Chcete podnikat? Tak začněte – dokud to nezkusíte, nic se nedozvíte

Nový rok je skvělou příležitostí pro nové začátky. Pokud jste tedy uvažovali nad tím, že se pustíte do podnikání, může být pro vás rok 2022 tím pravým časem. I přesto, že pandemie koronaviru pohnula podnikatelským světem, přinesla také řadu nových příležitostí, díky kterým můžete v podnikání uspět i vy. Jaké jsou výhody podnikání a jak začít podnikat?

Proč dát přednost podnikání před zaměstnáním?

Podnikání oproti zaměstnání přináší celou řadu výhod a je vhodné zejména pro všechny, kteří chtějí být takříkajíc pány svého času. Podnikání přináší určitou svobodu, obrovskou výhodou je možnost potenciálního vysokého výdělku. To, kolik si daný měsíc vyděláte, totiž záleží jen na vás. Řadě podnikatelů také vyhovuje, že nad nimi nikdo nestojí a sami rozhodují o tom, co budou dělat a také se mohou sami rozhodovat o budoucnosti svého podnikání nebo firmy. Benefitem je i možnost pracovat odkudkoliv a převést své podnikání do online prostředí.

Máte předpoklady stát se podnikatelem?

Chcete vědět, jestli máte potenciál stát se úspěšnými podnikateli? Existuje několik osobnostních předpokladů, které vám mohou v podnikání výrazně pomoci. V první řadě je důležitá znalost oboru, ve kterém chcete podnikat a také ochota neustále se v daném oboru vzdělávat, abyste drželi krok se svou konkurencí. Důležité je také umět zhodnotit své možnosti a možnosti trhu. Pomoci vám můžou také některé osobní vlastnosti. Jaké?

Osobnost podnikatele

Aby se podnikatel prosadil, měl by být do jisté míry odolný proti stresu. Podnikatelé jsou totiž stresovým situacím vystavováni poměrně často a měli by vědět, jak s nimi pracovat. Je také důležité, aby byl podnikatel spolehlivý a vždy splnil to, co slíbí. V dnešní době se totiž na úspěchu podnikání do velké míry podílí recenze zákazníků. Dalším významným předpokladem je i základní finanční gramotnost, flexibilita, vytrvalost a v neposlední řadě pracovitost.

Na co si dát v začátcích podnikání pozor?

Představa o podnikání je někdy jiná než samotná realita. Podnikatelé někdy narazí právě proto, že mají nerealistická očekávání a dělají chyby, které se u začínajících podnikatelů často opakují. Čemu se tedy v začátcích podnikání vyvarovat?

Rozmyslete si, do čeho vložit energii a čas

Někteří podnikatelé investují nemalé peníze do propagace na sociálních sítích, aniž by dobře znali svou cílovou skupinu. Jiní zase utrácejí za návrh produktu, aniž by věděli, zda je o něj na trhu zájem. Takto vynaložené peníze a čas velmi pravděpodobně přijdou vniveč. Před tím, než tedy budete do něčeho vkládat energii a finance, ujistěte se, že jde opravdu o podstatné věci a že si je můžete dovolit. S tím vám pomůže podnikatelský plán.

Nespoléhejte na to, že rychle zbohatnete

I když je představa, že budete už v prvních měsících svého podnikání vydělávat závratné částky, opravdu lákavá, většinou tomu tak není. Budování dobrého jména a sítě zákazníků ve většině případů vyžaduje čas a trpělivost. Vybudovat známou značku může trvat i několik let.

Skvělý nápad nestačí

Že stačí mít skvělý nápad a úspěch je jistý? Ani toto ve většině případů neplatí. Přijít s nápadem, který zaujme zákazníky je samozřejmě důležité, neméně důležitá je však i práce spojená s úspěšným uvedením produktu nebo služby na trh, zákaznickým servisem nebo například propagací.

Podnikání je nedílně spojeno s administrativou

V začátcích podnikání poměrně velkou část podnikatelů zaskočí množství „papírování“. Před tím, než se tedy do podnikání pustíte, si zjistěte, co vše musíte zařídit a jaké povinnosti se s podnikáním každý rok pojí.

Podnikat je jednoduché… Nebo ne?  

Lidé se mnohdy domnívají, že je podnikání velmi jednoduché a je spojeno jen s výhodami. Je však třeba říci, že tak tomu není. Podnikání je náročnou disciplínou, vyžaduje totiž nejen perfektní znalost konkrétní oblasti, v níž podnikáte, ale také dalších odvětví, která se s podnikáním pojí. Často je tak člověk zároveň obchodníkem, finančním manažerem, lídrem, marketérem a třeba i grafikem.

Jak začít s podnikáním?

Pokud chcete začít podnikat, musíte začít u sebe. Je třeba stanovit si priority a ujasnit si, kolik času a peněz jste ochotni do podnikání investovat a také mít jasnou představu o tom, do kdy se vám musí investice do podnikání vrátit. V případě, že však máte dobrý nápad a potřebnou motivaci, neváhejte a jednoduše se do podnikání pusťte. Pokud totiž podnikat nezačnete, nikdy nezjistíte, jestli by váš nápad uspěl a v budoucnu byste si to mohli vyčítat.

TIP: Najděte inspiraci v knihách

Kdo vám může pomoci uspět v podnikání lépe než úspěšní podnikatelé? Dnes je na trhu k dostání řada knížek, jež sepsali lidé, kteří patří ke špičkám ve světě businessu. Jednou z nich je i knížka Startup za 7 dní s podtitulem Dokud to nespustíte, nic se nedozvíte od Dana Norrise, který je známým internetovým podnikatelem.

Podnikatelský plán je základ  

Začátek každého podnikání by měl být spojený se sepsáním podnikatelského plánu. Proč? Díky podnikatelskému plánu si ujasníte, co chcete nabízet a proč by zákazníci měli nakoupit právě u vás. Zjistíte, kdo je váš zákazník a jakými cestami mu můžete produkt nebo službu nabídnout, kdo jsou vaši konkurenti a také jaké jsou slabé a silné stránky vašeho podnikání. Podnikatelský plán by měl také obsahovat finanční plán, díky němuž budete mít přehled o tom, jaké budete mít náklady i odhadované zisky.

Založení živnosti nebo s.r.o.

Máte hotový podnikatelský plán a věříte svému nápadu? Pak je ten pravý čas založit si živnost nebo s.r.o. V případě, že se rozhodnete pro živnost, budete samostatně podnikající fyzickou osobou tedy OSVČ. Pokud založíte společnost s ručením omezeným, budete podnikat jako právnická osoba.

Výhody a nevýhody živnosti a s.r.o.

Mezi výhody životnosti patří skutečnost, že je založení velmi snadné, rychlé a také levné. Nevýhodou však je, že ručíte celým majetkem, máte omezené možnosti daňové optimalizace a živnost není možné prodat.

Co se týče s.r.o., výhodou je, že ručíte jen do výše vkladu, který začíná už na 1 Kč, firmu můžete prodat a s.r.o. je spojeno s více možnostmi daňové optimalizace. V neprospěch s.r.o. však mluví, že je její založení náročnější, obnáší návštěvu hned několika úřadů a je dražší, založení se pohybuje okolo 6 až 10 tisíc korun.

TipČSOB Online konfigurátorem podnikatelských financí získáte nabídku přímo pro své podnikání, ať už se jedná o financování vašeho podnikání, zhodnocení vkladů či zkrátka vše kolem financí. Žádost vyřídíte rychle a online. Od začátku jednáte přímo se zkušeným bankéřem pro firmy a podnikatele.

Zpět