Plánujete založit rodinu? Jak se připravit na rodičovství při podnikání.

Vláda a parlament se zrovna hádají, jak to bude od ledna 2020 s rodičovským příspěvkem. Jeho zvýšením chtějí stimulovat vyšší porodnost, aby jednou bylo na penze. Zásadní problém je ale v mateřské, tedy v platbě v prvních měsících kolem porodu. Největší rozdíl oproti příjmu mají na mateřské lidé, kteří podnikají na vlastní triko. Je pro ně dítě přehnaný luxus?

Dítě je radost, budoucnost, naděje, láska, štěstí. To je všechno pravda. Ale když podnikáte, musíte myslet realisticky. Mnoho OSVČ, především žen, zvažuje dilema, jestli podnikat, nebo rodit. A protože se vláda rozhodla masivně motivovat porodnost, aby jednou bylo na důchody, je čas si říct, co to znamená pro budoucí rodiče se živnostenským listem. Přidají si k němu ještě potomka, aniž by se samými závazky zadusili?

Aktuální zvýšení se ale týká pouze rodičovské dovolené. Tedy období po uplynutí mateřské, od půl roku věku dítěte. Pokud všechno dobře dopadne a pokud se vám dítě narodí po 1. lednu 2020 (což teď už asi tušíte), zvýší se vám rodičovská o 80 000 korun. Dřív to bylo dvě stě dvacet tisíc, nově tři sta. Tyto prostředky si můžete rozpočítat na měsíce, které budete s dítětem doma, a pobíráte pak poměrnou částku. Mnohem víc však o odchodu do porodnice u OSVČ rozhoduje mateřská, tedy první měsíce kolem porodu a po něm. A jestli už potomka máte a budete rodičovský příspěvek pobírat ještě po 1. lednu 2020, zvýší se vám o poměrnou částku.

OSVČ na mateřské – hodně plánované rodičovství

Když se na mateřskou vydá zaměstnanec, má to jednodušší než podnikatel. Ten je jako ve všem odkázán na vlastní síly. A tak ženy OSVČ, které chtějí rodinu, často řeší, jakou podporu od státu vlastně dostanou. Uživí je? Nejspíš ne. A pokud by je mateřská měla uživit tak, aby mohly příjmy z podnikání na půl roku oželet, musí na to pamatovat dost dlouho před narozením dítěte.

Vlastně už před početím. Aby taková osoba samostatně výdělečně činná na mateřskou dosáhla, musí si kromě záloh na sociální pojištění totiž platit i dobrovolné nemocenské pojištění. A to aspoň 270 dní během dvou let a zároveň 180 dní v posledním roce před nástupem na mateřskou. Zní to příliš úředně?

Je to ale prosté, jestli jste OSVČ, neplatíte si nemocenskou a zjistíte, že vás doma bude o jednoho víc, může být pozdě. Zvlášť pokud jste si nic neplatili v posledních dvou letech. Podmínku 270 dní, tedy devíti měsíců platby v posledních dvou letech, už prostě nestihnete. Zálohy na toto pojištění jste měli začít platit před otěhotněním. Kdybyste si ale rok před odchodem začali platit 115 korun, tedy minimální měsíční zálohu na nemocenské pojištění, dosáhli byste na mateřskou klidně i přes 22 000 korun měsíčně. Takže se to rozhodně vyplatí.

Fakturovat musí někdo jiný

Abyste ale na mateřské pobírali tento příjem, musíte jako OSVČ úplně zastavit podnikání. Respektive nesmíte vystavit ani fakturu a ani osobně vykonávat podnikatelskou činnost. Trik je samozřejmě ve slově „osobně“.

Bez něj by musela každá kadeřnice podnikající na své IČ při odchodu na mateřskou propustit i spolupracovnice, které stříhají s ní. Bohatě ale stačí, pokud si živnost necháte, spolupracovnice dál pracují a fakturaci za vás řeší manžel nebo někdo jiný. Říká se tomu spolupracující osoba. Jen je třeba ji oznámit finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení při zahájení spolupráce.

Zastavit živnosťák?

Podnikatelky mířící na mateřskou se často ptají, jestli si musí kvůli dítěti rušit živnostenský list. Hlavně nic nehrotit. Smysl to má, jenom pokud byste chtěly zůstat s dítětem doma extra dlouho nebo se už nehodlaly k podnikání nikdy vrátit.

Jestli ale chcete hned po mateřské v podnikání pokračovat, je zbytečné živnosťák na tu chvíli rušit a pak zase obnovovat. Každý úplný měsíc, kdy žena pobírá podporu v mateřství (a pak rodičovské příspěvky), za ni sociální i zdravotní pojištění stejně platí stát. Pokud si necháte živnostenský list aktivní, budete navíc platit jen zálohy na zdravotní a sociální pojištění, které se ale na konci roku zúčtují se skutečnými výdělky. Takže o žádné peníze nepřijdete.

Navíc, když se pak na rodičovské rozhodnete podnikat, bere se jako hlavní činnost právě rodičovství, podnikání je činnost vedlejší. Takže po tu dobu nemusí rodič na rodičovské platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Vypočtou se podle skutečně dosažených příjmů a mohou být i nižší než minimální pro OSVČ s hlavní činností.

Nedostanete mateřskou? Recept na to je

Co ale dělat, když jste žena OSVČ, čekáte dítě a nemáte nárok na mateřskou? Třeba proto, že jste si zapomněla platit nemocenské pojištění? Je to prosté – můžete hned začít brát rodičovský příspěvek a jen ho budete brát o něco kratší dobu. Akorát přicházíte o nárok vybrat si, jak dlouho chcete rodičovskou pobírat, čímž si ovlivníte výši příspěvku. Rovnou spadáte do čtyřleté varianty s nejnižšími měsíčními dávkami. Ale zase můžete pokračovat v podnikání a příjem si tak vylepšit.

Pokud byste si chtěly i tak určit, jak dlouho na rodičovské budete a kolik měsíčně tedy dostanete, jedna možnost tu je: Zjistila jste, že jste těhotná, nemocenskou jste si neplatila, tak rovnou teď začněte. Stačí v minimální výši. Po třech měsících získáte nárok na výplatu klasické nemocenské. A ta platí i pro porod, takže už můžete mít nemocenskou šest týdnů před porodem a šest týdnů po něm. Sice moc peněz nedostanete, ale nezačnete rodičovskou brát rovnou, takže si její čerpání můžete nastavit samy.

Táta s živnosťákem v sukni

Pořád se tu bavíme o ženách OSVČ na mateřské a rodičovské, ale co páni otcové? Na rodičovskou můžou nastoupit úplně stejně jako ženy, tady není rozdíl. Můžou jít i na mateřskou, dokonce se tím dá vylepšit případně nízká rodičovská u ženy. Akorát je třeba si dát pozor na pár věcí.

Modelově tu máme ženu, která si neplatila jako OSVČ nemocenskou, má tedy hodně nízkou mateřskou. Manžel jako zaměstnanec nemocenskou samozřejmě platil, takže by bylo lepší, kdyby na mateřskou šel on a manželka vesele dál podnikala. Muž v práci odvádí totiž pojistné ze stejného vyměřovacího základu (ale dělí se o ně se zaměstnavatelem) a výsledná mateřská může být pro rodinný rozpočet méně devastační.

Akorát otec nedostane mateřskou samozřejmě hned. Nejdřív od sedmého týdne. Takže jeho mateřská může být dlouhá maximálně 22 týdnů. Ale i tak to pomůže.

Zkrátka a dobře – OSVČ to mají s mateřskou i rodičovskou o něco komplikovanější než třeba zaměstnanci, ale jak vidno, není to žádný labyrint, ve kterém byste se ztratili. Dá se jím projet pohodlně i s kočárkem. A ta radost z potomka za to stojí, vždyť jsou naše radost, štěstí a budoucnost.

Jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou?

(nevěřili byste, jak moc se to plete)

MATEŘSKÁ

  • Dostanou ji jen plátci nemocenského pojištění v dostatečném předstihu před otěhotněním.
  • Začíná se vyplácet šest až osm týdnů před termínem porodu.
  • Trvá 28 týdnů.
  • Žádáte o ni na místní správě sociálního zabezpečení. Mají na to formulář „Žádost o peněžitou pomoc v mateřství“ (tu vyplní gynekolog).
  • Během mateřské nesmíte podnikat.

RODIČOVSKÁ

  • Dostane ji každý rodič s dítětem v péči.
  • Navazuje na mateřskou. Pokud na mateřskou nemáte nárok, začnete hned po porodu brát rodičovskou.
  • Čerpat ji smíte po dobu od 19 do 43 měsíců (nejvýše do čtyř let věku dítěte).
  • Žádáte o ni na Odboru státní sociální podpory příslušného pracoviště Úřadu práce.
  • Od ledna 2020 má její celková výše činit 300 000 Kč. Záleží jen na vás, na kolik měsíců si ji rozložíte, nejméně na 19.
  • Podnikat zároveň můžete. Podnikání je pak bráno jako vedlejší pracovní činnost.

Zpět