Firmy: rozumná sazba ČNB jsou nejvýše čtyři procenta

Za rozumnou hladinu základní úrokové sazby, kterou stanovuje Česká národní banka, považují malé a střední firmy a podnikatelé nejvýš čtyři procenta, a to i když vezmou v úvahu míru inflace. Úrok mezi dvěma až čtyřmi procenty považují za rozumný více než dvě pětiny oslovených podnikatelů a takřka jedna pětina je pro maximálně dvě procenta. Kvůli aktuálně vyšším sazbám v tuzemské ekonomice využívá třináct procent firem úvěry v eurech, ukázal průzkum ČSOB Index očekávání firem.

Základní úroková sazba je v Česku od června 2022 sedm procent. Pro více než šedesát procent firem to není žádná komplikace. ČSOB, lídr financování firem na českém trhu, potvrzuje v segmentu malých a středních firem zvýšenou aktivitu klientů. Loni objem úvěrů pro malé a střední podniky meziročně narostl o čtyři procenta.

„V segmentu malých a středních firem i nadále vidíme v oblasti úvěrů trvalou aktivitu. Firmy jsou si dobře vědomy, že potřebují investovat, aby zůstaly konkurenceschopné. Investují do vylepšování produktů a služeb, snižování energetické náročnosti a soběstačnosti. Návratnost těchto kroků je příznivá, firmám se vyplatí realizovat správné investice i za současných vyšších úrokových sazeb. Velmi mě těší, že neevidujeme zhoršování situace stran splácení úvěrů u firem ani živnostníků,“ říká Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Současná výše úrokových sazeb podle firem obecně financování nekomplikuje, ale je nepříjemná v tom, že snižuje profitabilitu zakázek nebo výrobků. „Připadá nám, jako by ČNB při stanovování sazeb zcela opomíjela podnikovou sféru. Je navíc otázkou, do jaké míry tyto sazby skutečně přispívají ke krocení inflace,” uvádí Jaroslav Sopuch, předseda představenstva společnosti Technik Partner ze skupiny SkyLimit.

Vyšší úroky v tuzemsku vedou některé firmy k tomu, aby si za nižší sazbu půjčily v eurech. Většinou tak činí větší firmy. Podle průzkumu ČSOB využívá eurových půjček celkem 13 procent firem, ale u těch s ročním obratem nad 40 milionů korun už je to přes 41 procent.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Zpět