Firmy by si přály silnější korunu

Většina českých firem a podnikatelů by chtěla mít národní měnu pevnější. Celkem 54 procent firem označilo jako optimální kurz 24 korun za euro a méně. Čtvrtina měla za nejlepší úroveň pouze 22 korun za euro. Vyplývá to z průzkumu Index očekávání firem.

Třetina respondentů se v dotazování přiklonila ke kurzu 25 až 28 korun za euro. Zbylých 13 procent svou preferenci neuvedlo. „V době dotazování se kurz pohyboval kolem 25 korun za euro směrem na obě strany a spokojena s ním v té době byla jen třetina firem a podnikatelů,“ uvedl Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

„Kurz mi nevyhovuje, protože dneska není optimální čas na vývoz,“ mínil živnostník Miloš Řehák, dodavatel vybavení pro sklady a obchody. „Je to jak na houpačce nahoru, dolů. Těžké,“ doplnil Miloslav Žemlička, personalista výrobce domácích spotřebičů Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí.

Kurzové zajištění využívá zhruba třetina vývozních firem, což je o něco více než loni. „Toto číslo by mělo být dle mého vyšší, protože trh je velmi volatilní a každé dobré zajištění se počítá. Obchodní firmy by měly aktivně omezovat kurzové riziko, aby se mohly zaměřit i na další důležitá témata dneška, jako je například zabezpečení provozního financování pro předzásobování kvůli poruchám v dodávkách či růstu cen, řešení opožděných plateb nebo investice do zaměstnanců,“ upozornil Pavel Prokop.


Zpět