Podnikáte? Nepodceňujte důležitost dovolené  

Že už si ani nepamatujete, kdy jste si naposledy vzali dovolenou? Anebo jste během poslední dovolené velkou část dnů strávili plněním pracovních úkolů? Odborníci se shodují na tom, že je dovolená pro podnikatele velmi důležitá, aby si udrželi zdravé tělo i mysl. Jak dlouhou dovolenou si dopřát? Jaké jsou benefity dovolené? A jak se zbavit pocitu, že musíte pracovat i v době, kdy máte odpočívat?

Podnikání a dovolená v číslech  

Věděli jste, že podle statistik 30 % podnikatelů pracuje 50 až 59 hodin týdně? Z nedávné mezinárodní studie Center for Creative Leadership dokonce vyšlo, že průměrný majitel firmy v USA a dalších 37 zemích pracuje neuvěřitelných 72 hodin týdně. Tato studie také ukázala, že majitelé firem mají v průměru jen tři hodiny denně na jídlo, cvičení nebo osobní pochůzky.

Velká část podnikatelů si přitom během roku dopřeje pouhý týden volna. Když tedy vezmeme v potaz, že většina podnikatelů pracuje více než 8 hodin denně a čerpá jen velmi krátkou dovolenou, docházíme k závěru, že je zde velké riziko přepracování, které může vést až k syndromu vyhoření.

Jak dlouhá dovolená je ideální?

Podle autora knihy Formule svobody: Jak uspět v podnikání, aniž byste obětovali svou rodinu, zdraví nebo život Davida Finkela by si měli podnikatelé, podobně jako zaměstnanci, každý rok dopřát alespoň čtyři týdny dovolené. Měli by mít totiž každé čtvrtletí minimálně týden na to, aby si odpočinuli od práce a nabrali novou energii.

Dostatečná dovolená umožní vám i vašemu podnikání růst

Jak už jsme naznačili, vynechávání dovolené a také nedostatek odpočinku během pracovního dne může být přímou cestou k vyhoření a závažným zdravotním problémům. To dokazují i studie, z nichž vyšlo, že podnikatelé, kteří pravidelně věnují čas odpočinku, mají menší pravděpodobnost vyhoření a jsou kreativnější a produktivnější než podnikatelé, kteří si dovolenou odepírají. Dovolená je navíc spojena s celou řadou dalších výhod nejen pro vás, ale také pro vaše podnikání.

Jaké benefity jsou spojené s dovolenou?

Hlavní sezóna dovolených se blíží. Pojďte se s námi podívat na důvody, proč byste si letos měli dopřát pořádnou dovolenou i vy.

Dobití energie

Jedním z největších přínosů dovolené bezesporu je, že dopřejete zasloužený odpočinek svému tělu i mysli. Ve chvíli, kdy si dáte od podnikání na několik dní pauzu, váš mozek se znovu nastartuje a zpět do práce se vrátíte svěží, plní energie a budete se lépe soustředit.

Nová inspirace pro vaše podnikání

Máte pocit, že se svým podnikáním stojíte na mrtvém bodě? Nevíte, jakým směrem se vydat? Možná za to může každodenní rutina, kvůli které není snadné najít novou inspiraci pro své podnikání. Podle odborníků je mnohem pravděpodobnější, že dostanete nový nápad ve chvíli, kdy jste uvolnění a uvažujete o jiných věcech než o práci. Zkuste si tedy užít dovolenou na maximum a třeba budete mile překvapeni tím, že za vámi inspirace přijde sama.

Zjištění, že podnikání funguje i bez vás

Pokud se vaše podnikání rozrostlo a máte pod sebou několik zaměstnanců, dovolená je skvělou příležitostí k tomu, jak se naučit delegovat úkoly a zjistit, jak vaše firma funguje bez vás. Pokud navíc odjedete a necháte zaměstnance, aby dělali vše bez vás, vzbuzuje to u nich důvěru a pocit zodpovědnosti.

Posílení štěstí

Chcete se v osobním životě i v podnikání cítit šťastní? Pak byste rozhodně neměli dovolenou vynechat. Výzkumy prokázaly, že štěstí může zvýšit nejen samotná dovolená, ale také plánování dovolené. Někteří lidé se cítí šťastnější až osm týdnů před plánovanou cestou.

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Jak poznat, že potřebujete dovolenou hned teď?

U většiny lidí se objevují varovné signály, které naznačují, že je nejvyšší čas vzít si dovolenou. Mezi časté příznaky patří, že se obtížně soustředíte, nemáte dostatek energie, práce vás nebaví, máte často špatnou náladu, jste častěji nemocní, pociťujete frustraci, špatně spíte, snažíte se izolovat od lidí nebo pijete více alkoholu či více kouříte.

Napočítali jste hned několik těchto varovných signálů? Pak byste neměli příliš dlouho otálet. Vsaďte na odpočinek, po kterém vaše tělo zoufale volá.

Jak si na dovolené opravdu odpočinout?

Možná i vy patříte k podnikatelům, kteří si i na dovolenou berou notebook nebo pracovní telefon a snaží se vyřešit alespoň část pracovních úkolů. V tomto případě ale myslete na to, že pokud budete pracovat i na dovolené, váš mozek se nedokáže přepnout do relaxačního módu, a nedojde tedy k regeneraci a fyzické ani psychické obnově.

Je poměrně běžné, že podnikatelé, kteří se rozhodnou vzít dovolenou, ze začátku pociťují vinu a paniku z toho, co všechno musí udělat před tím, než na dovolenou pojedou a také co je čeká, až se vrátí. Pokud však chcete pro své podnikání udělat to nejlepší, musíte si opakovat, že odpočinek opravdu potřebujete a že se vám oddech odmění, jakmile se z dovolené vrátíte.

Připravte se na odjezd na dovolenou

Abyste měli na dovolené takzvaně klid v duši, dobře se připravte na svůj odjezd. Jak? V první řadě dejte svým klientům vědět, od kdy do kdy budete na dovolené a pokud máte zaměstnance, uveďte také, na koho se v případě potřeby mohou obrátit. Také na některé další věci se můžete v době nepřítomnosti připravit, například dopředu zadat platby v bance nebo nastavit odesílání e-mailů.

Stručně
  • Podle statistik 30 % podnikatelů pracuje 50 až 59 hodin týdně, průměrný majitel firmy v USA a dalších 37 zemích pracuje neuvěřitelných 72 hodin týdně.
  • Velká část podnikatelů si přitom během roku dopřeje pouhý týden volna, což může vést k přepracování, syndromu vyhoření a vážným zdravotním potížím.
  • Podnikatelé, podobně jako zaměstnanci, by si ale každý rok měli dopřát alespoň čtyři týdny dovolené.
  • Podnikatelé, kteří pravidelně věnují čas odpočinku, mají menší pravděpodobnost vyhoření a jsou kreativnější a produktivnější, lépe se soustředí a snadněji nacházejí nové inspirace pro podnikání.
  • Abyste si na dovolené opravdu odpočinuli, musíte se naučit delegovat práci svým zaměstnancům a důvěřovat jim. Na dovolenou si neberte notebook ani pracovní telefon a všechny své obchodní partnery včas informujte o tom, že nebudete k dispozici.

Zpět