10. díl: Jakub Černý: Když se něco mění, je to většinou dobré znamení

Prázdniny jsou tady a s nimi i letní dovolené. Pokud ovšem neholdujete velkým rekreačním střediskům, ale naopak chcete na chvíli utéct od shonu velkoměsta, jistě by vám neměly ujít originální druhy ubytování v přírodě. Ve světě se velké oblibě těší tzv. glamping (z angl. glamorous camping, tedy úchvatné kempování). Jde o ubytování na samotě v přírodě a daleko od civilizace, ale se základním komfortem. Trend netradičních rekreačních objektů a zážitků uchvátil i pelhřimovskou partu nadšenců Treebee, kteří navrhují, vyrábí, prodávají a pronajímají designové posedy určené k rekreaci. Přečtěte si rozhovor s Jakubem Černým, spoluzakladatelem startupu Treebee o tomto unikátním podnikatelském záměru.

Jak se mění zvyklosti Čechů při trávení dovolené a jak je ovlivnila pandemie?

Covid donutil lidi trávit více času doma a volný čas v ČR, proto začali hledat nové a nevšední zážitky a oživovat aktivity, na které třeba nebyl čas. Objevují se zprávy, že už nyní čtvrtina Čechů zrušila své zahraniční dovolené. Mění se pohled na situaci a lidé začínají přemýšlet trochu jinak o věcech, které pro ně mají tu správnou hodnotu. Mění se třeba i vnímání toho, co znamená “domov”. A lidé tak nějak více přemýšlejí nad trávením volného času. Moc ho totiž nezbývá, 8 hodin jste v práci, pak tak 6 hodin spíte, něco projíte a kolik toho zůstane? Když se něco mění, je to většinou dobré znamení a cesta k lepšímu. Zároveň je trend zvyšování komfortu, a tím jsou naše posedy. Jednoduše luxusní kempování, glamping. Netradičně, spolu, v přírodě. Protože méně je více a příroda je nejvíc.

Jak vznikl nápad na navrhování právě rekreačních posedů?

Jak tomu tak bývá, tak jsme se všichni potkali ve správný čas na správném místě a se správnou myšlenkou. Na jedné straně jsme zjišťovali, proč je Vysočina nejméně navštěvovaným regionem v ČR a Pelhřimovsko nejméně navštěvovaným okresem na Vysočině a zjistili jsme, že je zde malá ubytovací kapacita.

Ubytování nejde vybudovat ze dne na den, obnáší to nemalé investice, a především papírovou válku se stavebními úřady. Jednoduše změny nedosáhnete rychle. Proto jsme hledali alternativy, kterými mohou být místa pro obytné dodávky nebo různé alternativní mobilní zařízení, jako jsou karavany, maringotky atd. A při vymýšlení vhodného řešení jsme se potkali s kolegy a inspirovali se nejčastějšími stavbami v ČR a SR, kterými jsou právě posedy. Náš posed totiž můžete často postavit bez jakéhokoliv řešení s úřady, nebo si vystačíte jen s územním řízením.

V čem spočívají benefity posedů ve srovnání s běžným stanováním či naopak tradičním chalupařením?

Vypadá to jednoduše a je to jednoduché. Naše posedy jsou podobné menší chatičce a dokážeme je na místě smontovat za čas, který byste strávili stavbou stanu. Neustále zrychlujeme montáž, poslední se nám povedl na místě zkompletovat za pouhých 40 minut.

Když chcete chalupu, je to spousta práce a dost peněz. O chalupu se potřebujete starat, takže pak vám najednou dochází, že vy na té chalupě příliš neodpočíváte, ale pracujete. Možná to pořád pramení z touhy vlastnit co největší obydlí a mít více, než má váš soused. Co tuhle soutěžící myšlenku trochu upozadit? Co začít hledat štěstí v menších stavbách a spíše se soustředit na to, s kým ten prostor budeme sdílet?

Jakou míru komfortu a jaké „vymoženosti civilizace“ vaše posedy nabízí?

Posed si můžete napojit na veškeré sítě a vybavit jej standardními spotřebiči. Pokud tam ta možnost není, tak nabízíme různá off grid řešení jako solární panel s bateriovým systémem (buď jen malý na nabíjení telefonů, tabletů a osvětlení nebo i větší, který zvládne dobíjet i počítače nebo udržet v chodu menší lednici). Vytápění a vaření je nejvhodnější řešit plynem.

Ale v posedu je to stejně nejlepší bez vymožeností. Třeba jen s knížkou, kterou máte už hrozně dlouho rozečtenou. Ten největší komfort by mělo být to, že nemáte komfort, na který jste zvyklí např. doma. Zažíváte něco jiného, o čemž ale rozhodně nelze říci, že je extrémně nekomfortní. Protože se docela dobře může stát, že méně komfortu pro vás bude příjemnější.

Jak respektuje design a výroba vašich posedů principy udržitelnosti? 

Posed je převážně dřevěný, což je obnovitelný přírodní materiál, který je možné jednoduše recyklovat. Zároveň používáme ekologické vodou ředitelné barvy tikkurila a přírodní oleje. Kotvení umíme na zemní vruty, tzn. že v případě potřeby se může posed přesunout.

Jaká je vaše zkušenost s rozjezdem projektu tohoto typu v ČR? Je zdejší podnikatelské prostředí otevřené inovativním startupům? 

Není to vůbec jednoduché, musíte se poprat s legislativou a přihlášením se ke všem úřadům a daním. Nastavit si účetní systémy, sehnat financování a až teprve potom se můžete začít zabývat samotným podnikáním.

Naštěstí máme v týmu i zkušené podnikatele, takže jsme začátek nějak zvládli. Velký problém byl s financováním. Nové firmě nikdo nepůjčí a na dotace nedosáhne, pro investory jste příliš rizikoví. V této oblasti nám hodně pomohl akcelerační program Start it @ČSOB, který nám usnadnil získání úvěru u ČSOB díky zohlednění zakázkového krytí. Zároveň jsme v programu dostali spoustu užitečných rad, konzultací, workshopů a propojil nás s dalšími startupy.


Zpět