8 tipů na novoroční předsevzetí úspěšných podnikatelů

Nový rok je nerozlučně spojený s předsevzetími, statistiky dokonce ukazují, že si novoroční předsevzetí dává až 42 procent Čechů. Letošní rok ovšem poznačila pandemie koronaviru, a proto podnikatelé na předsevzetí často nemají ani pomyšlení. Zkuste ale vnímat nový rok jako nový start pro vaše podnikání a zamyslet se nad tím, co můžete zlepšit – a jak z krize třeba vytěžit. Jaké předsevzetí si dát, aby bylo vaše podnikání v následujícím roce úspěšnější nebo příjemnější? Přinášíme vám několik tipů.

Využití nových technologií

Technologie jsou od toho, aby nám usnadňovaly život. Pokud jste se dlouho využívání nových technologií vyhýbali, zkuste jim dát v roce 2021 šanci. Možná sami zjistíte, kolik času vám dokáží uspořit a jak mohou vašemu podnikání pomoci. I odborníci se shodují na tom, že moderní technologie a digitalizace podnikání mohou firmám přinést významnou konkurenční výhodu. V období pandemie to navíc platí dvojnásob. Při svém podnikání můžete využít například dnes tolik oblíbenou virtuální realitu, kterou je možné využít na virtuální prohlídky, navigaci nebo zákaznickou podporu.

TIP: Chatboty

Přichází vám dennodenně desítky či stovky zpráv od zákazníků a vy nemáte čas na ně odpovídat? Zamyslete se nad tím, jestli vám práci neusnadní takzvané chatboty, tedy virtuální asistenti, kteří otázky zodpoví za vás a ušetří vám tak drahocenný čas, a tím pádem i finance. Existuje předpoklad, že využívání chatbotů vzroste meziročně o 24,3 %.

Work-life balance

Nesl se váš rok 2020 ve znamení nikdy nekončící práce? Nenechte se do tohoto kolotoče vlákat i v roce 2021. Myslete na to, že neustálý pracovní stres může vést k vyhoření, které bude mít dopad nejen na vaše podnikání, ale také na vaše zdraví. Myslet byste měli na takzvaný work-life balance, tedy na vyvážení pracovního a osobního života. Po práci si proto vždy dopřejte zasloužený odpočinek, například v podobě procházky nebo čtení knížky či sledování oblíbeného pořadu.

Lepší plánování

Prvním předsevzetím, které si můžete dát do nového roku, je lepší plánování. Kvalitní plánování vám uspoří čas a může vám také přinést více peněz. Důkazem je i studie z Harvard Business School, která prokázala, že lidé, kteří si jasně stanovili své cíle a plány a sepsali je, vydělávali dvakrát více než lidé bez plánů. Na začátku roku vypracujte plán s měřitelnými cíli. Každý den byste si měli také sepsat jednotlivé povinnosti a úkoly, které chcete daný den vypracovat. Nezapomeňte na to, že součástí vašich plánů by měly být i pauzy na jídlo a na odpočinek.

TIP: Pořiďte si chytrý diář

S plánováním vám může pomoci i diář. Chytré diáře vás upozorní nejen na pracovní úkoly a schůzky, ale i na nutnost pauzy či odpočinku, pravidelně vám vyhradí čas pro rodinu a koníčky, může také hlídat, abyste měli dostatek spánku a zdravého pohybu. Díky těmto funkcím zvládnete lépe vyvážit pracovní a osobní život.  

Investice do marketingu

V dnešní době silné konkurence je čím dál tím důležitější být vidět. Správně uchopený marketing totiž může vést k úspěšnému růstu vaší firmy nebo vašeho podnikání. Na jaké marketingové strategie byste tedy měli v roce 2021 vsadit?

Předpokládá se, že firmy budou více využívat mikroinfluencery, tedy influencery s menším počtem followerů. Lidé totiž v současnosti přestávají věřit velkým influencerům, kteří své sítě zahlcují reklamami. Zato malí influenceři, kteří si své spolupráce pečlivě vybírají, budou mít i v příštím roce vliv na nákupní rozhodnutí zákazníků.

Velké oblibě se bude těšit také video marketing, video totiž dokáže zlepšit SEO, udrží uživatele na vašich stránkách a sociálních sítích déle, prokazatelně zvýší konverzi, a to až o 80 %, a je sdíleno několikanásobně častěji než jiné formáty obsahu.

Nebojte se proto nových výzev a zkuste v roce 2021 zmodernizovat své marketingové strategie.

Podpora životního prostředí

Čím dál tím více firem myslí na životní prostředí. Jak můžete přírodě svým chováním pomoci vy? Kroků k zelenějšímu podnikání, které můžete udělat už dnes, je celá řada. Jednou z možností je zavedení takzvané bezpapírové kanceláře, která šetří nejen přírodu, ale také čas, místo a peníze. Bezpapírová kancelář je vhodná nejen pro velké firmy, ale také pro malé podnikatele.

Čas na vzdělávání

Úspěšní podnikatelé jsou ti, kteří jsou neustále krok napřed před svou konkurencí. Odborníci se shodují na tom, že by mělo být nedílnou součástí podnikání také neustálé vzdělávání se. Dejte si v letošním roce předsevzetí, že část své pracovní doby vyčleníte právě pro rozvoj dovedností. Můžete si nakoupit knížky nebo se účastnit nějakého kurzu. Bohatou nabídku online kurzů najdete například na stránkách Seduo nebo Digiskills.

Vylepšení pracovního prostředí

Přemýšlíte nad tím, že si pořídíte novou zdravotní židli, která slibuje, že vás po celém dni sezení za počítačem nebudou bolet záda? Nebo jste si chtěli pořídit nový, výkonnější počítač? Převeďte tyto plány v realitu. Příjemné pracovní prostředí je totiž nedílným předpokladem pro zkvalitnění a zpříjemnění vaší práce. Investice do pracovního koutku se vám rozhodně vyplatí a není proč s ní otálet. 

Myslete i na své zaměstnance

Ne nadarmo se říká, že spokojený zaměstnanec je alfou i omegou každé firmy. Zaměstnanci, kteří do práce chodí rádi, jsou prokazatelně produktivnější. V roce 2021 byste proto neměli zapomínat ani na spokojenost svých zaměstnanců, kteří jsou nezbytní pro chod vaší firmy. Jednou z možností, jak si kvalitní zaměstnance udržet, je samozřejmě zvýšení mzdy, výzkumy však potvrzují, že mnoho zaměstnanců před mírným navýšením finančního ohodnocení upřednostňuje benefit v podobě práce z domu nebo volné pracovní doby. Zaměstnance můžete motivovat také podporou jejich pracovního růstu, vytvořením pozitivního pracovního prostřední nebo pochvalou, díky které budou vědět, že si jejich práce vážíte.


Zpět