskuse stáčí k nově postaveným budovám, které jsou plné moderních technologií. Avšak důležité je zaměřit se na to, co už zde máme, a to jsou rekonstrukce. Často mohou stávající budovy po úpravě posloužit i novým funkcím, a tím ušetřit obrovské množství stavebního materiálu a v něm zabudovaných emisí, jen je třeba trochu změnit úhel pohledu. 

Jaká je vaše zkušenost s rozjezdem start-upu v ČR? Je zdejší podnikatelské prostředí otevřené inovativním začínajícím projektům?  

Karolína: Naše zkušenost je skvělá. Zúčastnili jsme se několika akcelerátorů, kde jsme získali spoustu tipů k podnikání i výborných kontaktů. Například v akcelerátoru Start It @ČSOB nás nadchnul individuální přístup mentorů i organizátorů, kteří nám v našem podnikání radí doteď. 

Kateřina: I s dalšími start-upy ze Start It @ČSOB si stále pomáháme a vzájemně si doporučujeme i nové klienty. Cítíme velkou podporu, a to nám dodává energii realizovat naši vizi světa, kde budeme všichni žít v udržitelných městech. 

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Zpět