2. díl: Jak vám může firemní účet usnadnit podnikání?

Podnikání je spojené s celou řadou povinností. V současnosti však existuje mnoho nástrojů, které vám dokáží podnikání podstatně ulehčit. Jedním z nich je i firemní bankovnictví. Jak se liší podnikatelský účet od účtu pro fyzické osoby a jaké funkce a možnosti přináší?

Osobní vs. firemní bankovnictví

Mnoho podnikatelů a firem používá elektronické bankovnictví určené fyzickým osobám, protože si myslí, že neexistuje zásadnější rozdíl mezi osobním a podnikatelským účtem. Rozdílů se však najde hned několik. Zatímco osobní bankovnictví je primárně určeno k odesílání jednoduchých příkazů a kontrole zůstatku, speciální účet pro podnikatele umožňuje přístup na různé účty a celou řadu dalších operací. Pojďme si představit nejzásadnější výhody firemního účtu.

Pokročilé přehledy

Jednou z praktických funkcí pro podnikatele, kterou firemní účty disponují, jsou podrobné přehledy o příjmech a výdajích. Firmám se tak nabízejí záznamy o krátkodobých i dlouhodobých trendech a mohou také podrobněji filtrovat příjmy a výdaje. Právě dokonalý přehled o finančních tocích je jedním ze základních předpokladů úspěšného podnikání, tyto informace mohou podnikatelé využít pro finanční plánování nebo optimalizaci útrat.

Více typů transakcí

Podnikatelé i firmy jistě ocení také více typů transakcí. Firemní účty kromě jednorázových transakcí, šablon a trvalých příkazů umožňují zadávat i dávkové příkazy, díky nimž je možné odeslat více plateb naráz. 

Dokonalý přehled o dění na účtu

Firemní softwary přinášejí i avíza o zúčtovaných tuzemských a zahraničních platbách, díky čemuž mají podnikatelé dokonalý přehled o dění na svém účtu a ušetří podstatnou část času. 

TIP na článek: Začínáte podnikat a nejste si jistí, jak sestavit výkaz cash flow? Projděte si náš přehledný článek a budete v obraze.

Usnadnění práce s účetnictvím

Klíčovou výhodou podnikatelského elektronického bankovnictví je snadnější práce s účetnictvím. Některé firemní účty je možné napojit na účetní software dané firmy pro automatizaci platebního styku. 

Pokročilé zabezpečení služby 

V současné době mají osobní účty nastavené bezpečnostní standardy velmi vysoko, v případě účtů pro podnikatele je však zabezpečení ještě o krůček dále, vzhledem k tomu, že na firemní účty má často přístup více uživatelů. Firemní účty tak obvykle disponují pokročilou správou přístupů i oprávnění jednotlivých uživatelů. Někteří zaměstnanci díky tomu získají pouze přístup k přehledům a jiní mohou odesílat transakce a exportovat data. 

Bezpečné přihlašování

Přihlášení do firemního účtu standardně probíhá prostřednictvím počítače dvoufázovým ověřením identity. Identita se obvykle ověřuje přihlašovacím jménem a heslem a také potvrzením v telefonu (v případě účtu od ČSOB pomocí Smart klíče) nebo ještě vyšší mírou zabezpečení, kterou je čipová karta s certifikáty. Veškerá komunikace s bankou je samozřejmě šifrovaná. 

TIP: ČSOB CEB

Firemní bankovnictví přinášející výhody a funkce, které jsme v tomto článku představili, nabízí například ČSOB se svým softwarem ČSOB CEB. Toto elektronické bankovnictví určené podnikatelům a firmám umožňuje komplexní obsluhu firemních účtů a dalších produktů v bance. Základní verze služby ČSOB CEB je vhodná pro menší firmy a podnikatele a verze s plnou sadou funkcí ČSOB CEB Plus je vytvořena na míru potřebám větších firem a korporací. ČSOB CEB přináší i mobilní aplikaci pro Android i iOS s vybranými klíčovými funkcemi služby CEB. 

Virtuální pobočka

Dnešní doba umožňuje čím dál tím více administrativy vyřizovat na dálku. Zásadní výhodou ČSOB CEB je funkce Virtuální pobočky, která výrazně usnadňuje komunikaci s bankou. Díky této funkci můžete elektronicky podepisovat většinu smluv a dokumentů, a ušetřit tak čas. 

Jak založit účet?

Uvažujete nad tím, že využijete výhody firemního bankovnictví a chcete si založit účet? Stačí si sjednat schůzku v jakékoliv pobočce ČSOB, vyplnit s bankéřem několik důležitých údajů a banka vám do týdne zašle platební kartu na vaši adresu.


Zpět