5. díl: Podnikáte v zemědělství? Využijte všechny možnosti digitalizace

Nové technologie mění všechna odvětví podnikání, a to včetně zemědělství. Podle průzkum agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) dnes již více než čtyři pětiny podnikatelských subjektů v zemědělství využívají moderní technologie či nástroje.

Investice v této oblasti jsou nezbytné. Do robotizace a digitalizace však investuje zatím jen 20 % zemědělců. Se zvyšujícími se nároky na ochranu životního prostředí na jedné straně, a zvyšující se spotřebou potravin na druhé straně, přichází nutnost změny pracovních postupů. Právě zemědělství hraje klíčovou roli při plnění klimatických cílů, které si stanovila Evropská unie. Farma budoucnosti proto spojuje respekt k přírodě s technologiemi, které zvyšují produkci.

Co konkrétně nabízí malým i velkým farmářům digitální revoluce?  

Zemědělství 4.0: Buďte i vy „smart“

Digitální revoluce na farmách se označuje jako Zemědělství 4.0. a přináší inovace, které šetří váš čas, peníze a v neposlední řadě i životní prostředí. Chytré technologie a aplikace za vás sbírají a analyzují data, na základě kterých vytvoří maximálně efektivní pracovní proces. Díky tomu jednoduše snižujete nároky na pracovní sílu i použité zdroje a zvyšujete výnosy a ekologický standard.

Pracujte efektivně

Základem optimalizace v zemědělství je robotizace, automatizace a chytré plánování. V oblasti řízení výroby a managementu se můžete spolehnout na chytré aplikace a programy přesného zemědělství, které vám pomohou s automatizací výrobních postupů – od osevu až po logistiku.

Moderní technologie nabízí farmářům i řadu chytrých senzorů, které vám poskytnou důležitá data, například informace o počasí. GPS a jiné navigace pro traktory a další stroje zvyšují efektivitu při sázení a sklízení plodin, samořiditelné traktory a jiné autonomní stroje vám zase ušetří náklady na pracovní sílu. Vše navíc můžete řídit dálkově.

Chraňte svůj majetek a zdraví

Přenechte technologiím i ochranu svého majetku. Internet věcí a zvířat sleduje za vás skladové zásoby i množství chovaných zvířat a propojuje informace o nich. Díky tomu nemusíte vést komplikovanou evidenci a nikdy se vám nestane, že zapomenete například na důležité očkování či termín exspirace.   

Chytré nástroje za vás budou navíc měřit, analyzovat a kontrolovat nejrůznější parametry, které jsou důležité pro vaše podnikaní – ať už jde o teplotu a vlhkost ve skladových halách, či pohyb dobytku po pozemku. Pro sledování větších ploch dnes mnoho farmářů využívá i drony. Robotizace navíc zvyšuje bezpečnost práce, protože pracovníci nepřichází tolik do kontaktu s těžkými stroji.

Buďte šetrní k životnímu prostředí

Zemědělci více než kdo jiný ví, jak moc důležitý je boj proti klimatickým změnám. Zároveň je ale zemědělství jedním z největších znečišťovatelů ovzduší, půdy i vody. Těmto negativním dopadům lze zabránit implementací chytrých technologií, které například pomáhají šetřit osivo a vodu, ale i omezovat chemické postřiky a hnojení na minimum.

Dejte o sobě vědět na internetu

Zejména malí a střední farmáři, kteří chtějí prodávat své produkty koncovým spotřebitelům, mohou naplno využít výhod online marketingu. Především sociální sítě nabízí nepřeberné možnosti, jak vaše zemědělské produkty nabídnout zákazníkům. Využít můžete také tzv. online farmářské trhy, které se obzvláště ve větších městech těší velké popularitě.

Investujte do budoucnosti

S implementací chytrých technologií samozřejmě přichází i nutnost nemalých investic, a to do pořízení strojů a softwarů, ale i do vzdělávání zaměstnanců. Tyto investice se vám ale zcela určitě vrátí v podobě vyšších výnosů a nižších nákladů.

Zemědělství je klíčová oblast hospodářství i ekologie, a proto můžete využívat různé dotační příležitosti i výhodné bankovní produkty. Evropská unie nabízí malým a středním podnikům řadu zvýhodněných programů financování, a to skrze komerční banky. Nemusíte se proto bát náročné administrativy – spolupracující banka vám poskytne dotační poradenství a žádost vyřídí za vás. S 96% úspěšností je lídrem v oblasti dotačního poradenství ČSOB. V ČSOB EU Centru navíc provizi platíte pouze v případě přiznání dotace.


Zpět