9. díl: Jak vybrat platební bránu pro váš e-shop

Úspěšnost podnikání dnes nespočívá jen v kvalitním zboží nebo službě, ale v celé řadě dalších aspektů. Jedním z nich je i možnost rychlého a snadného zaplacení online prostřednictvím platebních bran. Podle čeho platební bránu vybrat? Poradíme vám, na co se zaměřit a představíme vám také výhody pěti největších poskytovatelů platebních bran u nás.

Proč mít na e-shopu platební bránu?

Platební brány umožňují zákazníkům pohodlně a bezpečně zaplatit na vašem e-shopu prostřednictvím platebních karet. Vzhledem k velmi rychlému tempu dnešní doby chtějí mít zákazníci vyřízenou objednávku co možná nejrychleji a nejsnadněji.

Jak vybrat platební bránu?

V současnosti můžete vybírat z celé řady platebních bran. Podle čeho tedy vybrat tu správnou? Zaměřte se na cenu, podporu různých platebních metod, včasnost připsání plateb na váš účet, bezpečnost, přijímání cizích měn, zákaznickou podporu i praktické funkce, které přináší výhody zákazníkům a také samotnému e-shopu. 

Cena

Mnoho e-shopů platební bránu vybírá především podle ceny. I když se jedná o důležitý parametr, myslete na to, že by neměl být jediným, který berete v potaz. Cena u většiny platebních bran není jednotná, odvíjí se totiž od měsíčního obratu e-shopu, přičemž obvykle platí, že čím vyšší je obrat, tím nižší jsou poplatky. Dále se cena počítá z průměrné výše transakce nebo typu byznysu.

Cena, kterou e-shop platí za platební bránu, se skládá z několika částí. Nejčastěji se jedná o:

  • zřizovací poplatek,
  • poplatek za vedení,
  • poplatek za jednotlivé transakce.

Podpora platebních metod

Při výběru je důležité zaměřit se i na to, jaké platební metody platební brána podporuje, podporovat by ideálně měla platby kartou i expresní bankovní převod pro přední české banky. Některé platební brány dokonce podporují platby Bitcoinem nebo platby prostřednictvím systému PayPal. Velmi populární jsou tzv. odložené platby, které umožní okamžitý nákup, avšak platbu odsunout o jednotky až desítky dní. Jaké další výhody to přinese právě vaší platební bráně, se dozvíte např. na stránkách MALL Pay.

Zabezpečení

Jistě nám dáte za pravdu, že je v dnešní době bezpečnost plateb velmi významným parametrem. Vzhledem k tomu, že jsou platební informace citlivé, musí mít zákazník jistotu, že budou v bezpečí. Bezpečnost platebních bran zvyšuje také důvěru v e-shop. Platební brány bezpečnost zajišťují například pomocí šifrování nebo systému 3D Secure.

Přijímání cizích měn

V případě, že uvažujete nad tím, že své podnikání rozšíříte i za hranice této země, měla by platební brána umět přijímat i cizí měny. V ideálním případě by měla být přeložena také do jazyků zemí, do kterých chcete expandovat.

Zákaznická podpora

Ve chvíli, kdy budete mít nějaké otázky nebo budete potřebovat poradit třeba s nastavením obchodního účtu, oceníte kvalitní zákaznickou podporu s co nejširší provozní dobou.

Praktické funkce

Platební brány často nabízí také praktické funkce, které vám usnadní přijímání peněz a zákazníkovi zase zpříjemní placení. Jedná se například o opakované platby, možnost platby přes odkaz (tzv. push platby) nebo možnost zapamatování karty na bráně.

V případě opakovaných plateb je možné platby automaticky a pravidelně strhávat, aniž by musel zákazník platbu zadávat. Platby přes odkaz umožňují zaslat zákazníkovi odkaz k platbě i v případě, že nepoužíváte e-shop. Na objednávce se se zákazníkem domluvíte jiným způsobem (telefonicky, e-mailem).

Některé platební brány si také dokáží zapamatovat platební údaje, a zákazník tak může zaplatit bez složitého vyplňování údajů.

Co byste měli vědět o platebních branách

Když už teď víte, podle čeho platební bránu vybrat, měli byste se také seznámit s několika důležitými informacemi o platebních branách.

Prvním krokem jsou webové stránky s obchodními podmínkami

Před tím, než začnete vyřizovat platební bránu, musíte mít hotové webové stránky nebo e-shop, na kterém budete prodávat produkt či službu. Na vašem webu musí být také uvedeny obchodní podmínky, reklamační řád, kontakty na firmu a další náležitosti. Z vašich stránek se musí dát vyčíst, co nabízíte a za co budete platby přijímat. Díky těmto informacím vám mohou poskytovatelé platebních bran připravit cenovou nabídku a uzavřít s vámi smlouvu.

Povinnosti poskytovatelů platebních bran

Poskytovatelům platebních bran z právních norem plyne řada povinností, jedná se například o povinnost provádět identifikaci zákazníků před začátkem smluvního vztahu nebo o provádění pravidelných kontrol. Seznamte se pečlivě s platnou legislativou.

Správně provedená integrace

Integrací se rozumí napojení platební brány na váš e-shop. Obvykle se s integrací e-shopy obracejí na svého programátora, nebo používají pronájem e-shopového řešení, které integraci vyřeší za ně. Některé e-shopy však narážejí na to, že brána nefunguje správně, protože špatně naprogramují funkce nebo je nenaprogramují vůbec. Vždy proto funkčnost platební brány dostatečně otestujte.

Srovnání poskytovatelů platebních bran v ČR

Výběr platební brány vám může usnadnit také naše srovnání pěti oblíbených poskytovatelů, tedy Comgate, GoPay, PayU, PayPal, a ČSOB.

Platební brána Comgate

Jednou z oblíbených platebních bran je platební brána Comgate. Je dostupná ve 12 jazycích, akceptuje 10 měn a nabízí více než 50 platebních metod. Tato platební brána akceptuje všechny běžné platební karty i bankovní převody, a navíc umožňuje zákazníkům nakoupit hned a zaplatit později, ale také opakovat nedokončenou platbu s novou volbou platební metody.

Platební brána GoPay

Jednou z nejznámějších platebních bran u nás je platební brána GoPay. Mezi její klíčové výhody patří 55 platebních metod, 9 dostupných měn a 12 jazykových verzí.

Platební brána PayU

Společnost PayU působí na 18 trzích světa, včetně toho českého. Hlavní výhodou platební brány PayU je široká nabídka platebních metod, jedná se o více než 300. Mezi další přednosti patří rychlá aktivace brány do 24 hodin nebo řada praktických funkcí, například PayU Express, tedy rychlá platba, nebo elektronické peněženky.

Platební brána PayPal

Jistě jste slyšeli i o platební bráně PayPal. Tuto platební bránu v současnosti a světě používá více než 15 milionů prodejců. A jaké jsou její výhody? Velmi rychlé placení, bezpečnost transakcí i možnost platit ve 25 měnách.

Platební brána od ČSOB

V neposlední řadě bychom měli zmínit i platební bránu ČSOB, která je jedou z nejčastějších platebních bran na českém trhu. Oblibě u zákazníků i prodejců se těší díky rychlosti zpracování plateb, technologii 3D Secure pro ještě lepší zabezpečení a také díky tomu, že klienty upozorňuje na chyby v zadání plateb. Platební bránu od ČSOB si můžete navíc nezávazně vyzkoušet bez registrace a papírování.

TIP: ČSOB až do konce března 2022 nyní nabízí platební bránu pro firmy i podnikající fyzické osoby zdarma.

Jak získat platební bránu zdarma?

Díky iniciativě Česko platí kartou si podnikatelé můžou vyzkoušet platební bránu s většinou služeb zdarma – nebudou platit žádné poplatky za pořízení platební brány, měsíční paušály ani transakční poplatky.

Akce platí pro OSVČ, podnikatele, firmy, příspěvkové organizace, municipality či úřady s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis. Kč měsíčně. Pokud splňujete tyto podmínky, stačí vyplnit jednoduchý poptávkový formulář.


Zpět