15. díl: Nabídněte svým zákazníkům moderní platební metody pomocí chytrých telefonů a hodinek

Díky novým technologiím mohou zákazníci využít na bezhotovostní úhrady svá osobní chytrá zařízení, jako jsou telefony nebo hodinky. To jim přináší nejen pohodlí, ale také další úroveň bezpečnosti. Zákazníci si nový způsob úhrady oblíbili a počty transakcí rostou. Jděte s dobou a nabídněte svým zákazníkům moderní platební metody i vy.

Češi si placení chytrými telefony a hodinkami oblíbili

Podle statistik společnosti Mastercard platí smartphonem nebo chytrými hodinkami už čtvrtina klientů bank, u zákazníků do 40 let je to dokonce třetina. Tak velký tržní podíl dává tušit, že profitovat z toho mohou i obchodníci, kteří placení pomocí chytrých zařízení podporují, a kteří tak mohou očekávat nárůst obratu.

Tahounem je služba Apple Pay, která je v České republice k dispozici od prvních měsíců roku 2019. Ukazuje se, že majitelé iPhonů jsou více nakloněni využívání moderních technologií. Po roce využívání získala platební metoda Apple Pay přes 660 tisíc klientů a téměř dvojnásobně tak předběhla Google Pay, která je u nás na trhu déle. Zákazníci Applu navíc uskuteční měsíčně v průměru přes 30 plateb pomocí svého chytrého zařízení, a to je mnohem více, než je běžná frekvence využívání standardních plastových platebních karet.

„Placení hodinkami či mobilem je vysoce návyková funkcionalita. Není nad to, zaplatit hodinkami ve stánku na sjezdovce či v obchodě mobilem, se kterým si krátím čas ve frontě. Pro uživatele i obchodníky zrychluje proces placení i jejich obsluhy,“ říká o novém trendu Michaela Lhotková, členka představenstva ČSOB a vrchní ředitelka pro inovace, digital a data.

ČSOB nezůstává pozadu a nové možnosti plateb zahrnuje do své inovační strategie. Díky tomu můžete od svých zákazníků přijímat platby, které chtějí uskutečnit platebními metodami Apple Pay, Google Pay nebo Garmin Pay.

Příčinou úspěchu je pohodlí

Za neobyčejně rychlým nárůstem obliby je pohodlí pro zákazníka. Platební karta se jednoduše nahraje do příslušné aplikace v mobilním telefonu. Pro placení iPhonem je to Wallet, pro placení hodinkami Apple Watch slouží aplikace Watch, pro telefony s Androidem se využije Google Pay, pro chytré hodinky Garmin je určena virtuální peněženka Garmin Pay.

Aplikace umožňují zadat údaje i tak, že se karta vyfotografuje. Detailní postup pro následné ověření karty je pro každé zařízení specifický, ale způsob použití je podobný: pro zaplacení stačí přiložit smartphone nebo hodinky k platebnímu terminálu stejně, jako když se platí bezkontaktní kartou.

Jeden rozdíl tu je: zákazníci mají často – na rozdíl od platební karty – svůj telefon nebo hodinky pohotově při ruce. Díky tomu je placení mobilem či chytrými hodinkami raketově rostoucí trend. Klienti, kteří mají tuto funkci aktivovanou, ji využívají téměř výhradně pro bezkontaktní placení. A stále častěji budou spoléhat na to, že pro zaplacení jim bude stačit vytáhnout telefon nebo chytré hodinky a plastovou kartu mohou nechat doma.

Bezpečnost na prvním místě

Placení virtualizovanými kartami je zabezpečeno podobně jako placení kartami fyzickými. Pro Apple Pay je třeba potvrdit všechny platby, a to otiskem prstu (Touch ID) nebo skenem obličeje (Face ID). V případě Google Pay je ověření nutné pro platby nad 500 Kč a uskuteční se odemknutím telefonu. U plateb do 500 Kč stačí rozsvítit, i zamknutý, displej.

V případě chytrých hodinek se ověřuje heslo do peněženky při každém jejich nasazení na ruku, popř. každých 24 hodin jejich nošení. Technicky je také každá transakce autorizována unikátním dynamickým kódem, číslo karty se neodesílá na servery zprostředkovatele služby ani se nepředává obchodníkům přijímajícím platbu.

V chytrém zařízení totiž ani nejsou uloženy údaje o platební kartě, místo nich se využívá pouze speciální jedinečný kód – token. To rovněž přispívá k bezpečnosti služby. Token nelze odcizit a přenést na jiné zařízení, tatáž karta může být uložena ve více zařízeních současně a v každém z nich je příslušný token unikátní.

V případě potřeby je možné konkrétní token deaktivovat, u Apple Pay i Google Pay je to možné i on-line pomocí uživatelského účtu. To může mít význam třeba při ztrátě nebo odcizení mobilního telefonu s virtualizovanou kartou či kartami, a to i pokud jsou od odlišných vydavatelů. Zneplatnění tokenu v zařízení neznamená deaktivaci platební karty, ta je i nadále funkční beze změny a je možné ji použít přímo nebo uložit do jiného chytrého zařízení.

Detailní informace o využití jednotlivých platebních metod najdete na stránkách ČSOB.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Zpět