Provozní úvěr vyřeší dočasné výkyvy příjmů a výdajů i nezbytné investice

Provozní úvěr je velice oblíbený způsob financování podnikání, protože je rychlý, levný, flexibilní a představuje pro podnikatele minimální administrativní zátěž. Pokud potřebujete vyřešit dočasný výkyv příjmů a výdajů, anebo rychle dovybavit prodejnu či dílnu, je pro vás ideálním řešením.

Co to je provozní úvěr a kdy jej podnikatelé nejčastěji využívají

Provozní úvěr (anglicky operating loan) je typ úvěru, který je určen podnikatelům ke krátkodobému financování jejich podnikatelských potřeb, resp. provozních potřeb jejich firmy. Výhodou provozního úvěru je především nízká administrativní zátěž a rychlost poskytnutí. Banky navíc většinou nevyžadují doložení účelu úvěru a do určité výše ani ručení.

Provozní úvěry nejčastěji slouží k: 

  • financování nákupu materiálu a zboží,
  • úhradě pohledávek,
  • pokrytí krátkodobých výkyvů v příjmech,
  • dovybavení kanceláře, dílny nebo prodejny.  

Provozní úvěr je tak skvělou cestou, jak nebrzdit růst firmy. Obzvláště u začínajících podnikatelů mnohdy nastává situace, kdy roste počet poptávek, ale firma nemá zatím dostatek financí pro nákup materiálu, zboží a služeb, aby je mohla průběžně vyřizovat. Provozní úvěr velice často firmy využívají právě k překlenutí období mezi vystavením faktury a splatností.

Proč právě provozní úvěr

Existuje celá řada podnikatelských úvěrů. Čím je provozní úvěr výhodnější a kdy se pro vás hodí jiný typ financování? Připravili jsme pro vás srovnání.

Investiční úvěr: je zpravidla vázaný pouze na předmět investice, který má dlouhodobější časový horizont. Oproti provoznímu úvěru neposkytuje tak vysokou rychlost ani míru flexibility v účelu čerpání. Výhodou pak je, že investiční úvěry jsou poskytovány ve vysokých finančních objemech, a proto jsou žádány většinou v souvislosti s investicí do prostorů a finančně nákladného vybavení (stroje atd.).

Leasing: je typem investičního úvěru a je podnikateli nejčastěji využíván pro nákup aut, ale i různých strojů.

Kontokorentní úvěr: je sjednávaný jako úvěrový rámec s průběžným čerpáním, a tedy je ideální pro vykrývání častých a menších výkyvů v cashflow. Jde tedy o jakousi stálou finanční rezervu v podobě možnosti mínusového čerpání prostředků na účtu. Kontokorent se sjednává na nižší částky a oproti provoznímu úvěru jde o poměrně drahý způsob financování s vysokými úroky. Obdobou kontokorentu je pak podnikatelská kreditní karta a revolvingový úvěr.

Hypotéka: většina bank poskytuje hypotéku pro nákup či rekonstrukci nemovitosti určené k podnikání pouze v případě, že z celkové plochy nemovitosti minimálně 51 % slouží k vlastnímu bydlení. V opačném případě je potřeba zažádat o investiční úvěr.   

Faktoring a forfaiting: nejde o úvěr v pravém slova smyslu, ale o odkoupení neuhrazených pohledávek. Banka vám tyto pohledávky uhradí a sama je pak vymáhá u vašich odběratelů.

Jak získat provozní úvěr?

Provozní úvěry zajišťují většinou banky, ale například i některé firmy. Každá banka má pro poskytování provozních úvěrů své individuální podmínky. Banky, které poskytují komplexní služby pro podnikatele, jsou ale samozřejmě vstřícnější i při vyřizování provozního úvěru.

Standardně vám bude stačit si sjednat osobní schůzku na pobočce a doložit vaše daňové přiznání za poslední rok, lépe za dva roky. Na základě toho banka vyhodnotí váš cashflow, tedy přehled finančních toků, a vaši schopnost úvěr splácet.

Příklad z praxe:

Pan Heřmánek již deset let úspěšně provozuje autoservis v menším okresním městě. Jelikož tamní pneuservis náhle ukončil provoz, rozhodl se pan Heřmánek využít této příležitosti a rozšířit své podnikání o služby pneuservisu.

Aby jej nepředběhla konkurence, musel pan Heřmánek jednat rychle. Stále ovšem čekal na úhradu faktury, kterou vystavil místní taxislužbě za celkový servis jejich vozového parku. Aby mu tato příležitost kvůli časové tísni a chybějícím financím neunikla, rozhodl se pro provozní úvěr.V ČSOB mu bez zbytečného papírování poskytli rychlý podnikatelský úvěr v požadované výši 500,000 Kč bez nutnosti dokládání účelu či zajištění. Pan Heřmánek si zvolil délku splácení 4 roky a výši splátky 12,171 Kč. Již za měsíc se autoservis pana Heřmánka rozrostl o nový pneuservis.


Zpět