13. díl: Okamžité odchozí i příchozí platby přinášejí výhody hlavně firmám

Všechno okolo se zrychluje a výjimkou nejsou ani bankovní transakce. Možná už jste slyšeli o možnosti okamžitých převodů mezi účty, a to nejen v rámci jedné banky, ale i mezi různými bankami. Platby v řádu vteřin podporuje hned několik českých bank – jak odchozí, vámi zadávané, tak příchozí, když někdo platí vám.

Co to je okamžitá platba?

Okamžitá platba je jednorázová platba zadaná elektronicky – online nebo v mobilním bankovnictví. Od klasické úhrady se liší pouze tím, že do zúčtování odchází ihned. Neprodleně také obdržíte informaci, že banka příjemce platbu přijala, tedy že příjemce má zasílané peníze k dispozici, nebo že byla zamítnuta (například pokud číslo účtu neexistuje).

Okamžité platby lze zasílat pouze do bank, které jsou zapojeny v tomto schématu u České národní banky. Kompletní seznam je k dispozici na stránkách ČNB, ale navede vás i vaše elektronické bankovnictví – volba pro okamžitou platbu se zpřístupní v závislosti na vašem zadání banky příjemce a dalších parametrech platby.

A jaké platby lze provést okamžitě? Maximální výše okamžité platby je v současnosti 2 500 000 Kč. Převádět lze pouze částky v českých korunách, převod není možné spojit s měnovou konverzí ani na straně plátce, ani na straně příjemce.

Jaké výhody přinášejí okamžité platby firemním klientům?

  • Službu okamžitých plateb máte dostupnou nepřetržitě, každý den v roce, včetně víkendů a svátků.
  • Okamžitou platbu zadáte jednoduše přes internetové nebo mobilní bankovnictví (například ČSOB CEB nebo CEB Mobile). Aplikace vás sama navede, komu (do jaké banky) lze tuto platbu zadat.
  • U vybraných účtů od ČSOB nehradíte žádné zvláštní příplatky za zpracování.
  • Jako firemní klienti ČSOB můžete použít i import plateb z vašeho účetního softwaru, a to nově včetně příznaku okamžité platby ve vybraných formátech. Můžete využít i Business Connector pro automatický přenos dávek pro zpracování v bance. Protože proces zaúčtování okamžité platby se liší od jiných plateb, lze platby autorizovat pouze jednotlivě.
  • Z výhod okamžitých plateb těží každý – odesílatel platby se ihned dozví, že byla připsána, příjemce pak může ihned konat, například vydat nebo poslat zboží či službu.
Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Zpět