Jak jednoduše začít podnikat v gastronomii

Láká vás otevřít si vlastní restauraci, bar, kavárnu, stánek s jídlem nebo třeba jídlo rozvážet? Je právě teď vhodný čas proměnit tento sen v realitu? A co všechno je nutné k tomu, abyste v tomto oboru mohli začít podnikat?

Je správný čas na podnikání v gastronomii?

Gastronomie je společně s turistickým ruchem oblastí, které se koronavirus dotkl asi nejvíce. I když by se mohlo zdát, že začít podnikat v gastronomii v této době není příliš dobrý nápad, není to tak zcela pravda. Krize totiž přinesla i něco pozitivního, a sice nové příležitosti, které se týkají také gastronomie.

O jaké příležitosti se jedná? Na vzestupu jsou zejména rozvozy jídel. Například známá společnost Dáme jídlo, která se zaměřuje právě na rozvoz jídel, meziročně vzrostla o 40 až 50 procent. Podle šéfa firmy Filipa Fingla je to dáno trvale sílící poptávkou zákazníků po online službách, které lidem šetří čas. Specifikem Čechů je dle jeho slov obliba obědových menu v pracovních dnech. Je také dokázané, že lidé si více než kdy dříve potrpí na poctivé jídlo vyrobené z kvalitních ingrediencí a rádi si za něj připlatí.

Co je třeba pro podnikání v gastronomii

Co vše potřebujete k tomu, abyste mohli začít podnikat v gastronomii? Kromě dobrého nápadu a kuchařského talentu musíte mít podnikatelský plán, živnost nebo také potravinářský průkaz a koncesi na prodej lihu.

Promyšlený podnikatelský plán

Stejně jako u každého jiného podnikání i v případě podnikání v gastronomii platí, že předtím, než začnete podnikat, byste měli mít připravený dobře promyšlený podnikatelský plán, který odhalí vaše silné i slabé stránky a umožní vám načrtnout si marketingový plán nebo vytvořit analýzu konkurence na trhu. Podnikatelský plán se všemi jeho náležitostmi snadno vypracujete díky praktickému nástroji Komplexní podnikatelský plán.

Založení živnosti

Dalším nezbytným krokem k zahájení podnikání je samozřejmě založení živnosti. Podnikání v gastronomii se řadí k živnostem řemeslným. Jedná se o živnosti, pro jejichž provozování je nezbytné splnit všeobecné požadavky stanovené zákonem a také nezbytnou odbornou způsobilost k jednotlivým živnostem, což může být například vzdělání nebo praxe. Odborná způsobilost je u každé řemeslné živnosti odlišná. Kromě hostinské činnosti, pekařství a cukrářství se k řemeslným živnostem řadí například také holičství, zlatnictví nebo opravy silničních vozidel.

TIP: Nástroj Jak si založit živnost

Založení řemeslné živnosti je poměrně jednoduché, ještě více vám ho však usnadní nástroj Jak si založit živnost, který krok po kroku popisuje založení volné, řemeslné, vázané i koncesované živnosti.

Koncese k prodeji lihu

Pokud plánujete v restauraci, baru nebo třeba ve stánku s občerstvením prodávat alkoholické nápoje s vyšším než 15% množstvím alkoholu, musíte mít koncesi na prodej alkoholu. V případě, že budete alkohol prodávat pouze příležitostně, máte povinnost ohlásit prodej lihovin správci spotřební daně, v opačném případ vám hrozí vysoké pokuty. O koncesi na prodej lihovin zažádejte na živnostenském úřadě.

Potravinářský průkaz

Potravinářský průkaz, nazývaný také jako zdravotní průkaz nebo zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, je doklad, který musí mít každý, kdo by mohl při své práci ohrozit koncového zákazníka. Název potravinářský průkaz je poměrně matoucí, protože ho potřebují nejen ti, kdo vyrábí a zpracovávají potraviny, ale také například maséři nebo kosmetičky. Potravinářský průkaz si musíte vyřídit ještě před tím, než pracovní činnost zahájíte. Budete ho totiž potřebovat už od prvního dne, kdy budete danou profesi vykonávat.

Kde potravinářský průkaz sehnat? Zdravotní průkaz vydává praktický nebo závodní lékař na základě fyzické zdravotní prohlídky, která prokáže, že netrpíte žádnou infekční chorobou. Potravinářský průkaz může být vystavený jak na dobu určitou, tak na dobu neurčitou. Cena průkazu se pohybuje v řádech stovek korun.

Zkolaudovaný prostor

Pokud otevíráte kavárnu, bar nebo restauraci, základem je dobře zvolený prostor. Myslete na to, že prostor by měl být nejen na atraktivním místě, ale také musí být vhodně zkolaudovaný a splňovat technické a hygienické normy. V případě, že budete chtít začít podnikat v nově zbudovaném prostoru, případně v prostoru, který není k tomuto účelu zkolaudovaný, je nutné vyřídit změnu užívání stavby a následně kolaudaci. V tomto případě si nechejte vytvořit projektovou dokumentaci, kterou předložíte stavebnímu úřadu. Zajistěte také vyjádření záchranného hasičského sboru na základě projektové dokumentace a nakonec na stavebním úřadu zažádejte o kolaudační souhlas. Myslete na to, že kolaudace musí proběhnout nejpozději v den otevření.

Potřebné vybavení pro podnikání v gastronomii

Jedním z klíčových aspektů, na které by neměli zapomenout začínající podnikatelé v gastronomii, je vhodné vybavení. Pro správnou přípravu jídel a efektivní fungování vašeho podniku je důležité investovat do kvalitních nástrojů a zařízení. Základem jsou kuchařské nože, které usnadní práci a zvyšují efektivitu přípravy surovin. Pokud máte v plánu nabízet masové produkty nebo klobásy, stojí za to investovat do kvalitní plničky klobás a střeva na klobásy. Pro uchování čerstvosti potravin a prodloužení jejich trvanlivosti je vakuovačka nezbytná.

Pokud podnikáte v oblasti řeznictví, neobejdete se bez profesionálních řeznických potřeb. Aby vaše jídlo bylo perfektně upraveno a mělo stále stejnou kvalitu, je konvektomat nezbytným pomocníkem v moderní kuchyni. Střívka jsou zase důležitá pro tradiční recepty a speciality. A pokud chcete nabízet sendviče, toasty nebo grilované pokrmy, kontaktní gril vám umožní rychlou a kvalitní přípravu.

Prozkoumejte různé možnosti a výrobce, abyste našli to nejlepší vybavení, které vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu. Investování do kvalitního vybavení vám v dlouhodobém horizontu přinese úspory a zákazníci ocení konzistenci a kvalitu vašich jídel.


Zpět