Zaměstnanec nebo OSVČ? Proč není práce na volné noze vždycky splněný sen

Být freelancerem vypadá z dálky jako ta nejskvělejší práce na světě. Díky tomu, že si o všem rozhodujete sám, z vás spadne celá řada frustrací. Ale přibydou jiné, často zásadnější. Je pár věcí, které byste si měli dobře rozmyslet, než se do podnikání „sami na sebe“ pustíte.

Máte už dost sezení v open-space kanceláři, dělání často zbytečných činností i absenci volného času. Nechcete už denně poslouchat, že kolega vedle u stolu by vše řídil lépe, ani nechcete pomlouvat šéfa. A taky máte možná pocit, že vás dostatečně nevyužijí ani nedocení a že byste si svůj život raději řídili sami. Možná je na čase začít podnikat. Právě svoboda a kontrola nad všemi aspekty vašeho podnikání je asi ten největší argument pro práci na volné noze, nejčastěji jako tzv. osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ).

Konečně svo-bo-da!

Průzkumy skutečně ukazují, že malí podnikatelé, živnostníci a lidé na volné noze jsou často spokojenější než běžní zaměstnanci. A to navzdory tomu, že jejich soukromý a pracovní život je v podstatě totéž, příjmy mají nejisté a přísun práce nepravidelný. To nadšení ze svobody, nekonečné moře možností, velké a ještě větší plány vás nabijí energií. A pak asi i to, že už to není taková rutina ani jistota.

Dnes zadarmo, zítra za peníze     

Být na volné noze má ale i své nepopiratelné nevýhody. Práci domů si jistě nosí celá řada zaměstnanců, ale lidé na volné noze jsou na příjmu zakázek prakticky neustále. Žádné přesčasy nebo případné opravy a úpravy vykonané práce vám nikdo nezaplatí a termíny musíte dodržet, ať už jsou sebevíc vražedné. Počítat musíte také s tím, že schůzky a prezentace, které budete muset absolvovat, abyste zakázku získali, podnikáte také zadarmo. Nezapomeňte to tedy zohlednit při sestavování kalkulace a k vaší běžné hodinové či úkolové sazbě připočítejte cca 20 % navíc.

Dovolená? Ano, ale…

Uvědomte si také, že všechny náklady spojené s vaší prací ponesete sami.  Žádný pracovní notebook, telefon, auto. Žádné kafe, tiskárny, recepční, placené služební cesty, diety, ubytování. Vše jde z vaší kapsy. Většině freelancerů se nevyplatí zahrnovat náklady do účetnictví, protože je pro ně mnohem výhodnější danit pomocí paušálu a ušetřit si tak hromady papírovaní. Nemluvě o tom, že vám nikdo neproplatí dovolenou. A můžete si být skoro jisti, že když na ní odjedete, všichni vaši klienti budou neustále něco potřebovat. Proto je dobré je o téhle skutečnosti předem informovat a počítat s tím, že se tahle “díra” ve vašem kalendáři projeví i na stavu vašeho účtu.

Když mluvíme o stavu účtu, každý freelancer si musí také osvojit pravidlo, že co není na účtu, s tím se nepočítá. Může se vám totiž stát (a s největší pravděpodobností i stane), že vám klient nezaplatí včas nebo v horším případě vůbec. Vytvořit si tedy finanční polštář pro překlenování nepříznivých období je základ, kterého ovšem není každý schopen. Platební morálka odběratelů zlomila vaz už nejednomu freelancerovi.

V zaměstnání mám své jisté

Asi největším rozdílem mezi zaměstnancem a podnikatelem je, že podnikatel nese celé riziko podnikání. Když udělá chybu, neskončí to tím, že mu šéf domluví. Když jste soukromník, velmi často hned vidíte, co děláte špatně a hlavně to vidí vaše konto. Zpětná vazba je velmi rychlá. Dále je potřeba si uvědomit, že na volné noze přijdete o možnosti růstu v rámci firmy a pokud se třeba nestanete světoznámým fotografem, tak i výše vašich příjmů dosáhne jen tam, kolik toho budete schopen sám vlastními silami pokrýt. Velké nadnárodní firmy vám často poskytnou značné možnosti růstu v rámci korporace na různých pozicích, třeba i v zahraničí. Jsou případy, kdy se technik kopírky postupně stane šéfem centra sdílených služeb s osmi sty zaměstnanci.

Multifunkčnost je nutná              

Dalším rozdílem mezi zaměstnanci a lidmi na volné noze je v množství dovedností, které musíte ovládnout. I když jste špičkovým odborníkem v oboru, nejde o to si jen udělat své, je třeba komunikovat se zákazníkem, vytvořit nabídku, dát o sobě vědět a sledovat termíny. Jako živnostník si budete muset vlastní práci sám ocenit a to u řady profesí není jednoduché. Všude tam, kde je větší množství vstupů – materiál, energie, subdodavatelé – může být kalkulace ceny složitá. Je to celá řada různých odborností a dovedností, které se budete muset doučit nebo na něněkoho najmout. Kromě vaší profese budete muset řešit finance, daně, pro někoho může být výzva i pečlivé vedení diáře.

Podnikání vás prověří

Rozhodujte se pečlivě. Určitě záleží na vaší povaze, schopnostech, temperamentu. Vyrovnáváte se dobře s neúspěchem? Jste průbojní, disciplinovaní, komunikativní a proaktivní? Rádi se spoléháte na instinkt? Pak pro vás může být podnikání to pravé ořechové. Život bez otravného šéfa je jistě lákavý, ale nezapomínejte, že na volné noze je vaším šéfem klient.

Pokud je některá z výše uvedených vlastností vaší Achillovou patou, práce ve fajn firmě, v dobrém týmu a se šéfem, co je profík a může vás spoustu věcí naučit, je často daleko lepší možností, než žít jako freelancer v neustálé nejistotě.


Zpět