3. díl: Jak si pojistit rizikové faktury?

Pro každého podnikatele jsou dlouhodobě neuhrazené faktury nepříjemnou zkušeností. Jejich vymáhání na vlastní pěst je zdlouhavý proces s nejistým výsledkem, který stojí hodně energie, času i peněz. Těmto starostem se lze vyhnout díky pojištění rizikových faktur.

Pojištění jednotlivých faktur vám dá jistotu, že o své peníze nepřijdete, ani když váš odběratel nezaplatí. Pojišťovna se postará o celý proces vymáhání a v případě, že do 3 měsíců neuspěje, vyplatí vám peníze ze svého. Zjistěte, co pojištění faktur obnáší a jestli se vyplatí právě vám.

Komu je pojištění faktur určeno

Pojištění je vhodné pro malé a střední podnikatele. Dají se pojistit jen vybrané, rizikové pohledávky nebo velké dodávky, u kterých by neuhrazení dostalo firmu do finančních potíží, ale i zakázky pro nové klienty, u nichž není ověřena platební morálka.

Jaké faktury se dají pojistit

Pojištění je možné sjednat pro:

  • jednotlivé faktury ve výši 10 000 až 250 000 Kč,
  • faktury vystavené odběratelům z České republiky a ze Slovenska,
  • běžné, nezajištěné faktury na služby a produkty, které mají odloženou splatnost maximálně o 90 dní,
  • a faktury vystavené mezi odběrateli (s IČ).

Na co se pojištění nevztahuje

Pojišťování faktur má také jistá omezení a pravidla. Pojištění nelze sjednat u pohledávek, které jsou vystaveny:

  • odběratelům ve finančních potížích,
  • nepodnikatelům neboli soukromým osobám,
  • mezi propojenými firmami ve skupině,
  • u dodávek spadajících pod zástavní právo nebo jiný druh ručení,
  • po více než 30 dnech od dodání služby či produktu.

Pojistitelnost faktury si ověřte v předstihu

Pokud cítíte, že s platbou nějaké faktury nastanou nepříjemnosti a chtěli byste si ji pro všechny případy pojistit, zjistěte si u pojišťovací společnosti ještě před dodáním služby či zboží, jestli faktura a odběratel splní podmínky pro uzavření pojistné smlouvy. Pamatujte také, že fakturu nelze pojistit v předstihu, ale až ve chvíli, kdy ji odběrateli vystavíte.

Jak si ověřit platební morálku odběratele

Je možné, že vás od uzavření obchodu odradí už jen to, že si ověříte platební morálku odběratele. Informace o všech ekonomických subjektech jsou veřejně dostupné. Zadáním názvu firmy či IČ si můžete prověřit skutečný stav v obchodním, živnostenském, a hlavně v insolvenčním rejstříku.

Na kolik vás pojištění faktur vyjde

Cenu pojištění zjistíte ihned při zřizování on-line. Nejedná se o fixní sumu, ale o 1 až 2 % z pojišťované částky. Konečnou cenu ovlivňuje mnoho parametrů. K těm nejdůležitějším patří platební morálka odběratele a jeho aktuální finanční situace. Pokud dojde na nejhorší, a váš klient pohledávku nezaplatí, je zde, jako u jiných pojištění, spoluúčast ve výši 15 %.

Jak probíhá proces vymáhání nezaplacené faktury

Pokud uhrazení faktury neproběhne v době splatnosti, zahájí pojišťovací společnost vymáhací proces, do něhož nemusíte vůbec zasahovat, ale budete ho mít pod dohledem

on-line. Na několik kliknutí si kdykoli a odkudkoli zkontrolujete, jak probíhá. Při vymáhání pohledávky je kladen důraz na udržení dobrých obchodních vztahů mezi vámi a odběratelem. V případě, že se nepodaří dlužnou částku vymoci, vyplatí vám pojišťovna do 90 dnů ode dne splatnosti faktury 85 % z celkové výše.

Psychologie vymáhání

Při vymáhání pohledávek jsou nejsilnějšími spojenci velké finanční instituce, které se s neplatiči setkávají denně, mají zkušený tým právníků a nejsou s odběratelem v žádném obchodním či osobním vztahu, takže při vymáhání nemají žádné mentální zábrany. Mnoho dlužníků přinutí k zaplacení faktury už pouhý fakt, že se nebudou potýkat „jen“ s vámi, ale se třetí stranou, která není ve vymáhání žádným nováčkem.

Jak zřídit pojištění faktur

Faktury, které vám připadají rizikové, si můžete pojistit během několika minut on-line. Kupříkladu na stránkách ČSOB Pojišťovny najdete on-line formulář, kam vyplníte své kontaktní údaje, a ozve se vám pojišťovací poradce, který pro vás nezávazně zpracuje nabídku. Pomůže vám ověřit pojistitelnost faktury a konečnou cenu.

I kdybyste teď nenašli mezi svými fakturami žádnou, kterou byste si chtěli pojistit, je dobré vědět, že taková možnost existuje. A až se jednou objeví pohledávka, kde si nebudete na 100 % jisti, víte, jak se chránit.


Zpět