Dress code: Znáte všechny styly oblékání pro podnikatele?

Pro podnikatele je nesmírně důležité udělat dobrý dojem na své klienty. Díky aktuálnímu rozvolňování vládních opatření, která reagovala na pandemii koronaviru, si podnikatelé opět začínají domlouvat obchodní schůzky se svými klienty. Rad, jak na takové schůzce udělat dobrý dojem, je hned několik. Jednou z nich je bezesporu ten správný dress code.

Firemní oblečení pro podnikatele

Firemní dress code bychom mohli nazvat jako soubor pravidel pro podnikatele i zaměstnance firmy, který určuje, jak volit vhodné oblečení pro konkrétní příležitosti. Dress code neboli styl oblékání už dávno neznamená jen oblek s košilí a kravatou nebo dámský kostýmek. V případě některých firem může být založený například na dodržení určitých materiálů, barev nebo stylů.  

Proč dodržovat firemní dress code?

Ne nadarmo se říká, že je oblečení naší vizitkou a že šaty dělají člověka. Díky nevhodně zvolenému oblečení například na pracovní schůzce, můžete zbytečně přijít o důvěru svých obchodních partnerů. Zaměstnanci i vysoce postavení manažeři se navíc shodují na tom, že lidé v byznys oblečení působí důvěryhodněji a profesionálněji.

Jak se obléknout na pracovní schůzku

Čeká vás důležitá obchodní schůzka a přemýšlíte nad tím, jak se obléknout? Odborníci na etiketu se shodují na tom, že nic nepokazíte, když na byznys schůzku zvolíte oblek nebo kostým. Na některé pracovní schůzky vám však budou stačit i džíny s košilí nebo tričkem či šaty. Oblečení však vždy musí být čisté a vyžehlené a mělo by vám správně sedět.

Styly profesionálního oblečení

Při různých obchodních příležitostech se můžete setkat hned s několika typy dress codů. Mezi základní styly profesionálního oblékání patří business, business casual a casual a smart casual.

Business

Business dress code je pracovním formálním stylem a běžně jej nosí například právníci, obchodníci nebo finančníci.

Základním prvkem mužského oblečení je v tomto případě oblek. Muži mohou zvolit černý, šedý nebo tmavě modrý oblek a v letních měsících také oblek ve světlejších odstínech béžové a šedé. Košile by měla být opatřená světlou jednobarevnou kravatou nebo kravatou s jemným vzorem. S oblekem by měly ladit i kožené boty a doplňky v podobě koženého pásku, aktovky, hodinek a peněženky.

Co se týče dámského oblečení, žena může volit mezi kostýmem, sukní s délkou ke kolenům a šaty. Kostým by měl být v tmavších barvách, tedy v černé, tmavě modré nebo tmavě šedé. Stejně jako muži mohou i ženy v létě sáhnout po světlejších odstínech béžové a šedé. Business šaty by měly být buď jednobarevné, nebo s decentním vzorem. Co se týče bot a doplňků, ženy by měly sáhnout po kožených lodičkách, balerínách nebo botách pánského stylu, kožené kabelce a doplňcích, které ladí k botám.

Business casual

Dalším častým typem dress codu je business casual, který je známý jako pracovní neformální styl. S tímto stylem oblékání, který nabízí větší svobodu než business dress code, se můžete setkat zejména v obchodním životě.

Muži mohou sáhnout po klasických kalhotách v kombinaci s košilí s dlouhým rukávem nebo polo tričkem s volnočasovým neformálním sakem. Kravata v případě tohoto stylu není nutná, pásek by měl být sladěný s botami a ponožky zase s kalhotami.

Ženy mohou zvolit šaty, sukňové nebo kalhotové kostýmy nebo společenské kalhoty a sukně spolu s halenkou nebo košilí. Délka šatů a sukní by měla dosahovat vždy ke kolenům a ženy by se měly vyvarovat výraznějším výstřihům.

Casual

Casual dress code neboli neformální styl představuje volnočasové oblečení pro každodenní nošení. Tento styl nemá přísná pravidla ani předpisy. Součástí stylu casual jsou trička, džíny, sukně, šortky a sportovní saka. Do tohoto stylu ale nepatří outdoorové oblečení a oblečení na sport.

Smart casual

Velmi často se můžete setkat také s dress codem nazvaným jako smart casual. Jedná se o neformální, ale zároveň stále elegantní oděv.

Muži mohou zvolit klasické kalhoty v různých barvách nebo tmavé džíny zkombinované s blejzrem, sportovním sakem, svetrem s výstřihem do V, košilí s rozhalenkou nebo polo tričkem s krátkým i dlouhým rukávem.

Z jakých kousků mohou vybírat ženy? Z černých kalhot nebo džínů s elegantní halenkou, moderních šatů, sukní nebo overalů.

TIP: Luxusní kožené doplňky

Nedílnou součástí každého dokonalého firemního outfitu jsou doplňky. Kvalitní pásky, tašky a peněženky by měly být vždy z kvalitní kůže a precizně zpracované.   

Jak se naučit správně oblékat?

Chcete vědět, jak se správně obléknout pro konkrétní příležitosti a jak udělat skvělý dojem na své obchodní partnery? Nenechávejte nic náhodě. S barvami, střihy a styly vám pomohou poradenské firmy, které pro vaši firmu zároveň vytvoří přehledná pravidla oblékání.

Firemní oblečení pro zaměstnance

Odborníci se shodují na tom, že by každá společnost měla mít svůj dress code jako součást firemní kultury. I dress code totiž může znamenat významnou konkurenční výhodu a může se podílet na dobré imagi dané společnosti. Zaměstnavatel je oprávněný vyžadovat, aby jeho zaměstnanci dodržovali určitý způsob oblékání. Pokud však zaměstnavatel po zaměstnanci chce, aby předepsaný firemní dress code dodržoval, musí tuto povinnost nejdříve stanovit a zaměstnance s ní seznámit.

Při stanovení dress codu se samozřejmě musí řídit občanským zákoníkem, především obecnou zásadou upravenou v § 3 odst. 1 občanského zákoníku, která se vztahuje i pro pracovněprávní vztahy a podle které výkon práv a povinností vyplývajících z občanskoprávních vztahů nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiného účastníka pracovněprávního vztahu a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

Pracovní oblečení v rámci daňově uznatelných nákladů

Mezi oblečení, které může zaměstnavatel zahrnout do daňově uznatelných nákladů, patří jednotné pracovní oblečení, které by však nemělo být zaměnitelné s běžným občanským nebo společenským oděvem. Této nezaměnitelnosti můžete dosáhnout například našitým logem.


Zpět