Nejlepší podcasty pro podnikatele aneb Co poslouchat (nejen) o svátcích

Chtěli byste o svátcích a ve volných chvílích odpočívat, ale zároveň se vzdělávat? Je to možné. Řešením jsou podcasty, které můžete poslouchat prakticky kdekoliv, třeba při jízdě autem nebo při procházce v přírodě. Připravili jsme si pro vás tipy na podcasty, které vás a vaše podnikání posunou o krok dál.

Něco málo o podcastech

Oblíbenost podcastů od roku 2016 neustále roste, a to nejen ve světě, ale také u nás. Ze statistik vychází, že 41 % Američanů poslouchá minimálně jeden podcast za měsíc. Výdaje za reklamu v podcastech se v USA v roce 2021 zvýšily o neuvěřitelných 45 % na 1,13 miliardy dolarů a průměrná délka podcastu se pohybuje od 20 do 40 minut. A jaké jsou globálně nejpoužívanější platformy k poslechu podcastů? Apple Podcasts, Spotify a Google Podcasts.

NÁŠ TIP: Přemýšlíte, že si založíte vlastní podcast? V našem článku zjistíte, jak podcast vytvořit a propagovat.

Podcasty pro rozvoj podnikání  

Skvělým způsobem, jak se vzdělávat ve svém oboru, poslechnout si tipy a doporučení odborníků a inspirovat se, jsou podnikatelské podcasty. Vybrali jsme pro vás osm podcastů, které rozhodně stojí za to pravidelně poslouchat.

MakroMixér Jana Bureše a Roberta Břešťana

Podcast MakroMixér se pravidelně věnuje třem důležitým ekonomickým tématům, druhá část je pak věnovaná rozhovorům se zajímavými hosty. Tento podcast je určený všem podnikatelům, kteří chtějí mít přehled o novinkách ze světa peněz, byznysu, ekonomiky a světových trhů.

Forbes Česko

Také jeden z nejznámějších byznysových magazínů Česka má svůj podcast. Forbes Česko přináší rozhovory s nejúspěšnějšími podnikateli ve svém oboru, kteří však nemluví jen o svých úspěších, ale také pádech. Podcasty mají zhruba 30 minut a jsou plné zajímavých příběhů a inspirace. Pokud tedy máte rádi magazín Forbes, tento podcast by vám jednoznačně neměl uniknout. 

Podnikatelka

Jak už název Podnikatelka napovídá, tento podcast je zaměřený na příběhy žen, které uspěly ve svém byznysu. Podcast moderuje prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek Kateřina Haring, která každý týden představuje inspirující českou podnikatelku nebo manažerku.

Mladý podnikatel

Podcast Mladý podnikatel, který přináší stovky rozhovorů s úspěšnými podnikateli, freelancery, odborníky, manažery a dalšími, je díky počtu rozhovorů vůbec největším českým podcastem o podnikání a marketingu. Tento podcast, jež je určený začínajícím podnikatelům i těm, kteří podnikají desítky let, moderuje Jiří Rostecký. Jednotlivé epizody můžete sledovat jak ve formě audio podcastů, tak i videí.

Z podpalubí

Za dalším oblíbeným podnikatelským podcastem s názvem Z podpalubí stojí aplikace na řízení projektů Freelo. S tímto podcastem na vás čekají zajímavé rozhovory s lidmi o jejich podnikání a produktivitě. Některé díly jsou zaměřeny na užitečné online nástroje, které vám můžou usnadnit a zefektivnit vaše podnikání. Spolehnout se tedy můžete například na tipy, jak řídit firmu nebo jak využívat různé nástroje.

Na volné noze

Pro podnikatele na volné noze o podnikatelích na volné noze. I tak by se dal jednou větou nastínit podcast podnikatele Roberta Vlacha s příhodným názvem Na volné noze. Tento podcast je zaměřený nejen na rozhovory s top manažery, ale také s lidmi ze všech oblastí podnikání, ať už je řeč o kosmetičkách, řezbářích, graficích nebo novinářích.

Buduj značku

Chcete vědět, jak vybudovat úspěšnou značku? V tom případě nezapomeňte poslouchat podcast Buduj značku. Tento podcast přináší nejen rozhovory s podnikateli, ale také zajímavé tipy na lepší produktivitu, time management nebo motivaci od moderátora podcastu – Petra Schwanka.

sníDANĚ s Šárkou

Pokud se chcete dozvědět užitečné informace ze světa daní a účetnictví, pusťte si podcast sníDANĚ s Šárkou, který moderuje majitelka účetní a daňové kanceláře Connect Economic Group a lektorka semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele Šárka Pelikánová. Dozvíte se například, kdo je identifikovaná osoba, jak prodat firmu nebo co je to daňová optimalizace.

Podcasty pro osobní rozvoj

Kromě podnikatelských podcastů vám přinášíme také několik tipů na podcasty pro osobní rozvoj. Tyto podcasty, které se týkají psychologie, zdravého životního stylu, vyvážení rodinného a pracovního života nebo například meditace, jsou určeny pro všechny podnikatele, kteří chtějí dosáhnout svých cílů i harmonie v životě.

Proti proudu

V případě, že se chcete inspirovat životními příběhy úspěšných Čechů, kteří se nebáli jít proti proudu a bořit stereotypy, poslechněte si podcast Proti proudu dostupný na Spotify, Apple Podcast i Google Podcast. V podcastu Proti proudu vedeném Danem Tržilem se objevil například Michal Horáček, Martin Veselovský nebo Karel Janeček.

Deep Talks

Rozhovory s přesahem. I takto by se daly nazvat rozhovory Petra Ludwiga, který do svého podcastu s názvem Deep Talks zve zajímavé hosty, se kterými se baví o tématech, jako jsou například smysl života nebo životní hodnoty. Mezi hosty autora bestselleru Konec prokrastinace patří například expert na kritické myšlení a racionalitu Lukáš Hána nebo Barbara Paldus, která svou první firmu prodala za 5 miliard korun. 

Cukrfree

V úspěšné pracovní kariéře vám může pomoci nejen vysoké pracovní nasazení, ale také zdravý životní styl, díky kterému budete mít po celý den dostatek energie. O zdraví, výživě a životním stylu si s osobnostmi z oboru povídá blogerka Janina Černá, která se zbavila závislosti na cukru, v podcastu Cukrfree.

Balanc

Seberozvoji, prospěšnému životnímu stylu i důležitosti dobrých mezilidských vztahů se věnuje podcast Balanc, který v roce 2021 obsadil v anketě Podcast 8. místo. V tomto podcastu se můžete dozvědět důležité informace o praktických metodách, technikách a způsobech myšlení, díky kterým můžete zharmonizovat svou duši a tělo. Moderátorem podcastu je Petr Bouška, který s kouči, terapeuty a psychology diskutuje o duševní hygieně, pracovních návycích nebo stresu.

Prostor mezi myšlenkami

Jednou z cest, jak se zbavit stresu, je meditace. Pokud se chcete o meditaci dozvědět více a vyzkoušet vedenou meditaci, poslechněte si podcast Prostor mezi myšlenkami, kterým provází psychoterapeutka Alžběta Protivanská.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Zpět