Proč je kreativita v podnikání důležitá a je možné se ji naučit?

Kreativita je důležitá téměř v jakémkoliv odvětví. Díky ní může firma vyvinout jedinečná a inovativní řešení, která ji odliší od konkurence a přiláká nové zákazníky. Kreativita je zakořeněná v každém člověku. Abyste ji mohli plně rozvinout, je potřeba na ní pracovat. Zjistěte jak.

Co je to vlastně kreativita?

Kreativita je schopnost, která vám pomůže rozvíjet nové nebo fantazijní nápady, přičemž některé z nich můžete přeměnit ve skutečnost. Díky ní můžete dosáhnout lepších obchodních úspěchů. Kreativní pracovníci myslí mimo normu a nebojí se experimentovat. Dokážou se na úkol podívat z nového úhlu pohledu a nahradit staré normy nebo způsoby myšlení. S kreativním přístupem dokáže firma přicházet s novými produkty, službami nebo nabídkami, které ji odlišují od konkurence. Jednoduše můžeme říct, že kreativita je způsob, jak být originální.

S kreativním přístupem byznys nestagnuje

V dnešní rychlé době musí firmy neustále reagovat na měnící se prostředí. Odborníci musí umět posoudit a vyhodnotit nové situace, pro které vymýšlí vhodné strategie. S kreativním přístupem dokáže společnost čelit novým výzvám, ale také umí myslet dopředu. Díky pravidelným brainstormingům může přicházet s nápady, které splní současné, ale třeba i budoucí potřeby a trendy, jež přináší její trh.

S kreativitou se rodí každý z nás

Kreativita je způsob myšlení, který z vás může udělat hvězdu mezi přáteli a rodinou, ale také v práci nebo na pracovním pohovoru. Ostatně mnoho zaměstnavatelů hledá kreativně smýšlející lidi, kteří dokážou tímto přístupem přispět k rozvoji firmy.

Každý člověk má určitou míru kreativity. Nejvýraznější je u dětí. S postupem času však upadá, protože ji potlačují konvence, které člověka svazují. Kreativitu však nikdy nemůžete zcela ztratit. Správnými technikami a přístupem ji dokonce můžete nastartovat a trénovat podobně jako sval.

Jak začít být kreativní? Změňte uzavřený způsob myšlení na otevřený. Snažte se zbavit nejrůznějších omezení a překážek, které vám brání v tvořivosti. Za nejčastější a nejběžnější překážku se považuje strach ze ztrapnění a neúspěchu. Právě tento strach byste měli hodit za hlavu a otevřít se nejen novému myšlení, ale také novým výzvám.

Jak otevřít svoji mysl a stát se kreativním člověkem?

Pokud chcete posilovat svoji kreativní stránku, je potřeba vylézt ze své ulity. Měli byste se snažit překročit vlastní mentální omezení a podívat se na problémy v novém světle. Jde o to, abyste věci dělali, prožívali, ale také o nich uvažovali novým způsobem.

Podstata kreativity tkví v osvobození se od přijatých způsobů myšlení. Je potřeba bojovat proti rutině, bezmyšlenkovitosti a apatii, což jsou hlavní nepřátelé tvůrčího procesu. Jak nastartovat svoji kreativitu?

Zahoďte strach z trapasu

Cítíte, že ve vás bublá kreativita, ale stále vás něco brzdí? Je to strach z toho, že se ztrapníte. Zkuste ho potlačit nebo překonat a odvažte se. Pamatujte na to, že žádný učený z nebe nespadl a kdo nic neriskuje, nic nezíská. Možná, že právě váš nápad je ten, který od vás okolí potřebuje.

Běžte se projít

Pokud cítíte v tvůrčím procesu blok, zvedněte se od stolu a běžte se projít. Vyjděte ven a vnímejte všechno kolem sebe. Vypněte telefon a dopřejte svojí mysli prostor a čas na odpočinek od povinností a kontaktů. Pročistěte si hlavu třeba na procházce v parku nebo v lese. Noste s sebou zápisník, a jakmile vás něco napadne, hned si nápad zaznamenejte.

Každý den udělejte něco jinak

Pokud budete každý den prožívat ve stejné rutině, určitě tím nepodpoříte svoji tvořivost. Ochudíte se totiž o šanci objevit něco nového. Musíte být otevřeni novým věcem. Co kdybyste si třeba při večeři zapálili svíčku, do práce jeli jinou cestou nebo ochutnali exotické jídlo? Nezapomeňte, že vás tyto malé krůčky mohou dovést k velkým věcem.

Obklopujte se inspirací

Zkuste si své pracovní místo nebo kancelář vylepšit kreativními věcmi, které vám pomohou tvořivou mysl udržet v chodu. Hledejte nové a podnětné předměty. Zdobte kancelář vším, co vás určitým způsobem zaujme. Vyzkoušejte třeba:

  • inspirativní citáty,
  • fotografie,
  • obrázky,
  • předměty.

Neměli byste však zůstávat v rutině, proto tyto věci pravidelně obměňujte. Takto svůj prostor udržíte svěží, což se odrazí i na svěžesti vaší mysli. Pracovní prostředí by rozhodně nemělo být fádní ani nudné. To totiž vede ke stagnaci mysli.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Spolupracujte s ostatními

Často žijeme v útrpné představě, že musíme všechno zvládnout sami. To je ovšem chyba. Ty nejlepší nápady často přicházejí v momentě, kdy jste ve skupině lidí. Zkuste nad problémem přemýšlet skupinově. Víc hlav víc ví. Uvidíte, že se vyrojí spousta nápadů. Ty, které budou mít největší potenciál, pak stojí za to dál rozpracovávat. Pokud váš mozek nebude přijímat podněty od ostatních lidí, vaše kreativita zakrní. Snažte se obklopit zejména kreativními lidmi.

Nenechte se převálcovat negativitou

Pokud budete obklopeni negativními vlnami, blokujete si potenciál skvělých nápadů. Naučte se s negativitou pracovat. Odsuňte ji stranou a snažte se uvést do pozitivního stavu. Pokud budete šťastní a spokojení, bude vaše mysl otevřenější.

Nakrmte svoji zvědavost

Kreativita nemůže vycházet jen z podnětů, které čerpáte na pracovišti. Tvůrčí proces si žádá rozhled a vhled do nejrůznějších oborů a odvětví. Buďte zvědaví. Pokud budete mít příliš omezený rozhled, těžko se vám bude přicházet s novými a inovativními nápady. Proto hodně:

Snažte se získat maximum informací o co největším množství věcí.

Pamatujte, že svým způsobem je kreativní každý. A každý má možnost svoji kreativitu rozvíjet. Chce to jen trénink a pozitivní přístup.

Stručně
  • Kreativita je schopnost, která vám pomůže rozvíjet nové nebo fantazijní nápady, přičemž některé z nich můžete přeměnit ve skutečnost. S kreativním přístupem dokáže firma přicházet s novými produkty, službami nebo nabídkami, které ji odlišují od konkurence.
  • Každý člověk má určitou míru kreativity. Jak začít být kreativní? Změňte uzavřený způsob myšlení na otevřený. Snažte se zbavit nejrůznějších omezení a překážek, které vám brání v tvořivosti.
  • Za nejčastější a nejběžnější překážku se považuje strach ze ztrapnění a neúspěchu. Právě tento strach byste měli hodit za hlavu a otevřít se nejen novému myšlení, ale také novým výzvám.
  • Pokud cítíte v tvůrčím procesu blok, zvedněte se od stolu a běžte se projít. Vyjděte ven a vnímejte všechno kolem sebe. Každý den udělejte něco jinak a obklopujte se inspirací.
  • Tvůrčí proces si žádá rozhled a vhled do nejrůznějších oborů a odvětví. Buďte zvědaví. Pokud budete mít příliš omezený rozhled, těžko se vám bude přicházet s novými a inovativními nápady.

Zpět