Z podpůrných programů firmy nejvíce využily odklady splátek

Některé z podpůrných programů a nabízených úlev pomáhajících omezit dopady pandemických opatřeních letos využila polovina malých a středních firem a podnikatelů v ČR. Největší zájem byl mezi podniky o odklady splátek, které pomohly čtvrtině dotazovaných, vyplývá z průzkumu Index očekávání firem ČSOB.

„Možnosti odkladů splátek úvěrů a leasingů jsme na jaře začali aktivně nabízet ještě před schválením vládního moratoria. Nadále vycházíme firmám v případě potíží se závazky individuálně vstříc a jejich případy řešíme. Zatím od listopadu evidujeme desítky případů, kdy naši klienti nebyli schopni obnovit splácení svých úvěrů po ukončení splátkového moratoria,“ říká výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Zhruba pětina firem a podnikatelů využila garanční programy, 13 procent programy Covid a tři procenta Antivirus. Tento nástroj na úhradu mzdových nákladů si i přes nižší využití firmy z velké většiny pochvalují. Podle třetiny oslovených firem bylo ale vyřízení programů Antivirus spíše složité a pro každou desátou firmu to bylo dokonce velmi komplikované. Největší problémy s žádostmi měly nejmenší firmy.

Zhruba 16 procent firem a podnikatelů žádný nabízený podpůrný program nevyužilo, přestože by se jim pomoc hodila. Z průzkumu vyplynulo, že například nesplňovali podmínky, proces jim přišel složitý nebo se obávali následných kontrol. Žádnou pomoc kvůli pandemické situaci nepotřebovalo 35 procent respondentů. Průzkum se uskutečnil na přelomu října a listopadu, odpovídalo více než 500 zástupců firem.


Zpět