Cizinci jsou podle firem jediným řešením nedostatku zaměstnanců

Zaměstnávání cizinců je podle názoru dvou třetin malých a středních firem a podnikatelů jediným řešením dlouhodobého nedostatku pracovníků v Česku. S tímto tvrzením nejvíce souhlasí malí podnikatelé. Naopak velké firmy jsou v této otázce zdrženlivější, vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Nyní už 16 procent firem a podnikatelů z průzkumu cizince zaměstnává a dalších 16 procent o tom vážně uvažuje. „Dostatek a kvalita lidí pro firmy zůstává i nadále klíčovým tématem. Zaměstnávání cizinců je jednou z cest, jak řešit dlouhodobý nedostatek pracovníků v České republice. Toto téma je pro firmy a podnikatele nyní třetím nejvíce zmiňovaným rizikem po cenách energií a stavu ekonomiky,“ uvádí Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Zhruba 55 procent z malých a středních firem a podnikatelů dále také souhlasí s tím, že by měly být navýšeny kvóty na zaměstnance z ciziny. Zbylá část je proti. „Když je zde nedostatek zaměstnanců, pak nám nezbývá nic jiného než cizince zaměstnat,“ říká spolumajitel společnosti Hydraulics ze Slopného na Zlínsku Libor Kráčalík.

„Naše společnost čelí aktuálnímu nedostatku kvalifikovaných pracovních sil. S ohledem na tuto situaci jsme začali zvažovat možnost zaměstnávání cizinců, avšak narazili jsme na překážku, jak vhodné kandidáty najít a oslovit je,” přidává se Jiří Plch, ředitel společnosti STS Olbramovice ze skupiny SkyLimit.

Největší poptávka zaměstnavatelů je podle Hospodářské komory po technicky orientovaných pracovnících, jako jsou strojírenští dělníci nebo řemeslníci. Firmy ale postrádají i pekaře, cukráře, kuchaře, řezníky, švadleny, ošetřovatele skotu a přetrvává vysoká poptávka po skladnících a řidičích.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Zpět