Třetina firem zvýší mzdy

Ve více než třetině firem se bude v roce 2023 přidávat. Konkrétně 17 procent společností plánuje zvyšovat mzdy plošně a stejný počet firem je chce zvednout alespoň vybraným zaměstnancům. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

„Firmy a podnikatelé nepřekvapivě reagují na energetickou situaci a částečné ochlazení v české ekonomice a snaží se více šetřit. Podle dat z našeho průzkumu bude podíl firem navyšujících mzdy nicméně zhruba stejný jako v letošním roce, kdy dosáhl 50 procent,“ uvádí Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB.

Pětina firem plánujících zvyšovat mzdy předpokládá navýšení pouze do pěti procent a téměř 40 procent je chce navýšit o šest až deset procent. Více chce přidat 18 procent podniků, které vylepšení výdělků chystají.

Někteří šéfové společností si ještě nechávají v otázce přidávání zaměstnancům pootevřená zadní vrátka. „Uvidí se, ale potřebujeme, aby lidé chodili rádi do práce a byli zde šťastní,“ uvedl pro Právo Radek Bartoník, jednatel Bartoník Group z Mikulčic, která provozuje rodinné vinařství, e-shop a penzion.

Podle průzkumu ČSOB mezi čtyřmi stovkami podniků různých velikostí v roce 2022 přidávaly firmy o něco víc, než to plánují pro další rok. Téměř třetina firem v roce 2022 navyšovala mzdy plošně všem. Další pětina je zvedala vybraným pracovníkům. Jen čtvrtina je neměnila a dvě procenta snižovala.


Zpět