Casual a smart casual dress code v podnikání

Úspěchu v podnikání může do značné míry dopomoci dobrý první dojem. Jak ho docílit? Kromě úsměvu, podání ruky a toho, jakým způsobem se prezentujete, také tím, co máte na sobě. Mezi styly oblékání, se kterými se můžete v podnikání setkat, patří také neformální dress code casual a smart casual. Jak se podle nich obléknout a k jakým příležitostem se hodí?

Dress code casual

Dress code casual se řadí k neformálním stylům. Tento dress code nemá takřka žádná pravidla a předpisy a umožňuje obléknout si volnočasové oblečení pro každodenní nošení. Neznamená to ale, že si můžete obléknout úplně cokoliv. Zatímco rifle nejsou problémem, teplákům se vyhněte. Do tohoto stylu také nepatří outdoorové a sportovní oblečení.

Kdy se casual dress code v podnikání hodí a kdy ne?

Vzhledem k tomu, že je dress code casual neformálním a nejvíce uvolněným stylem ze všech, nejedná se o styl vhodný na důležité pracovní schůzky, na kterých je ve většině případů tou nejlepší volbou dress code business nebo business casual.

Kdy ho tedy podnikatelé vynosí? Tento styl je vhodný pro kreativní prostředí. Pokud máte například grafické studio nebo cestovní kancelář, můžete vsadit právě na neformální dress code casual.

Příklady vhodného oblečení pro ženy

Dress code casual nabízí nespočet možností, jak se obléknout. Ženy si mohou vzít na sebe například halenku, košili nebo rolák se sukní či kalhotami, a to včetně riflí. Samozřejmě mohou také zvolit šaty a podle potřeby do svého outfitu zakomponovat svrchní oděv v podobě vesty, svetru nebo lehké bundy. Sukně a šaty by ale neměly být příliš krátké. Ideální je délka alespoň ke kolenům. Co se týče barev oblečení, styl casual není nijak limitovaný. Umožnuje vybrat si mezi neutrálními barvami, výraznými barvami i oděvy se vzory.

Jak je to s obuví a doplňky? I v případě firem s neformálním dress codem jsou nejvhodnější variantou boty s uzavřenou špičkou, jednat se může o mokasíny, baleríny, oxfordky nebo také tenisky.

Foto: Casual dress code se hodí do kreativního prostředí.

Příklady vhodného oblečení pro muže

I muži mají stejně jako ženy bohatý výběr variant odpovídajících stylu casual. Chybu neuděláte, pokud si obléknete tričko, polotričko nebo rolák či košili s neformálními kalhotami. V létě se nemusíte vyhýbat ani kraťasům. Na druhou stranu, ne všechny kraťasy jsou vhodné, například ty vyrobené z teplákoviny nebo kraťasy s výraznými vzory.

Stejně jako v případě obuvi u žen i u obuvi pro muže platí, že nejlepší variantou jsou uzavřené boty, opět se může jednat o mokasíny nebo třeba tenisky. K vhodným pánským doplňkům patří například hodinky či opasek.

Dress code smart casual

Tento styl je možné popsat jako neformální, ale zároveň elegantní odívání. Dress code smart casual se v posledních letech těší velké oblibě. Cílem tohoto stylu oblékání je dosáhnout profesionálního vzhledu, který však nepůsobí příliš formálně. Podnikatelům tento stylu umožňuje obléknout se ležérně, a působit tak na své zákazníky nebo obchodní partnery uvolněným dojmem.

Kdy se smart casual dress code hodí a kdy ne?

Smart casual – styl, který je na pomezí elegantního a každodenního stylu oblékání, je v současnosti jedním z nejčastěji používaných stylů v kancelářích a také během formálnějších setkání, jako jsou například návštěvy úřadů. Není zcela vhodný na čistě formální schůzky. Trendem posledních let je však rozvolňování přísných pravidel v oblékání, takže v některých případech během formálnějších schůzek se zákazníky či obchodními partnery ani s tímto stylem neuděláte chybu.

Foto: Dress code smart casual kombinuje formální a neformální kusy oblečení.

Příklady vhodného oblečení pro ženy

Dress code smart casual propojuje formálnost a neformálnost. Ideální tak je kombinovat neformální a formální kousky. Ženy si tak mohou například obléknout elegantní bílou košili a k ní si vzít tmavé džíny. Další vhodnou variantou jsou například elegantní rozšířené kalhoty kombinované s obyčejným tričkem. Pokud ženy zvolí šaty či sukně, jejich délka by opět měla být minimálně ke kolenům. Barvy oblečení by měly být tlumené a oblečení by nemělo mít výrazné vzory.

K vhodné obuvi se řadí lodičky, baleríny a mokasíny. Ženy by se měly vyhnout obuvi, která odhaluje chodidla, jakou jsou žabky a nazouváky. Příkladem ideálních doplňků jsou jemné šperky.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Příklady vhodného oblečení pro muže

Také muži mohou v případě stylu smart casual sáhnout po tmavých džínách spolu s obyčejným tričkem a sportovním sakem. Další variantou je například bílá košile s tmavě modrými kalhotami nebo obyčejné tričko se svetrem s véčkovými výstřihem a kalhotami. V létě doporučujeme například světlé lněné kalhoty s lehkou světlou košilí. Nevhodné jsou naopak tepláky, mikiny, výrazné potisky a vzory.

Jako obuv zvolte mokasíny nebo čisté tenisky, nevhodné jsou naopak žabky. Doplňky by neměly být příliš extravagantní.

TIP: Vždy je lepší být overdressed než underdressed

Pokud si budete někdy lámat hlavu s tím, jaký dress code bude pro konkrétní situaci vhodnější, řiďte se pravidlem, že je vždycky lepší být overdressed než underdressed. Jinými slovy, je lepší být oblečený formálněji než nevhodně.

Stručně
  • Dress code casual se řadí k neformálním stylům a nemá takřka žádná pravidla a předpisy. Vyhněte se ale teplákům, outdoorovému a sportovnímu oblečení. Tento styl je vhodný pro kreativní prostředí.
  • Ženy si mohou vzít na sebe například halenku, košili nebo rolák se sukní či kalhotami, a to včetně riflí. Co se týče barev a vzorů oblečení, styl casual není nijak limitovaný.
  • Muži mohou zvolit tričko, polotričko nebo rolák či košili s neformálními kalhotami. V létě se nemusíte vyhýbat ani kraťasům.
  • Styl smart casual je neformální, ale zároveň elegantní odívání. Je oblíbený v kancelářích a také během formálnějších setkání, jako jsou například návštěvy úřadů.
  • Dress code smart casual kombinuje neformální a formální kousky. Ženy si tak mohou například obléknout elegantní bílou košili a k ní si vzít tmavé džíny. Barvy oblečení by měly být tlumené a oblečení by nemělo mít výrazné vzory. K vhodné obuvi se řadí lodičky, baleríny a mokasíny.
  • Muži mohou sáhnout po tmavých džínách spolu s obyčejným tričkem a sportovním sakem. Jako obuv zvolte mokasíny nebo tenisky. Doplňky by neměly být příliš extravagantní.

Zpět