3. díl: AKTUALIZOVÁNO: COVID II: Program bezúročných půjček pro podnikatele pokračuje

Kvůli vysokému zájmu vláda ČR naváže na program bezúročných půjček pro podnikatele zasažené nouzovým stavem. Pod názvem COVID II spouští pomoc živnostníkům a malým a středním podnikům. Příjem žádostí o podnikatelské půjčky bude zahájen 2. dubna 2020.

AKTUÁLNĚ: Od 20.4. mohou o půjčky žádat i pražské firmy v rámci speciální výzvy Covid Praha.

Co je program COVID II?

COVID II je vládní program na podporu malých a středních podnikatelů, které zasáhla krize v souvislosti s pandemií a nouzovým stavem. V programu je nyní 5 miliard Kč, navýšení o dalších 10 miliard je v jednání.

Program je financován ze strukturálních fondů EU v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, a proto není určený na realizaci projektů na území hlavního města Prahy. O rozšíření programu pro území hl. m. Prahy píšeme v tomto článku.

Na co lze peníze čerpat?

O úvěr mohou zažádat podnikatelé ze všech oborů dotčených krizí. Zejména se jedná o OSVČ a firmy působící v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb, maloobchodu i velkoobchodu, dopravy, logistiky a dalších.

Úvěry jsou určeny na pokrytí všech provozních nákladů, které podnikatelé nejsou z důvodu krize schopni pokrýt sami. Jedná se tedy například o úhrady mezd, nájemného a energií, ale i úhradu faktur, nákup materiálu, vytvoření zásob a mnoho dalšího.

Jaké jsou podmínky půjčky?

  • Žadatel musí být malým anebo středím podnikatelem podnikajícím na území ČR.
  • Podnikatel musí doložit, že jeho ekonomické aktivity jsou omezené z důvodu šíření koronaviru a vyhlášeného nouzového stavu.
  • Podnikatelé mohou žádat o půjčky až do výše 15 milionů korun.
  • Stát přispěje na úroky až do výše 1 milionu korun.
  • Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytuje záruku až do výše 80 % jistiny.
  • Půjčky mohou prozatím čerpat pouze podnikatelé se sídlem mimo území hl. m. Prahy. Rozšíření programu pro pražské firmy je v jednání.
  • Splatnost půjčky je až 3 roky.

Kompletní text výzvy COVID II najdete zde.

Jak o půjčku zažádat?

Program administruje Českomoravská záruční a rozvojová banka, která očekává zhruba 10 tisíc žádostí o půjčku.

Příjem žádostí bude probíhat v několika kolech. Na každé kolo bude vypsána alokace 1,5 mld Kč a po naplnění této alokace bude příslušné kolo uzavřeno na 10 pracovních dní.

Do programu se navíc zapojují všechny velké banky. Poskytnou informační servis a poradenství pro své klienty z řad podnikatelů a pomůžou jim s žádostí a s čerpáním úvěru. Pro bližší informace kontaktujte svého bankéře.


Zpět