17. díl: Nemocenské pojištění a OSVČ. Co byste měli vědět?

Pracujete jako OSVČ a bojíte se, že budete muset přerušit podnikání kvůli hrozící nákaze koronavirem nebo kvůli jinému onemocnění? V následujícím článku se podíváme na to, jaké máte možnosti, a přiblížíme vám, zda se vám více vyplatí platit si nemocenské pojištění v rámci sociálního pojištění nebo se pojistit u některé z komerčních pojišťoven. V neposlední řadě se také dozvíte, na co máte nárok při placení nemocenského pojištění v souvislosti s koronavirem.

Nemocenské pojištění

Jako OSVČ si můžete dobrovolně platit nemocenské pojištění a odvádět ho spolu se sociálním pojištěním. Výše tohoto pojištění je 2,1 % měsíčního základu. Minimální měsíční základ pojistného pro rok 2020 je 6000 Kč a měsíční pojištění tak činí nejméně 126 Kč.

Na co máte při placení nemocenského pojištění nárok?

Pokud si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění po určitou dobu (v případě nemoci alespoň tři měsíce a v případě nástupu na mateřskou alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech), máte nárok na nemocenské dávky od 15. dne nemoci, peněžitou pomoc v mateřství (PPM) a dávku otcovské poporodní péče. Na ošetřovné jako OSVČ nárok nemáte (výjimkou je současná situace spojená s koronavirem, kdy stát vyplácí ošetřovné i OSVČ).

TIP: Kalkulačka Nemocenská pro OSVČ

Zajímá vás, na jakou částku máte nárok v případě, že jste si dobrovolně platili nemocenské pojištění? Jednoduchý výpočet nemocenské pro OSVČ přináší kalkulačka na stránkách ČSSZ.

Pojištění u některé z komerčních pojišťoven

Většina pojišťoven nabízí pojištění pracovní neschopnosti, které je pro mnohé OSVČ výhodnější, vzhledem k tomu, že se nemocenská vyplácí až po 14 dnech nemoci. Komerční nemocenské pojištění pro OSVČ budete stejně jako nemocenskou platit měsíčně a pokud onemocníte, za každý den pracovní neschopnosti dostanete sjednanou částku. Výhodou také je, že si můžete nastavit, od kterého dne nemoci vám bude pojišťovna částku vyplácet. Nevýhodou však může být skutečnost, že má většina pojišťoven nastavenou maximální denní dávku (okolo 3000 Kč) a také, že pojišťovny mohou při vyplácení dávek ověřovat váš příjem.

Nemocenské pojištění a koronavirus

Nemocenské pojištění je teď často vyhledávané také v souvislosti s koronavirem, přinášíme vám proto také informace, které vám objasní, na co máte v aktuální situaci nárok.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Platba nemocenského pojištění a koronavirus

Stát vzhledem k současné situaci odpustil všem OSVČ platbu sociálního a zdravotního pojištění ve výši minimálních záloh na půl roku. Nevztahuje se to však na platbu nemocenského pojištění. Pokud tedy chcete být i nadále účastni tohoto pojištění, musíte jej i následující měsíce platit.

Dávky nemocenského a koronavirus

Pokud chcete čerpat dávky nemocenského pojištění, musíte být na nemocenském pojištění účastni minimálně 3 po sobě jdoucí kalendářní měsíce, které předcházely onemocnění. Na dávku nemocenského má OSVČ, která si platí nemocenské pojištění, nárok také v případě nařízené karantény, pokud je delší než 14 dnů. Za prvních 14 dnů karantény na dávku nárok nemáte, stejně jako je tomu u dávky nemocenského.

Ošetřovné pro OSVČ v souvislosti s koronavirem

Samostatným tématem je ošetřovné pro OSVČ. Pokud chcete vědět důležité informace o ošetřovném pro OSVČ a zajímá vás, jak za aktuální situace žádat o ošetřovné na děti do 13 let, přečtěte si následující článek.


Zpět