11. díl: Program výhodných půjček pro podnikatele pokračuje. Nyní mohou žádat i pražské firmy

AKTUALIZACE: Kapacita programu Covid Praha je zcela vyčerpaná.

Finanční podpora v podobě výhodných půjček pro podnikatele zasažené pandemií pokračuje. Nově mohou o půjčku žádat i pražští podnikatelé, a to v rámci speciální výzvy Covid Praha.

Covid Praha

Od úterý 21. dubna budou malí a střední podnikatelé působící v Praze, které negativně postihla vládní opatření proti šíření koronaviru, moci požádat Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) o poskytnutí záruky za úvěr komerční banky spolu s finančním příspěvkem na úhradu úroků.

Na program COVID Praha je vyčleněno 600 milionů korun. Parametry záruky budou stejné jako v případě COVID II: podniky budou moci získat záruku až do výše 80 procent jistiny komerčního úvěru při výši zaručovaného úvěru až do 15 milionů korun, včetně tří let ručení a finančního příspěvku na úhradu úroků až do výše jednoho milionu korun.

Z programu bude možné financovat náklady na mzdy a energie, platby za nájemné, úhradu dodavatelsko-odběratelských faktur, předfinancování pohledávek či pořízení majetku, zásob a dalšího drobného majetku.

Povinnou součástí žádosti bude potvrzení o poskytnutí úvěru od spolupracující komerční banky, proto doporučujeme, aby jej podnikatelé již teď začali se svými bankéři řešit.

Více informací o programu a celý text výzvy najdete zde.

Covid III

V návaznosti na programy COVID a COVID II bude na přelomu dubna a května spuštěn program COVID III.Bude fungovat na úrovni portfoliové záruky a klienti nebudou jednotlivě žádat o záruku ČMZRB. Vše zajistí banka s klientem. V rámci tohoto programu nebudou dotovány úroky z úvěru.


Zpět