Podnikat můžete i bez kanceláře. Co zkusit kavárny nebo coworkingová centra?

Kavárny nebo coworkingová centra představují pro mnoho začínajících podnikatelů nebo odborníků na volné noze vhodné alternativní prostředí k práci. Jde o velmi živé prostředí, potkají nové lidi, v kavárnách je neomezený přístup ke kávě a internetu a navíc ušetří na provozních nákladech díky nízkému nebo nulovému nájmu.

Oblíbenější coworkingová centra

Kvůli hluku a problémů se zabezpečením v kavárnách jsou čím dál oblíbenější huby a coworkingová centra. A lze to poznat i na počtu hubů, který roste velkou rychlostí.

Vyzkoušet si tento způsob podnikání lze třeba v pražském Hubu. Ve velkých otevřených prostorách si můžete na různě dlouhou dobu pronajmout pracovní místo. Nejde ale jen o pronájem stolu a internetu.

Co je to coworking?
Coworking znamená to, co v doslovném překladu. Tedy spolu-práci na sobě nezávislých lidí ve sdíleném prostoru, který umožňuje vznik neformálních sítí.
Vytváří podmínky pro samostatnou práci i spolupráci na větších projektech mezi obory, podporuje kreativitu. Dokáže vytvářet funkční spřátelené komunity profesionálů a řeší elegantně většinu nedostatků práce z domova, od pocitů osamělosti po sklouzávání k workoholismu.

Projekty by tu díky propojení lidí z různých oborů také měly vznikat. Myšlenka vznikla před devíti lety v Londýně, ale celou řadu podobných center najdete třeba v Barceloně, Amsterodamu, Bruselu, nebo Portu.

Pražský Hub byl otevřen v červnu 2012. Už od pohledu se tu opravdu scházejí různí lidé. Byznysmeni, ale i studenti. „Profilový člen je člověk tak kolem třiceti let, ale chodí sem i studenti ekonomické školy nebo FAMU. Ti tady píšou diplomku nebo pracují na svých drobných projektech,“ říká koordinátorka Hubu Marie Nováková.

Výhodou těchto center je cena, která je nižší než u pronajatých vlastních kanceláří a k dispozici je internet a kopírka. Dále zde poznáte zajímavé lidi, můžete sdílet zkušenosti a není problém si pronajmout zasedací místnost. Naopak nevýhodou je, že nemáte pevné pracovní místo ani vlastní stůl, sníženou míru soukromí a úložný prostor na věci je menší.

Coworkingová centra ale již nejsou jen záležitostí velkých měst. Kromě Kolína nebo Písku najdete centra i v Liberci, Hradci Králové, Brně, Ostravě, v Českých Budějovicích, Jihlavě, Zlíně a mnoha dalších. Kompletní aktualizovaný seznam najdete ZDE.

Shrnutí

  • kavárny – pohodlí versus hluk a horší zabezpečení internetu
  • huby – nižší pronájem než v klasických kancelářích, internet, kopírka, noví lidé versus menší soukromí, bez pevného pracovního místa

Zpět