Ready-made společnost: Ano, nebo ne?

Chcete založit společnost s ručením omezeným nebo akciovou společnost, ale rádi byste se vyhnuli všem nutným administrativním záležitostem a ušetřili čas? V tom případě se nabízí investice do takzvané ready-made společnosti. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Co je to ready-made společnost

Nejdříve se pojďme podívat na to, co to vlastně ready-made společnost je. Jedná se o předzaloženou obchodní společnost, která je zapsaná v obchodním rejstříku a má název, sídlo, jednatele, identifikační číslo a plně splacený základní kapitál. Splňuje tedy veškeré zákonem stanovené podmínky a často bývá založena pouze za účelem prodeje konečnému zákazníkovi.

Některé ready-made společnosti však mají i historii a narazit můžete i na firmy s nevyřešenými pohledávkami. Při nákupu ready-made společnosti byste si tedy měli dát pozor na to, jakou společnost kupujete.

Jaké jsou její výhody?

Ready-made společnost je spojena s několika výhodami, podnikatelé oceňují především úsporu času a energie. Pojďme si klíčové výhody blíže představit.

Možnost okamžitého podnikání

Pravděpodobně největší výhodou ready-made společnosti je úspora času. Pokud byste se rozhodli sami založit obchodní společnost, museli byste počítat s tím, že založení trvá zhruba dva týdny až měsíc a je spojené se zdlouhavým papírováním a častými návštěvami úřadů.

V případě ready-made společnosti můžete začít podnikat už do 24 hodin. Vzhledem k tomu, že je ready-made společnost již zapsaná v obchodním rejstříku, nemusíte čekat na zápis a majitelem se stanete už ve chvíli, kdy uzavřete smlouvu o převodu obchodního podílu.

Plně splacený kapitál

Další výhodou je skutečnost, že ready-made společnost má plně splacený kapitál. Je ale potřeba dodat, že se jedná jen o formálně splacený kapitál, který je nutné během působení společnosti fyzicky doplatit nebo provést zápočet oproti budoucí výplatě zisku. Výše kapitálu může být u ready-made firem různá a může začínat už na minimální požadované výši, kterou je 1 Kč.

Předzaložená společnost působí důvěryhodněji

Ready-made společnosti mohou být založené několik měsíců i let před tím, než je převezme nový majitel. Výhodou tak je, že získáte společnost, která se nejeví jako zcela nová na trhu, což může působit důvěryhodněji na vaše klienty nebo obchodní partnery.

V případě dříve založené ready-made společnosti je však namístě se ujistit, že společnost nemá žádnou ekonomickou ani obchodní minulost.

Snadnější rozjezd podnikání pro cizince

Koupě ready-made společnosti je oblíbená i mezi cizinci, kteří chtějí začít podnikat v Česku. Důvod je jednoduchý. Pro zahraniční podnikatele je mnohdy náročné orientovat se v právních předpisech České republiky, řešit administrativní překážky nebo komunikovat s bankami a úřady.

A nevýhody ready-made společnosti?

Kromě výhod je ready-made společnost spojená i s některými nevýhodami. Jakými?

Vyšší pořizovací náklady

Do konečné ceny ready-made společnosti se promítají nejen náklady spojené s registrací společnosti, ale také náklady související s převodem firmy na kupce včetně přizpůsobení firmy potřebám zákazníka. Je proto potřeba počítat s vyššími pořizovacími náklady, než jaké byste vynaložili při zakládání společnosti svépomocí. Vyšší cena je však vykoupená výše uvedenou úsporou času a energie.

Riziko dluhů a dalších břemen

Jednou z největších nevýhod ready-made společností je riziko, že si koupíte společnost s břemeny a dluhy, které firma během svého působení nasbírala. Tyto dluhy bohužel nemusí být z dokumentů o hospodaření na první pohled zřejmé a podnikání s předzaloženou společností se může značně zkomplikovat.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Na co si dát při koupi ready-made společnosti pozor?

Vzhledem k možným rizikům nepodceňujte výběr ready-made společnosti. Vsaďte pouze na ověřené prodejce, kteří nabízejí ready-made společnosti bez historie. Prodejce by měl garantovat, že společnost nemá žádné dluhy ani břemena.

O tom, zda se opravdu jedná o spolehlivého prodejce, vám může napovědět cena ready-made společnosti. Dejte si pozor na prodejce, kteří nabízejí ready-made společnosti za cenu, která ani nepokrývá zákonem předepsané správní poplatky. Nákup společnosti ideálně vždy konzultujte s právníkem.

Jaká je cena ready-made společnosti?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, cena se totiž odvíjí od několika parametrů. Jedná se zejména o zprostředkovatelskou firmu, která ready-made společnosti nabízí, výši vloženého kapitálu a stáří firmy. Jak už jsme ale nastínili, pořizovací cena ready-made společnosti je obvykle vyšší než částka spojená se založením nové firmy svépomocí.

Stručně
  • Ready-made společnost je předzaložená obchodní společnost, která je zapsaná v obchodním rejstříku a má název, sídlo, jednatele, identifikační číslo a plně splacený základní kapitál. Splňuje tedy veškeré zákonem stanovené podmínky a často bývá založena pouze za účelem prodeje konečnému zákazníkovi.
  • Mezi výhody patří možnost okamžitého podnikání, úspora času a plně splacený kapitál. Společnost s historií navíc může působit důvěryhodněji než nově založená. Pro cizince jde o způsob, jak se vyhnout náročným administrativním překážkám a komunikaci s úřady.
  • Mezi nevýhody patří vyšší pořizovací náklady, ale především riziko dluhů a dalších břemen. Prodejce by měl garantovat, že společnost nemá žádné dluhy ani břemena. Nákup společnosti ideálně vždy konzultujte s právníkem.

Zpět