Firmy stále shánějí nové pracovníky

Více než čtvrtina z malých a středních firem a živnostníků plánuje, že bude napřesrok nabírat nové pracovníky. Potřeba čerstvé pracovní síly přitom roste s velikostí firmy. Ze středně velkých podniků hodlá napřesrok zvyšovat počet zaměstnanců už téměř polovina, zjistil průzkum v rámci Indexu očekávání firem.

„Může se zdát, že jde o silný optimismus, ale firmy nejlépe vědí, jak si na trhu stojí a jakou personální politiku volit. Vhodných profilů uchazečů o práci je stále méně, zatímco počet volných pracovních míst se naopak pořád zvyšuje,“ říká výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop. Potvrzuje to spolumajitel společnosti Good Sailors Filip Molčan. „V příštím roce plánujeme zaměstnance nabírat. Profese to jsou IT, programátoři, projektoví manažeři,“ jmenuje.

Problém s nedostatkem zaměstnanců na trhu tak podle Pavla Prokopa nadále přetrvává a změnu trendu nepřinesl ani konec sezonních zemědělských prací nebo slabší zájem o turistické služby. Situace ve firmách nicméně není snadná. Tíží je hlavně zdražování vstupů, pokračují potíže se zásobováním a komplikace jsou spojené i s další vlnou pandemie covid-19.

Polovina firem v průzkumu odpověděla, že jim náklady na vstupní suroviny, materiál a energie stouply o více než desetinu. „Firmám nezbývá nic jiného než přenést vstupy na zákazníky, protože zejména z důvodu minimalizace nepředvídatelných rizik šetřily poslední dva roky během pandemie. Většinu úspor již firmy udělaly a zbývá jim fakticky jediná možnost, a tou jsou investice do nových technologií a automatizace výroby,“ uvádí Michal Bakajsa, spolumajitel skupiny SkyLimit Industry, která vlastní pět strojírenských podniků.

Zejména menší firmy se ale snaží své ceny držet, co to jde. Případně mění ceníky jen mírně. Bojí se, že by je zdražení připravilo o zákazníky. „Ceny držíme zuby nehty, ale budeme muset do budoucna zareagovat,“ uvádí majitel jičínské společnosti Penda Martin Pěnička. 

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Zpět