35. díl: Přijímejte platby svým mobilem s aplikací SoftPOS od ČSOB

Bezkontaktní placení je dnes již standardem. Zákazníci na platebním terminálu jednoduše „pípnou“ svoji kartu, mobil nebo chytré hodinky a mají zaplaceno. Věděli jste ale, že s mobilem můžete nejen platit, ale stejně jednoduše i přijímat platby? Postačí vám k tomu aplikace SoftPOS od ČSOB.

Výhody mobilní aplikace SoftPOS

Díky aplikaci SoftPOS můžete pomocí svého chytrého telefonu jednoduše a bezpečně přijímat bezkontaktní platební karty a virtuální karty. Jak to funguje? 

Váš zákazník jednoduše přiloží svoji kartu, mobil nebo hodinky k vašemu telefonu stejně jako ke klasickému platebnímu terminálu. Celá transakce probíhá elektronicky, včetně generování účtenek o nákupu. Po úspěšné transakci se na vašem mobilu automaticky zobrazí účtenka pro zákazníka, kterou s ním můžete sdílet pomocí SMS, e-mailu nebo QR kódu. 

Pro koho je toto řešení ideální?  

Akceptace platebních a virtuálních karet pomocí mobilní aplikace je jako stvořená pro drobné podnikatele, kteří jsou neustále v pohybu – může jít zejména o řemeslníky, taxikáře, občasné stánkové prodejce, poskytovatele úklidových služeb či soukromého doučování, chůvy, kurýry a mnoho dalších profesí.  

Terminál v mobilu zkrátka využije každý, kdo prodává zboží nebo poskytuje služby mimo svou provozovnu, ať už v terénu či přímo u zákazníka. Už nikdy nebudete muset posílat své zákazníky k nejbližšímu bankomatu a doufat, že se vrátí – terminál budete mít totiž vždy po ruce

Funkce mobilní aplikace SoftPOS

Mezi základní funkce patří platba, storno a návrat transakce:

  • Platba: Jednoduše zadáte částku a zákazník přiložením platební karty, mobilu nebo chytrých hodinek k vašemu mobilu částku uhradí. 
  • Reversal (Storno): Pokud došlo ke špatnému zadání transakce, pomocí tlačítka „Zpět“ platbu vrátíte. 
  • Refund (Návrat transakce): Funkci využijete například při reklamacích, kdy vrátíte zákazníkovi peníze rovnou na kartu.

Kromě toho disponuje aplikace SoftPOS i doplňkovými funkcemi pro ještě jednodušší správu plateb: 

  • Variabilní symbol: Jednotlivým platbám můžete přiřazovat variabilní symboly pro lepší orientaci ve výpisech.
  • Přehledná historie transakcí včetně detailu transakce: Transakce můžete navíc filtrovat či exportovat. 
  • Možnost zobrazení a znovu zaslání účtenky zákazníkovi. 

Podporované karty a platební metody

Pomocí aplikace SoftPOS můžete přijímat platby přes platební karty Visa a Mastercard, ale také další bezkontaktní platební metody – konkrétně Google Pay, Apple Pay, Xiaomi Pay a Garmin Pay

Jak začít přijímat platby pomocí mobilní aplikace SoftPOS

Jelikož nemusíte pořizovat žádný přístroj, postup je velmi snadný a rychlý. Potřebujete pouze mobilní telefon s operačním systémem Android (64-bit) verze 9 a vyšší s NFC čipem, který podporuje bezkontaktní platby. V současnosti tato kritéria splňuje naprostá většina chytrých telefonů. 

Pro akceptaci plateb mobilním telefonem si musíte stáhnout 2 aplikace, které jsou zcela zdarma k dispozici na Google Play: 

  1. ČSOB SoftPOS – samotná platební aplikace,
  2. ČSOB SoftPOS klíč – aplikace, která zajišťuje bezpečné přijímání plateb, kontrolu mobilního zařízení a NFC čtečky.

Před přihlášením do aplikace vyčkejte na hesla, která vám ČSOB po uzavření smlouvy k akceptaci karet zašle e-mailem a SMS. Po aktivaci obou aplikací se váš mobil promění v bezkontaktní NFC platební terminál a vy můžete ihned začít přijímat platby. Transakce lze provádět kdekoliv na území ČR a kdykoliv, kdy máte připojení na internet – ať už pomocí WiFi nebo SIM od libovolného poskytovatele. 

Částka, kterou obdržíte přes aplikaci SoftPOS, bude připsána na váš účet v ČSOB následující den. Pokud máte účet u jiné banky, bude částka odeslána rovněž následující den, její připsání na váš účet však záleží na vaší bance. 

Chcete i vy přijímat platby mobilem? Zažádejte o ČSOB SoftPOS ještě dnes. 

TipČSOB Online konfigurátorem podnikatelských financí získáte nabídku přímo pro své podnikání, ať už se jedná o financování vašeho podnikání, zhodnocení vkladů či zkrátka vše kolem financí. Žádost vyřídíte rychle a online. Od začátku jednáte přímo se zkušeným bankéřem pro firmy a podnikatele.

Zpět