Sám sobě grafikem aneb Tipy na online nástroje pro tvorbu grafiky

Podnikání je nerozlučně spojeno s komunikací se zákazníky, ať už prostřednictvím webových stránek, e-mailingu, sociálních sítí nebo tištěných letáků. Tato forma komunikace vyžaduje nejen poutavé texty, ale také grafiku, která zaujme na první pohled. Pokud grafiku nechcete zadávat profesionálům, ale chcete se do tvorby menších grafických prací pustit sami, jistě vám přijdou vhod tipy na grafické nástroje, s nimiž se může i amatér proměnit v grafika.

Proč je grafika důležitá?

Odborníci na marketing se shodují na tom, že grafický design hraje v současném podnikatelském prostředí velmi významnou roli. Grafický design, který je velmi důležitý pro začínající podnikatele a malé firmy, pomáhá utvářet konzistentní obraz značky a posiluje její identitu. Hezká grafika navíc dokáže vytvořit dobrý první dojem a v případě, že při komunikaci se zákazníky používáte jednotnou grafiku, zákazníci si vás lépe zapamatují

Věděli jste?

Podle výzkumu Brain Rules si lidé z informací, které pouze slyší, po třech dnech pamatují jen 10 %. V případě, že však tyto informace spojíte s vizuálním obsahem, lidé si z nich po třech dnech vybaví až 65 %. 

Tipy na 5 online grafických nástrojů

S pomocí pěti online grafických nástrojů, které vám představíme, dokážete vytvořit trendy vizuály pro vaše webové stránky a sociální sítě bez nutnosti hlubší znalosti grafiky. 

Canva

Canva je jedním z nejoblíbenějších nástrojů, který využívají nejen začátečníci, ale také profesionálové po celém světě. S tímto nástrojem získáte přístup k tisícům fotografií, fontů i designů zdarma. Nástroj je zcela intuitivní, takže se můžete spolehnout na to, že grafický návrh vytvoříte velmi snadno a rychle. Výhodou Canvy je také české prostředí a rozsáhlá nápověda. Canva navíc nabízí šablonu na všechny typy grafických materiálů, od pozvánek a letáků přes příspěvky na sociální sítě až po reklamní bannery. 

Další předností grafického nástroje Canva jsou připravené šablony s doporučeným rozměrem pro daný typ grafiky. Své grafické návrhy můžete navíc jednoduše sdílet s dalšími lidmi, kteří mohou návrh dále upravovat. Nevýhodou je snad jen skutečnost, že má většina fontů v Canvě problém s českou diakritikou.

Bannersnack

V případě, že potřebujete navrhnout banner, jistě oceníte webovou službu pro snadnou a rychlou úpravu bannerů Bannersnack.com. Tato služba nabízí bezplatnou verzi pro tvorbu až 10 bannerů. V případě, že chcete vytvořit bannerů více, je nutné využít placenou verzi. K dispozici budete mít řadu předpřipravených bannerů, u kterých stačí pozměnit jen písmo, pozadí nebo obrázek, a banner tak budete mít hotový během několika minut. I v bezplatné verzi pak můžete hotový banner vyexportovat ve formátu jpg, png a jako statický gif. 

Logoboy

Logo je nedílnou součástí firemní identity a často bývá součástí grafiky na webu a sociálních sítích. Pokud nechcete do loga investovat příliš mnoho peněz, můžete využít nástroj Logoboy. Během chvilky si vyberete barvy a typ loga a nástroj vám vytvoří logo na míru. Logo můžete následně upravovat a vyexportovat si ho za 20 dolarů. 

Piktochart

Chcete zaujmout své zákazníky poutavou prezentací nebo infografikou? Pak by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout jednoduchý nástroj Piktochart, který je opět velmi intuitivní a nabízí velké množství šablon. Tento nástroj je v základní verzi zcela zdarma, placená verze přináší celou řadu dalších možností. 

PicMonkey

Oblíbeným nástrojem na úpravu fotografií, tvorbu koláží a vkládání textů a grafických prvků do obrázků je PicMonkey. Tento jednoduchý nástroj umožňuje používat fotografie a obrázky upravené ve free režimu i pro komerční účely. Placená verze stojí 5 dolarů za měsíc a obsahuje řadu dalších filtrů, fontů a razítek. Jedná se o online program, takže není nutné nic stahovat ani instalovat do počítače. 

Zajímá vás, kde získat kvalitní fotografie na své webové stránky? Přečtěte si tento článek

TIP: Mobilní aplikace Snapseed

Pokud chcete fotografie upravit na profesionální úrovni přímo na svém mobilním telefonu, oceníte aplikaci Snapseed určenou pro Android i iOS Snapseed. Tato aplikace nabízí celou řadu filtrů i nástrojů, například oříznutí a otočení fotografie nebo orámování. Rámečky, textury i řadu filtrů a nástrojů nabízí také mobilní aplikace Color Story nebo Afterlight

Formát obrázku na sociálních sítích

V případě sociálních sítí je důležité zaměřit se nejen na samotnou grafiku, ale také na správný formát. Data z posledních let ukazují, že na Instagramu a Facebooku nejlépe funguje vertikální obrázek v poměru 4:5. Fotky na šířku sice pravidla sociálních sítí neporušují, ale zabírají ve feedu méně prostoru a nejsou tak úspěšné. 

Zajímavost: Barvy a grafika

Podle odborníků, kteří se specializují na psychologii reklamy, je v případě grafiky velmi důležitá správná volba barev, což ostatně dokázaly i četné studie. Mezi nejčastěji používané barvy, které jsou spojené také se jmény světoznámých značek, patří červená a modrá. Červená je vhodná pro dynamické firmy, modrá zase pro firmy, které chtějí být spojené s rozvahou a klidem. Co se týče kombinace barev, je důležité vybírat takové barvy, které jsou dobře viditelné a čitelné i z dálky. 


Zpět