24. díl: Zjistěte, jak můžete ušetřit na provozních nákladech při podnikání

Zasáhla vaše podnikání koronavirová krize a přemýšlíte nad tím, na čem ušetřit tak, abyste minimalizovali provozní náklady? Přinášíme vám hned několik tipů, díky kterým můžete zmírnit dopad krize na své podnikání i vy.

Provozní náklady snížíte díky srovnávačům

Kromě úlev od státu, které se vztahují na podnikatele zasažené pandemií koronaviru, můžete také výrazně ušetřit například tak, že budete porovnávat nabídky konkurenčních společností, ať už mluvíme o energiích nebo nákladech za mobilní telefon. Nepochybně se vám také vyplatí sledovat aktuálně vypsané dotace.

Využití dotací

Zkuste si zjistit, zda nemáte nárok na některý z dotačních programů. Na stránkách prehleddotaci.cz například aktuálně najdete dotační program, který se zaměřuje na snížení energetické náročnosti průmyslových areálů i jednotlivých budov. Program je otevřen až do srpna letošního roku a můžete jeho prostřednictvím získat dotaci ve výši 0,5 až 50 mil. Kč.

Srovnání cen energií

Za energie můžete výrazně ušetřit tím, že si najdete levnějšího dodavatele. Ceny jednotlivých dodavatelů elektřiny a plynu můžete porovnat například na stránkách usetreno.cz nebo kalkulator.cz. Na těchto stránkách můžete zároveň porovnat ceny volání, internetu, TV nebo pojištění.

Účet za telefon

Přijde vám, že platíte zbytečně moc peněz za telefon? Porovnejte ceny mobilních tarifů na tarifomat.cz a zjistěte si, zda nemůžete platit méně.

Povinné ručení na firemní automobil

Pokud využíváte jeden nebo více firemních automobilů, opět se nabízí cesta, jak ušetřit tím, že porovnáte nabídky jednotlivých pojišťoven nabízejících povinné ručení. Přehledné srovnání přináší například stránky srovnejto.cz.

Konsolidace úvěrů

Pokud jste se ocitli v situaci, kdy se vám začínají půjčky a úvěry hromadit a prodražovat, je na čase začít uvažovat o tom, že budete své závazky konsolidovat, tedy že sloučíte všechny úvěry v jeden. Konsolidaci nabízí většina bank, u jednotlivých bankovních domů se však podmínky konsolidace výrazně liší, je proto dobré udělat si malý průzkum a nabídky jednotlivých bank si nejdříve dopředu prostudovat.

Na co máte nárok od státu?

Pokud měl koronavirus vliv na snížení vašich příjmů, máte nárok na celou řadu úlev a zvýhodnění. Pojďme si je představit.

Odpuštění záloh na sociálním a zdravotním pojištění

Všem OSVČ stát odpustil na 6 měsíců minimální zálohy na zdravotním a sociálním pojištění. Pro vás to tedy znamená, že od března do srpna nemusíte platit minimální zálohu na zdravotní pojištění ve výši 2,352 Kč a minimální zálohu na sociální pojištění, která je 2,544 Kč. Dohromady tedy na zálohách ušetříte 29,376 Kč. Doba, po kterou nebudete zálohy platit, se bude nadále započítávat pro účely důchodových nároků.

Příspěvek pro OSVČ

Ministerstvo financí se rozhodlo podpořit živnostníky také jednorázovým příspěvkem ve výši 25,000 Kč, který se vztahoval na období od 12. března 2020 do 30. dubna 2020. Od 1. května 2020 do 8. června 2020 budete moci po splnění podmínek nově zažádat o dalších 500 Kč na den, dohromady tedy o dalších 19,500 Kč. A jaké podmínky musíte splňovat?

  • Musíte vykonávat podnikání jako hlavní činnost.
  • Podnikání můžete vykonávat také jako vedlejší činnost, pokud zároveň nevykonáváte zaměstnání.
  • Vaše podnikatelská činnost byla aktivní ke 12. 3. 2020.
  • Vaše podnikání bylo znemožněno nebo ztíženo v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření vlády.

Kurzarbeit

Pokud patříte k podnikatelům se zaměstnanci, vztahuje se na vás také takzvaný kurzarbeit. Díky tomuto programu můžete zažádat o proplacení 60 až 80 % výše mezd svých zaměstnanců.

Pozastavení čtvrté vlny EET

Pokud jste nově měli povinnost evidovat své tržby, jistě uvítáte i pozastavení čtvrté vlny EET až do konce roku 2020.

Bezúročné úvěry

Živnostníci, mikropodniky a malé a střední firmy mohli zažádat o bezúročný úvěr v programu COVID I a COVID II. Oba tyto programy byly kvůli velkému zájmu uzavřeny. V polovině května se však plánuje spuštění dalšího kola pro příjem žádostí, kdy ministerstvo průmyslu a obchodu uvolní další peníze pro OSVČ a podnikatele zaměstnávající až 500 lidí. Tento program bude spuštěný pod názvem COVID III.

Odklad splacení úvěrů

Pokud jste se kvůli pandemii koronaviru ocitli ve finančních problémech, můžete se obrátit na svou banku s žádostí o odklad splátek úvěru, který jste sjednali před 26. březnem 2020. Nově schválený zákon umožňuje odklad o 3 nebo o 6 měsíců.  

Zaplacení poloviny nájemného za zavřené provozovny

Restaurace, kadeřnictví a další provozovny, které musely být na základě vládních opatření uzavřeny, budou moci nově zažádat o dotaci na zaplacení nájemného v období od 1. dubna do 30. června až do výše 50 %. Přesné podmínky tohoto programu by měly být známé do poloviny května. Abyste však na podporu dosáhli, musíte se nejdříve s pronajímatelem domluvit na snížení nájmu o 30 %.

Odklad nájemného

Sněmovna také schválila tříměsíční odklad platby nájemného pro podnikatele, kteří museli na základě vládních opatření uzavřít provozovnu. Pokud tento odklad využijete, musíte dluh doplatit do konce letošního roku.


Zpět